King brygger öl

Mellan sura degar och stoppade korvar talas det ofta om mikrobryggerier. Men för alla som övergivit ljummen Sofiero och Blågul finns ett ännu tyngre alternativ – nämligen att brygga själv! King bryggde med killarna som vill bevisa att göra öl är lika enkelt som att baka bröd.


Varför började ni brygga öl, Mikael Zetterberg och Jakob Nielsen?
– Vi gick en ölbryggarkurs 2011, gillade det men tyckte det kändes meckigt och många har fortfarande bilden av att man måste brygga i typ 30-literskärl. Vi startade Lilla Köksbryggeriet för att bevisa att det är enkelt och går utmärkt att göra hemma i sin lägenhet. Du tillsätter bara ingredienserna i ditt kök och sen går det att ställa undan det skrymmande jäskärlet i en garderob.
Så nu ska jag alltså brygga själv?
– Ja! För det blir gott när man gör det själv – och det är inte heller särskilt svårt. Man kan göra ganska mycket med bara vatten, malt, jäst och humle. Det är jäkligt mysigt om man gillar att pyssla hemma, det påminner mycket om att baka bröd.
Vad är grejen med öl?
– Öl är lättare att börja med än till exempel whiskey och vin. Det är en så pass folklig dryck, kolla bara hur bryggerierna namnger sina ölsorter idag. Det finns inga direkta riktlinjer, det är fritt fram och man
vågar testa på ett annat sätt. Sen är det ett oändligt
intresse, det går typ inte att sluta söka mer info.

Vad gör att öl smakar olika?
– Man labbar med olika sorter av jäst, malt och humle. Det har länge varit väldigt humlefokuserat, bakom India Pale Ale-vågen ligger den amerikanska humlen med stora inslag av citrus och exotiska frukter. Det har bevisligen varit en bra ingång för många, fruktigt och inbjudande! I USA är det även populärt att blanda i andra saker som chili och kanel.
Dricker ni bara ”fin-öl”?
– Att bli intresserad av öl är lite på gott och ont – för när man börjar intressera sig uppskattar man snabbt öl som smakar mer! Då kräver smaklökarna
mer och en vanlig öl känns ganska smaklös. Så ja,
det blir lite ljus lager på burk idag.


Funderingar och bra-att-tänka-på vid ölbryggning
– Det är viktigt att sterilisera, det vill säga noggrant diska och rengöra alla kärl och redskap man använder under bryggningen.
– Efter två dagar bubblar det rejält i jäskärlet – och Michael och Jakob berättar att flera kunder oroligt hört av sig och undrat vad de gjort för fel. Men det är en ofarlig ocn naturlig del av jäsprocessen.
– Inte heller alla är på det klara med att ölen man brygger själv givetvis är kolsyrad. Kolsyran uppstår vid flaskningsprocessen – alltså när du tappar ölen på flaska och sätter på kapsylerna.

Gick det att dricka?
Redaktionsmedlemmar inklusive chefredaktör Pelle provsippade efter fyra veckor den egna brygden. Under ansvarafulla smackanden nickades det gillande. Förvånat noterades att den utdragna processen skapat en riktigt fruktig och god öl. Och lagom potent en sen fredagseftermiddag strax före hemgång – medan den den starkare Double India Pale Alen fördes ut ur redaktionsmiljön.
Mer info:
Beer Sweden – Sveriges största ölmagasin på nätet.
Lilla Köksbryggeriet – Superkombatibelt bryggsätt för såväl innerstads-hipstern som pyssliga hemmafixare.
Ofiltrerat – Blogg som håller löpande koll på den stora mängden ölnyheter hos Systembolaget.