Modechefen: Därför ska du investera i en skepparjacka i vinter

Kings modechef Daniel Lindström slår ett slag för peacoaten.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2024-12-30 07:17  |  Lästid: 2 minuter

I spionthrillern Tre dagar för Condor från 1975 spelar Robert Redford en intellektuell CIA-analytiker (Joe Turner, kodnamn ”Condor”) som granskar litteratur för att hitta dolda meddelanden. En dag mördas hela hans arbetsgrupp medan han är ute på lunch på Manhattan. Turner inser att han själv är måltavla och flyr samtidigt som han försöker avslöja vem som låg bakom attacken och varför.

Filmens kostymör Joseph G. Aulisi fick i uppdrag av regissören Sydney Pollack att skapa en garderob för Turner som var vardaglig och praktisk. En CIA-anställd sticker inte ut i onödan. Huvudrollsinnehavaren bär därför en grå stickad crewneck, blå jeans, kängor, Ray-Ban aviators och – en marinblå peacoat. Anledningen till att Tre dagar för Condor ofta nämns i modesammanhang har såklart en del att göra med att Robert Redford är snygg utan motstycke i filmen, men också för att själva looken representerar en modern och tidlös preppy-stil. Och det är peacoaten, skepparjackan, som karaktäriserar den coola och eleganta agenten.

Peacoaten har sitt ursprung i Europa på 1700-talet där den bars av holländska sjömän. Ordet ”peacoat” härstammar från det nederländska ordet ”pijjakker”, där ”pij” syftar på ett grovt tyg av ylle. På 1800-talet började peacoaten användas av den brittiska marinen och senare även av den amerikanska flottan. Jackan designades för att skydda sjömännen från kyla och vind och hade dubbla knapprader, breda slag och en hög krage. Materialet var ofta Melton-ull, en typ av tätt vävd ull med en vattenavvisande yta.

Stilikonen Robert Redford i filmen Tre dagar för Condor från 1975. Foto: Getty Images

Efter första världskriget började överblivna militära plagg att säljas till civila och peacoaten blev populär bland arbetare och fiskare tack vare sin robusthet och enkla stil, På 1970-talet blev jackan mode när bland annat Yves Saint Laurent lyfte fram militärinspirerade ytterkläder i sina kollektioner.

Jag har två peacoats i garderoben som jag håller extra kära. En från Dior Homme av Hedi Slimane som är över 20 år gammal och en från Gants Mulberry-kollektion 2023. Den förstnämnda kostade en förmögenhet på sin tid men är tyvärr lite för tajt i passformen (som allt var från Dior Homme). Jag vill kunna ha en hoodie eller en grov stickad tröja och helst även en blazer under jackan. Då måste det finnas lite rum.

Vad som gör skepparjackan till det kanske mest optimala ytterplagget som gjorts är just funktionen och det breda användningsområdet. Den är varm och elegant på samma gång och mer rörlig än en lång rock. När du stoppar händerna i sidofickorna och rätar på ryggen blir du lika ståtlig som en general till sjöss.

Vinterns finaste peacoats kommer från japanska Auralee, Ralph Lauren, brittiska Gloverall (som även har ”patent” på dubbelrocken) och Filippa K där nya designern Anna Teurnell gjort en modell i dubbelvävd ull och väldigt fin finish.

Dela på Facebook
Tweeta