Rosa kuriosa

Mario E Moroni – chefssommelier på Pontus! – lär dig allt om sommardrycken framför andra: rosé.

Färgen
Som regel görs rosé som vitt vin, men på blå druvor. Färgämnena sitter i druvskalet, som får ligga med i urlakningen för att avge precis så mycket färg som önskas. Hur länge skalet får ligga i beror på vilken typ av rosé man producerar. En vanlig missuppfattning är att rosévin framställs genom en blandning av rött och vitt vin. Detta sker bara i undantagsfall – bland annat vid tillverkningen av roséchampagne och andra mousserande viner.
Temperaturen
Rosé bör serveras väl kylt, särskilt om man dricker vinet utomhus en varm sommardag. Servera gärna något kallare än du skulle servera ett vitt vin – runt tio grader är att föredra. Roséviner tjänar ingenting på lagring och bör drickas så ungt som möjligt, annars tappar de syra och fräschör.
Tillfället
Rosévin lämpar sig mycket väl under picknickturen, vid sommarbuffén eller som välkomstdrink. Det gör sig utmärkt som starter, då den erbjuder en fin övergång till både vitt och rött vin. Använd vitvinsglas när du dricker rosé, företrädesvis ett rieslingglas. Den smala kupan stramar åt vinet föredömligt.
Ljusheten
Traditionellt är mörkare roséviner mer kraftfulla i smaken medan ljusa är mer eleganta. Samtidigt kan också färgen bedra. Roséviner från varma odlingsländer är i regel fruktigare i smaken. Kraftfullare roséviner kommer oftast från Europa, där rosétraditionen är äldre. Vinerna blir ofta mörkare, kraftigare och strävare när druvskalen får jäsa med musten en kortare period.
Regionen
Svårt att välja på Bolaget? Håll utkik efter franskt rosévin, särskilt från regionen Côtes de Provence. Även Österrike och Sydafrika bjuder på spännande rosévin. Namnet kommer förresten från franskans ”rose”, som betyder ros och syftar på dryckens blekröda kulör.
Maten
Fylliga, smakrika roséviner passar utmärkt till grillad fisk som tonfisk och lax och till alla typer av kyckling medan lätta, friska roséer passar bra till lättare sommarsallader och som aperitif.