Laga Fish & Chips – på lyxkrogens recept

På lyxpuben The Flying Elk serveras pubmat som är som pubmat ska vara: klassisk, stabil – och gastronomisk.
TORSK
600 g torskslag, eller torsk- eller koljafilé, skinn- och benfri
1 dl salt
1 liter vatten
2 dl tempuramjöl
1 dl ljust öl
frityrolja
Gör så här:
Vispa ihop salt och vatten tills saltet lösts upp. Skär torsken i 8 bitar. Rimma i lagen i 8 minuter. Låt vila och rimma i kylen, gärna 1 timme om det går.
Fritera torskbitarna frasiga på 160 grader, eller tills de får bra färg. Krydda med salt.
TARTARSÅS
50 g cornichoner, finhackade
50 g kapris, finhackad
20 g schalottenlök, finhackad
Rivet skal av 1/2 tvättad citron
5 g körvel eller dragon, hackad
20 g dijonsenap
1 knivsudd cayennepeppar
1 sats majonnäs (se nedan)
Citronsaft
Blanda ingredienserna. Smaka av med salt och citronsaft.
MAJONNÄS
1 äggula
1 tsk ljus vinäger eller citronsaft
2 tsk vatten
3 dl neutral rapsolja
Gör så här:
Börja med att vispa äggula, vinäger eller citronsaft och vatten i en bunke. Tillsätt oljan droppvis till en början under vispning. När det börjar tjockna kan du tillsätta mer olja åt gången. Fortsätt hälla i olja och vispa tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

krogar, har två stjärnor i Guide Michelin och har utsetts till Kockarnas kock.
Boken ”The Flying Elk – Gastropub by Björn Frantzén” (Norstedts) finns i butik.
ÄRTGUACAMOLE
100 g gröna ärter
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk vatten
2 msk olivolja
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
citronsaft
Gör så här:
Stavmixa ärter, vitlök, vatten och olja till en grov smet. Tillsätt örterna. Smaka av med salt och citronsaft.
POMMES FRITES
400 g potatis, king Edward, bintje eller Mary’s piper
3 dl frityrolja
Gör så här:
Skär den oskalade potatisen i stavar, ca 1⁄2 cm tjocka. Spola i rinnande vatten, gärna i 30 minuter, så att du får bort stärkelsen och så att pommes friten inte klibbar ihop.
Koka potatisen färdig, ca 10–15 minuter, men inte så den faller isär. Låt rinna av och torka den torr.
Frys sedan potatisen. Det är ett effektivt sätt att få ut all fukt. Värm oljan till 130 grader. Fritera potatisen så att den får en svag gyllenbrun ton. Låt droppa av.
Slutfritera potatisen på 180 gra-der. Låt rinna av.
Krydda med salt.