Rose & Born utökar sin made-to-measure-service – så funkar det

Vi besökte svenska herrmodebutiken Rose & Born för att sy upp en kostym.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2025-01-11 13:55  |  Lästid: 3 minuter

Vi befinner oss i en tid då kostymen kommit att bli en del av basgarderoben – ett plagg att bära till vardags lika naturligt som vid formella tillfällen. Samtidigt eftersträvar allt fler en unik stil och då har personligt uppsydda kläder blivit mer eftertraktat. Rose & Born, med sin flaggskeppsbutik på Strandvägen i Stockholm, har nyligen lanserat ett helt nytt våningsplan för made-to-measure, en tjänst som länge varit en del av varumärkets DNA. 

Att sy upp en egen kostym, eller andra produkter, har såklart många givna fördelar: Kostymen sys exakt efter dina mått, vilket innebär att du slipper kompromissa med passformen, något som ofta är fallet med konfektionskläder. Eftersom kostymen är anpassad till din kropp är den mer bekväm och rörlig än en standardkostym. Måttsydda kostymer är ofta av högre kvalitet när det gäller material och hantverk. Du får ett plagg som är helt anpassat för dig och som inte finns i varje butik. Måttsydda kostymer, när de sköts om, har en längre livslängd än konfektionskostymer. Och genom att erbjuda tillverkning av kläder på beställning undviker varumärket överflödigt lager, vilket bidrar till att minska modebranschens miljöavtryck.

Daniels färdiga kostym: en svart dubbelknäppt kostym med utan- påfickor och en byxa med högre midja och frontveck. Tyget är Loro Piana Twister Tropical Wool som andas och ej skrynklar.

– Vårt tillvägagångssätt garanterar att varje plagg blir en investering i kvalitet och långsiktig hållbarhet. Vi kan sy upp något nytt som kommer att bäras och vårdas länge och som till och med kan gå i arv i generationer. Våra plagg har en perfekt passform, vilket gör dem till tidlösa favoriter, förklarar Edwin Nenzell, partner och buying director på Rose & Born. 

Processen börjar med ett personligt möte där man går igenom kundens behov.

– Jag vill alltid veta vilket syfte som finns med att sy upp en kostym och vilken typ av situation det är avsett för. En student- eller bröllopskostym ser ofta inte likadan ut som en kostym du ska använda på jobbet eller till vardags, förklarar Edwin Nenzell.

På det första mötet presenteras även olika tygkvaliteter, färger och mönster och konstruktionstyper (till exempel dubbelknäppt kavaj) som kan passa kunden bäst. Sedan utförs en måttagning, från halsen till fotled, för att skapa ett plagg specifikt efter kundens kropp och önskad passform. Designval som knappar, fickor, slag, innerfoder och liknande sker även här. 

– Nästan ingen människa har en kropp som ser ut som en provdocka, alltså passar perfekt från början. Det är vanligt att man till exempel har olika längd på armar eller att den ena axeln är lite lägre för att man går och bär på en väska på dagarna, säger Edwin Nenzell.

Efter cirka sex veckor levereras kostymen och kunden gör en avprovning. Mindre justeringar görs av skräddare om det behövs. 

– Sedan är plagget klart att ta hem. Att få något måttbeställt handlar lika mycket om processen som det slutliga resultatet. Att vara med och skapa ett unikt plagg med minimala kompromisser är en sann förlängning av din personliga stil.

Tjänsten innebär att ett plagg sys upp specifikt efter dina mått där du själv väljer utseende, material och snitt.

Prisexempel hos Rose & Born:
Kostym, 20 000 kr
Smoking, 25 000 kr
Skjorta, 2 800 kr
Stickat, 3 500 kr
Byxa, 4 000 kr
Jeans, 5 000 kr
Överrock, 15 000 kr

Här kan du också måttsy en kostym:
Ströms
Götrich & Co
NK Man Stockholm
Hans Allde
Atelier Saman Amel
Bluegiallo

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2025-01-12 18:56