Weinås guidar: Så bär du smoking på nyårsfesten

King hyllar basplaggen som alltid håller stilen. Denna gång: Smokingen.
Inget annat plagg i den manliga garderoben har en mer historisk, eller för den del ikonisk, plats än smokingen. Ett plagg som trots sin traditionella och högtidliga känsla sägs ha haft sitt ursprung i såväl nytänkande som innovation.
Smokingen som vi känner till den i dag har sitt ursprung i 1860-talet, då den brittiska kungen Edward VII ska ha bett sin skräddare på anrika Savile Row-institutionen Henry Poole att modifiera sin dåvarande Frock Coat genom att klippa av skörtlarna och således skapa ett, för tiden, ledigare och mer avslappnat festplagg. Föga förvånande hade kungligheters klädval stort inflytande i societeten vid den här tiden. När New York-miljonären James Potter besökte kungen på Sandringham Palace blev han så inspirerad av kungens tolkning att han lät sy upp en liknande modell till sig själv, vilken han senare introducerade för Manhattans mest förmögna på medlemsklubben Tuxedo Park i början av 1900-talet.
Kärt barn har många namn, och beroende på var i världen man befinner sig benämns smokingen som exempelvis dinner jacket (Storbritannien), smoking (Europa) eller just tuxedo i USA. Oavsett benämning har plagget en sak gemensamt: dess utförande har varit mer eller mindre oförändrat de senaste hundra åren. Plagget består traditionellt av en svart eller midnattsblå smokingjacka i ull med silkesklädda slag och en matchande byxa med silkesrevärer längs sidorna. Till smoking bärs traditionellt lackskor i svart, en vit skjorta med dubbla manschetter samt en svart fluga.

Med detta sagt så finns det mängder med alternativ och möjligheter till personliga val inom ramen för en klassisk smoking. Föredrar man en enkel- eller dubbelknäppt kavaj går bägge utmärkt, sjalslag eller spetsiga dito likaså och valet av manschettknappar, väst eller gördel är bara några detaljer som kan variera inom ramen för en klassisk smoking.
Om det var det brittiska kungahuset och societetens inflytande under tidigt 1900-tal som populariserade plagget så
är det Hollywood och inte minst Ian Flemings karaktär James Bond som förevigat det. Vi vill hävda att ingen person, fiktiv eller verklig, har varit mer förknippad med smokingen sedan Sean Connery debuterade som Agent 007 i filmen Dr No från 1962.

Alternativen


