Experten: Så serverar du champagne på rätt sätt

Vi åkte till Rom och World Krug Festival och lärde oss dricka champagne på rätt sätt av självaste Olivier Krug.

Martin Ödman  |  Publicerad 2017-01-10 09:35  |  Lästid: 2 minuter
Experten: Så serverar du champagne på rätt sätt
Spara inte flaskor för särskilda högtider, utan drick när andan faller på. Foto: iStock.

Drycken: ”Endast äkta champagne, det vill säga mousserande vin vars druvor vuxit i den nordfranska regionen champagne, duger i glaset. Cava, Prosecco och Cremant de Bourgogne är visserligen mousserande viner, ofta gjorda enligt traditionell champagnemetod, men de är icke champagne.” 

Lagringen: Vissa champagner, till exempel Krug, kan lagras i princip hur länge som helst om förutsättningarna är bra. Men de är också gjorda för att drickas direkt. Andra märken kan lämpa sig mer eller mindre väl för att sparas, men generellt tror jag att om det är kvalitet i flaskan, klarar det av att vila en stund. Lagrade champagner får ju en mogare smak, men det gäller att inte syran går förlorad, då smakar det inte så piggt.” 

Experten: Så serverar du champagne på rätt sätt
En champagne ska vara väl kyld, men inte frusen. Foto: iStock.

Glasen: ”Glöm traditionella flöjtglas eller coupglas. Ett riktigt champagneglas har en bredare kupa som låter vinet andas utan att bubblorna förflyktigas för fort. Har du inga specialglas är det bättre att dricka ur ett vitvinsglas, exempelvis ämnat för bourgonge, än att hälla upp i smala, traditionella glas. Dessa stänger in både smak och doft och bidrar inte till upplevelsen!”

Temperaturen: ”En champagne ska vara väl kyld med inte frusen. Jag brukar ta fram flaskan ur kylen, gå och ta en snabb dusch och när jag kommer ut är den perfekt tempererad!”

Experten: Så serverar du champagne på rätt sätt
Olivier Krug är sjätte generationens överhuvud på det antika champagnehuset, som idag ägs av LVHM.

Tillfället: ”Det finns inga bättre eller sämre tillfällen. Spara inte flaskor för särskilda högtider – utan drick istället när andan faller på. Annars blir det lätt så att förväntningarna tar udden av upplevelsen. Många av mina bästa champagneupplevelser har varit hemma, vid matbordet en vanlig vardag.”

Olivier Krug är sjätte generationens överhuvud på det anrika champagnehuset, som idag ägs av LVHM. 



Dela på Facebook
Tweeta