King brygger öl

Mellan sura degar och stoppade korvar talas det ofta om mikrobryggerier. Men för alla som övergivit ljummen Sofiero och Blågul finns ett ännu tyngre alternativ – nämligen att brygga själv! King bryggde med killarna som vill bevisa att göra öl är lika enkelt som att baka bröd.

Gustaf Sjöholm  |  Publicerad 2013-04-12 14:00  |  Lästid: 4 minuter
King brygger öl
Öl är en lättillgänglig och folklig hobby jämfört med t.ex. vin och whisky, tycker Mikael Zetterberg och Jakob Nielsen, duon bakom Lilla Köksbryggeriet.
King brygger öl
Kittet innehåller torkad och krossad malt, humlepellets, jäst och kapsyler. Just det här kittet ger fyra liter American Brown Ale med runt 5-6 procents alkoholhalt. Kostar 199 kronor. Startkitet som också innehåller jäskärl och övriga prylar kostar 799 kronor.

Varför började ni brygga öl, Mikael Zetterberg och Jakob Nielsen?

– Vi gick en ölbryggarkurs 2011, gillade det men tyckte det kändes meckigt och många har fortfarande bilden av att man måste brygga i typ 30-literskärl. Vi startade Lilla Köksbryggeriet för att bevisa att det är enkelt och går utmärkt att göra hemma i sin lägenhet. Du tillsätter bara ingredienserna i ditt kök och sen går det att ställa undan det skrymmande jäskärlet i en garderob.

Så nu ska jag alltså brygga själv?

– Ja! För det blir gott när man gör det själv – och det är inte heller särskilt svårt. Man kan göra ganska mycket med bara vatten, malt, jäst och humle. Det är jäkligt mysigt om man gillar att pyssla hemma, det påminner mycket om att baka bröd.

Vad är grejen med öl?

– Öl är lättare att börja med än till exempel whiskey och vin. Det är en så pass folklig dryck, kolla bara hur bryggerierna namnger sina ölsorter idag. Det finns inga direkta riktlinjer, det är fritt fram och man
vågar testa på ett annat sätt. Sen är det ett oändligt
intresse, det går typ inte att sluta söka mer info.

King brygger öl
Första steget, mäskning! Vi värmde upp 13 dl vatten värmdes till 70 grader, sedan hällde vi i den krossade malten och tog av kastrullen från plattan.

Vad gör att öl smakar olika? 

– Man labbar med olika sorter av jäst, malt och humle. Det har länge varit väldigt humlefokuserat, bakom India Pale Ale-vågen ligger den amerikanska humlen med stora inslag av citrus och exotiska frukter. Det har bevisligen varit en bra ingång för många, fruktigt och inbjudande! I USA är det även populärt att blanda i andra saker som chili och kanel.

Dricker ni bara ”fin-öl”?

– Att bli intresserad av öl är lite på gott och ont – för när man börjar intressera sig uppskattar man snabbt öl som smakar mer! Då kräver smaklökarna
mer och en vanlig öl känns ganska smaklös. Så ja,
det blir lite ljus lager på burk idag.

 

 

King brygger öl
Sen lakning! Vi hällde över vätskan i en annan kastrull genom en sil. Vi hällde sedan vätskan genom malten som stannade i silen, fram och tillbaka fyra gånger.

 

 

 

 

King brygger öl
Adderade rejält med vatten och hällde i den torkade malten. Kokade snabbt upp för att sedan kyla ner kastrullen med is och kallt vatten. Sedan var det dags att fylla jäskärlet och tillsätta jästen – förse med propp och jäsrör. Vänta i två veckor innan det blev dags att tappa på flaska. Och vänta ytterligare i två veckor till ölen var helt drickklar!

Funderingar och bra-att-tänka-på vid ölbryggning

– Det är viktigt att sterilisera, det vill säga noggrant diska och rengöra alla kärl och redskap man använder under bryggningen.

– Efter två dagar bubblar det rejält i jäskärlet – och Michael och Jakob berättar att flera kunder oroligt hört av sig och undrat vad de gjort för fel. Men det är en ofarlig ocn naturlig del av jäsprocessen.

– Inte heller alla är på det klara med att ölen man brygger själv givetvis är kolsyrad. Kolsyran uppstår vid flaskningsprocessen – alltså när du tappar ölen på flaska och sätter på kapsylerna.

King brygger öl
Fyra veckor tar det från att du börjar till du har drickfärdig öl! Etiketter ingår inte i Lilla Köksbryggeriets kit, de skrivs enklast ut på tunt papper och fästs genom att pensla baksidan med mjölk (!).

Gick det att dricka?

Redaktionsmedlemmar inklusive chefredaktör Pelle provsippade efter fyra veckor den egna brygden. Under ansvarafulla smackanden nickades det gillande. Förvånat noterades att den utdragna processen skapat en riktigt fruktig och god öl. Och lagom potent en sen fredagseftermiddag strax före hemgång – medan den den starkare Double India Pale Alen fördes ut ur redaktionsmiljön.

Mer info:

Beer Sweden – Sveriges största ölmagasin på nätet.

Lilla Köksbryggeriet – Superkombatibelt bryggsätt för såväl innerstads-hipstern som pyssliga hemmafixare.

Ofiltrerat – Blogg som håller löpande koll på den stora mängden ölnyheter hos Systembolaget.

Dela på Facebook
Tweeta