Sommarens bästa medicin: Så skakar du ihop en Penicillin

De bästa resorna går via barskåpet. King vidgar vyerna med världens vassaste drinkklassiker.


”En modern drinkklassiker, skapad av bartendern Sam Ross på New York-baren Milk & Honey. Penicillin är en Whiskey sour med en touch av Scotch (i originalet användes Laphroaig). Resultatet är en rökig drink med smak av honung och ingefära.”
Du behöver:
60 ml Blended Scotch Whisky
22 ml citronjuice
22 ml honung- och ingefärasockerlag*
7 ml Peated Single Malt Scotch Whisky, exempelvis Laphroaig
Kanderad ingefära, för dekoration
Gör så här:
Häll de första tre ingredienserna i en shaker och skaka i 15-20 sekunder eller till dess att shakern är frostig på utsidan. Sila upp i ett whiskyglas med is. Avsluta med att försiktigt toppa drinken med single malt whiskyn. Garnera med kanderad ingefära.
*Honung- och ingefärasockerlag (250 ml)
Koka upp 125 ml vatten. Häll i 125 ml honung och rör till dess att honungen har löst upp sig. Skala och finhacka färsk ingefära så att det räcker till cirka fyra matskedar. Lägg i ingefäran i honungsockerlagen. Häll över lagen i en ren, förslutningsbar glasflaska och förvara i kylskåp över natten. Sila bort ingefäran innan användning. Håller cirka 1-2 veckor i kylskåp.

Bästa New York-baren för en Penicillin
Attaboy, Lower East Side
Född ur askan av ikoniska Milk & Honey – Penicillins födelseplats – och utsedd till världens tolfte bästa bar 2020. Här finns ingen drinkmeny – berätta istället för bartendrarna hur du mår och vad du gillar, luta dig tillbaka och låt mixologi-föreställningen börja. Attaboy och dess grundare Sam Ross är så starkt förknippade med sin signaturdrink att man kränger Penicillin-brandad klädmerch bakom disken.
Receptet är hämtat ur boken Spirited – Cocktails from around the World (Phaidon) av Adrienne Stillman.
