Surfarna på slottet – Så blev Surfakademin en maktfaktor inom svensk surf

När Peter Sahlberg och Jens Holmer kom till Biarritz första gången sov de i boardbags på stranden – 20 år senare checkar de in med Surfakakademin på 1600-talsslottet Château Basque för att lära ännu fler svenskar att surfa och upptäcka en hälsosam livsstil.

Det är fortfarande mörkt ute när vi anländer till stranden med den gula Volkswagen-bussen. Vågorna från Biscayabukten rullar långsamt fram och solen är på väg upp över Pyrenéerna bakom oss. Vattnet glittrar svagt i horisonten.
Vi befinner oss i Hendaye – en charmig fransk by i regionen Nouvelle-Aquitaine, 45 minuter söder om Biarritz nära den spanska gränsen. Detta är en populär plats för surfing, särskilt för nybörjare, eftersom vågorna är snälla och stranden – Hendaye Plage – är tre kilometer lång. Det finns gott om plats för alla.
Att slippa trängas på stranden är en av anledningarna till att surfare ofta är ute tidigt på morgonen, en annan är att vågorna ofta är bättre och mer konsekventa då. Och – såklart – att hela upplevelsen får en närmast gudomlig inramning.

Peter Sahlberg och Jens Holmer träffades på Hawaii 1997 dit de båda tagit sig för att plugga och lära sig surfa. Där, på den klassiska stranden Waikiki, blev de kvar i fyra år.
– När vi kom till Hawaii hade vi för små brädor och vågorna var stora, det tog månader att ens komma i gång. Men känslan att fånga den första vågen av egen kraft var enorm, så stark att den förändrade mitt liv, berättar Peter Sahlberg.
När de kom tillbaka till Europa 2001 föddes idén om Surfakademin, att tillgängliggöra surfing för en bredare publik.
– Surfakademin är stora brädor, små vågor och den bästa coachningen. Visst, det tar tid att lära sig, men med rätt förutsättningar kommer du snabbare in i sporten.
Erfarenheterna från Hawaii tog Peter och Jens till Biarritz, dit den första resan med Surfkakademin arrangerades 2003.
– Biarritz och Baskien i stort är det stora surfmeckat i Europa. Hela kusten känns som en oändlig skattkista att ösa ur. Inte bara av magiska stränder, utan minst lika mycket av kultur, mat och natur. Jag brukar säga att vägen mellan Biarritz och Hendaye i söder är som Pacific Coast High-way i Kalifornien, fast med ostron i stället för In-N-Out Burger.

Biarritz historia som semesterresmål går tillbaka till 1800-talet, först som en kurort tack vare det hälsosamma kustklimatet, sedan som en destination för aristokratin efter att Napoleon III och hans hust-ru, Eugénie de Montijo, besökt staden på 1850-talet och byggt ett belle époque–palats (Hôtel du Palais) mitt på stranden.
Berättelsen om hur surfsporten kom till området är lika charmerande som mytom-spunnen: 100 år senare, 1950, hade at-traktionen till kusten svalnat när det vackra jetset-folket sökt sig till Rivieran som kunde erbjuda mer lyx, glamour och sol. Som i en välskriven Vanity Fair-artikel anlände den amerikanske producenten Richard Zanuck och manusförfattaren Peter Viertel till Biarritz för att arbeta med filmatiseringen av Ernest Hemingways The Sun Also Rises. Amerikanerna, som var passionerade surfare, la snabbt märke till vågorna och lät skicka efter sina brädor från Kalifornien.
Den första franska surfklubben bildades 1959, men sporten fick inte riktigt fäste förrän på 1970-talet, då äventyrliga surfare från så långt bort som Australien började vallfärda dit.
Jag har själv varit fascinerad av surfkulturen så länge jag kan minnas, utan att knappt ha stått upp på en bräda. Filmer som The Endless Summer (1966) och Point Break (1991), musiken (minns ni The Drums?) och kanske framför allt modet (Dries Van Noten och Marc Jacobs) har haft stor påverkan på mitt arbetsliv. Surf har löpt som en röd tråd genom all populärkultur jag bevakat och omfamnat med kärlek.

