Modechefen: Därför är bomberjackan höstens viktigaste modeinvestering

Daniel Lindström hyllar höstens mest bombsäkra stilköp.

Daniel Lindström | Foto: Getty Images & Prada  |  Publicerad 2023-09-26 14:18  |  Lästid: 2 minuter

Ända sedan jag började skriva om herrmode har jag varit på jakt efter den perfekta bomberjackan. Det låter kanske inte som ett omöjligt uppdrag eftersom modellen alltid finns tillgänglig, både i nya kollektioner och inte minst i välsorterade ­vintagebutiker. Jag har ägt, och äger, flera stycken bomberjackor som tyvärr bara hänger i garderoben och samlar damm. Antingen är inte färgen perfekt eller så är nylontyget för glansigt men oftast är det passformen som inte är exakt som jag önskar. En bomberjacka ska vara rymlig men inte för stor.

När jag var i Milano i januari presenterade Prada ett antal bomberjackor på catwalken, ett plagg som designern Raf Simons alltid vurmat för i sin ständiga fascination för popmusik och ungdomskultur. En modell såg ut lite som ett duntäcke som hängts på kroppen och en annan var extremt kort och boxig för att skapa en stark kontrast till ett par skräddade kostymbyxor. De är fantastiskt snygga, men ändå inte riktigt för mig (även prislappen är ett bekymmer.)

Bomberjackan har, liksom de allra flesta ikoniska herrplagg, ett förflutet i det militära. De första modellerna skapades 1917 av US Army Aviation Clothing Board för att hålla piloterna varma i öppna stridsflygplan. Den mest kända tillverkaren av bomberjackan är Alpha Industries som grundades 1959 i Knoxville, Tennessee. Jackmodellen MA-1 designades för USA flygvapen med innerfoder i orange vilket var tänkt att användas som signal om piloterna kraschade bakom fiendens linjer. 

För mig är bomberjackan det ultimata ytterplagget. Silhuetten gör att man känner sig ståtlig, tuff och elegant på samma gång. Om man bär den till kostymbyxor eller jeans blir uttrycket helt annorlunda. Den originalgröna färgen är finast fast svart är enklare att använda. Jag kan ligga sömnlös på nätterna och ångra att jag inte köpte någon av jackorna som fanns i Helmut Langs sista kollektion från våren 2005 och som reades ut på NK i Stockholm. Nu säljs de för fantasisummor på sajter som Grailed och Vestiere.

Som de flesta vet är bomberjackan flitigt förekommande i populärkulturen – bland artister, subkulturer och i filmer. Min favorit är franska superstjärnan Alain Delons jacka i Once A Thief från 1965. Delon spelar en sympatisk brottsling med fru och barn i San Francisco. Hans bomber är perfekt både att råna banker i och ha på sig under helgens utflykt med familjen.

Vad var det jag sa? Det perfekta plagget. Jakten går vidare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-26 14:18