Laga fattiga riddare – med stjärnkrogens recept

Åååh så gött! Med hjortronsylten blir den här fattigmansdesserten lyxigare än mycket annat. Måtten kan tyckas onödigt petiga för en pannkakssmet men är empiriskt utprovade.
Riddare
Du behöver:
1 ägg
1,1 dl mjöl
1,3 dl mjölk
1 nypa salt
4 brödskivor,
typ formfranska eller levain
smör till stekning
kanel och strösocker
Vaniljglass
Gör så här:
”Vispa ihop ägget. Vispa ner mjölet lite i taget för att undvika klumpar. Vispa sedan ner mjölk och salt tills smeten är slät. Vänd brödskivorna i smeten så det suger in och stek skivorna i smör på medelhög värme tills de blir krispiga och har fått fin färg. Blanda socker och kanel och vänd de stekta riddarna i blandning-en. Servera med vaniljglass och hjortronsylt.”

Hjortronsylt
Du behöver:
4 dl hjortron
1 dl torrt vitt vin
1 vaniljstång, delad på längden 4 dl syltsocker
Gör så här:
”Koka upp hjortronen med vin, vanilj-stång och syltsocker tills konsistensen känns bra. Lyft ur cirka en tredjedel av hjortronen samt vaniljstången och koka resten en stund till. Skrapa ur vanilj-fröna ur stången och lägg tillbaka i kastrullen. Passera de kokta hjortronen och blanda med de hela hjortronen.”