Att utöva sporten på riktigt är någonting helt annat. Jag har aldrig provat på en fysisk aktivitet som är så utmanande. Har du bra balans, koordination, uthållighet och styrka – grattis. Att lära sig att läsa vågor – hur de bryter och var man ska positionera sig i vattnet – är en färdighet som bara kan utvecklas genom erfarenhet och många, många timmars träning. Att behärska surfingens alla delar till perfektion sägs ta ett helt liv, men jag kan trösta er med att belöningen, även för nybörjaren, kommer direkt. Att vistas i naturen, känna solens värme och vattnets energi är rent terapeutiskt. För det mentala välbefinnandet är surfing oslagbart. När jag reste med Surfakademin till Biarritz förra sommaren mådde jag så bra att jag bokade en vecka på campen på Österlen av bara farten.
– Surfing uppskattas av människor i alla åldrar och från alla bakgrunder och bidrar till att främja en hälsosam och balanserad livsstil. På våra resor lägger vi även stort fokus på yoga, meditation, -breathwork och plantbaserad mat. De förs-ta åren med akademin var hardcore surf, men vi har lärt oss att det handlar om hela upplevelsen, att föra människor tillsammans och må bra, säger Peter Sahlberg.
Han fortsätter:
– En vecka för själen, hjärtat och kroppen.

Första gången Peter och Jens kom till Biarritz runt millennieskiftet sov de på stranden i boardbags. Att livsstilen skulle vara enkel och bohemisk var en del av myten. När Surfakademin föddes och man började arrangera kurser här bodde del-tagarna på enklare hotell inne i staden. Den här sommaren, 2024, erbjuder man kunglig logi på slottet Château Basque beläget strax norr om den pittoreska fiskebyn Saint-Jean-de-Luz.
– Slottet är från 1600-talet och det finns obekräftade uppgifter om att Ludvig XIV har varit på bröllopsfest här. Men det är inte som att bo på Louvren, byggnaden är varsamt renoverad, ombonad och mysig. Kombinationen surf och slott känns ny och spännande. Vi har uppgraderat oss, helt enkelt.
Det går inte att skriva om franska Baskien utan att nämna maten. Köket är världsberömt för sina rika smaker och användningen av lokala råvaror. Efter det tidiga surfpasset på stranden i Hendaye åker vi tillbaka till Biarritz för att äta lunch på Bar Jean, ett klassiskt brasseri och en älskad institution från 1940-talet beläget intill saluhallen. Vi beställer in pintxos (oliver, ost och charkuterier) och marmitako (en traditionell fiskgryta gjord med färsk tonfisk, potatis, lök, paprika och tomater). Till dessert: gateau basque (två lager mördegsskal fyllt med sylt och kräm). I glasen hälls txakoli, ett lätt mousserande vin gjort på gröna äpplen och citrusfrukter.

Maten delas runt bordet, vilket känns som ett återkommande tema på den här resan.
– Surfare ska dela med sig av allt. Vågor ska delas. Surf skapar kopplingar mellan människor.
Just gemenskapen inom surfen känns unik och är en av anledningarna till att många blir hooked direkt. Man känner sig inkluderad även som nybörjare. Att bli duktig tar kanske en livstid, men vägen dit är ingen tävling.
– Surfing handlar inte om att vara bäst i vattnet, det är en känsla. Surfing är långt ifrån en sport, snarare en livsstil, men framför allt en lek, säger Peter Sahlberg. Surfingen har gett mig ett magiskt liv och det är jag oerhört tacksam för.
Dagen avslutas med en yogasession (vinyasa flow och yoga nidra) ute i slottsträdgården, middag och filmvisning från dagens lektion med feedback och peptalk från Peter och Jens. Sedan somnar man ovaggad.
– Ett gammalt hawaiianskt ordspråk lyder ”Den bästa surfaren är surfaren med det största smajlet”, och det är precis vad surf handlar om, ler Peter.
Surfakademien
- Surfakademin grundades av Peter Sahlberg och Jens Holmer 2003 och de har fram till i dag haft över
10 000 deltagare på sina camps. - Resorna arrangeras året runt till Biarritz i Frankrike, Santa Teresa i Costa Rica, södra Kalifornien, Varberg och Österlen.
- Prisexempel: En vecka i Baskien, 18 500 kr exklusive flyg.
- Mer info: www.surfakademin.se