Vinnaren i King och Ravenswoods tävling!

Vinnaren i Kings och Ravenswoods matlagningstävling är utsedd. Med sitt påhittiga recept bestående av revben med salsa och sötpotatis, tog Anders Jändel från Ronneby hem förstapriset: en resa för två till Ravenswoods vingård i Napa Valley i Kalifornien. Här är hela vinnarreceptet.

Redaktionen  |  Publicerad 2013-03-05 16:25  |  Lästid: 2 minuter
Grattis Anders! Hur känns det?
Det känns toppen, det blir mitt första besök i San Francisco och det har jag sett fram emot länge.

 Vilket är din bästa vardagsrätt?
 Min köttfärssås, åtminstone enligt mig själv och ettårige sonen. 

Tre ingredienser du inte klarar dig utan av i köket?
Vitlök, chili och ost.
 
Favoritvin på Systembolaget?
Hobgobl…jag menar Chateaunneuf-du-Pape.

Vad är charmen med matlagning?
Att uppleva andras uppskattning när man lyckas.
 
Bästa generalla matlagningstips till oss lite mindre erfarna i köket?
Skaffa minirivjärn till vitlöken och ta alltid dubbelt så mycket (funkar även för chili och ost).



Vinnaren i King och Ravenswoods tävling!

Receptet (för 2 personer):

 
– Rätten går att göra på både revben och kamben. På bilden har jag gjort på revben. Kamben tas inte hem av alla butiker så här års (utan främst vid jul och sommar). Receptet kan tyckas långt och avancerat, men det är en rätt som till stor del sköter sig självt i ugnen! Revbenen är goda även ljumma. Dessutom är kombinationen med Ravenswoods rödvin blir mycket lyckad!
 
 
Vinnaren i King och Ravenswoods tävling!
Anders Jändel, vinnare i Ravenswood-tävlingen.

Ingredienser och tillagning av köttet:
Ca 1 kg revben eller kamben
4 cm färsk ingefära
6-8 klyftor vitlök 
3/4 dl sesamolja
1 dl sweet chilisås
1 dl japansk soja
1 dl mörk sirap
 
Sätt ugn 200 grader. Skala och dela ingefära och vitlök. Mixa ingefäran och vitlöken med oljan till en slät sås. Blanda i sweet chili, soja och sirap. Blanda väl. Lägg köttet i en form. Använd en så liten form som möjligt, utan att bitarna ligger ovanpå varandra. Ju mindre form desto mer kommer köttet att suga åt sig av marinaden. Häll över marinaden och ställ in i ugnen. Låt vara inne 45 minuter på 200 grader. Ös gärna då och då, och vänd efter ca 30 minuter. Efter 45 minuter sänker du värmen till 100 grader. Köttet får vara inne ca 1 timme till.

Sötpotatis samt tomater i ugn:
2 st sötpotatis
Flingsalt
Raps- eller solrosolja
Tomater av valfri sort och mängd
 
Dela potatisarna på längden i klyftor. Lägg i en ugnsform, skvätt över olja och sist flingsalt. Potatisklyftorna ska vara inne i ugnen ca 20-30 minuter beroende på storlek. Om det får plats är det bra att sätta in potatisen i ugnen i slutet av köttets tillagningstid. Höj då värmen till 200 grader, men lägg aluminiumfolie över köttet om det riskerar att bli bränt.
 
Skär tomaterna i halvor. När potatisen nästan är klar i ugnen, ta ut formen och lägg tomathalvorna där i också. Därefter in i ugnen igen en liten stund tills tomathalvorna är varma.
 
Tomatsalsa:
400 gram krossade tomater
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk mörk sirap
Salt
Peppar
Olja till stekning
 
Hacka scharlottenlökarna och riv eller pressa vitlöken. Stek snabbt i olja. Häll på krossade tomater och rör i sirap. Låt puttra under lock på svag värme i ca 15 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
 
Smaklig
Spis!
Dela på Facebook
Tweeta