Mikael Einarsson: ”Inget slår Bullens pilstnerkorv som nattamat”

Bokaktuella Chez Jolie-krögaren om fiskeresor, polkagrisar och stammiskrogar.

Joel Ågren | Foto: Jonas Cramby  |  Publicerad 2024-09-18 10:33  |  Lästid: 3 minuter

Nyckeln till en lyckad fisktetur är att gå in med låga förväntningar. Att komma i väg är en framgång i sig. Investera hellre i bra kläder än dyr fiskeutrustning. Och viktigast av allt: Förbered en bra picknick!

Min mest minnesvärda fiskeresa måste vara fjolårets resa till Miekak i Arjeplog. Vädret var på topp, naturen var magisk, och vandringarna mellan fjällsjöarna var nästan lika trevliga som fisket i sig. 

”Men det passar inte ihop, va?” är den vanligaste invändningen jag hör från hemmakockar. Då går man in med en ganska konstig inställning. Att våga testa nytt och pröva sig fram är mitt bästa matlagningstips. 

Jag har alltid gillat att jobba med händerna. Jag växte upp i Gränna och jobbade extra i polkagriskokeriet som tolvåring. Där lärde jag mig grunderna till matlagning. 

Snack Bar i Ringen i Stockholm är det närmaste jag kommer en stammiskrog. Deras kalvkebab är magisk.

Gustav Leonhardt, som tävlar för Sverige i Bocuse d’Or, är nästa stora stjärna på den svenska kroghimlen. Jag hoppas att han öppnar en egen restaurang när han tagit hem vinsten i Lyon i januari. 

Gustav Leonhardt. Foto: Gustaf Peterson.

Tokyo, New York och San Sebastian är världens bästa matstäder. Tokyo har jag bara besökt en gång, men det slog verkligen alla förväntningar. New York kan man ju inte annat än att älska, och San Sebastian tycker jag verkligen lever upp till förväntningarna, trots sjuk hajp. 

Dry martini är den ultimata fredagsdrinken. Jag blandar alltid min draja på en höft. Ett tips är annars att blanda den ”dirty,” det vill säga med en skvätt olivspad. 

Jag äter det mesta, men drar gränsen vid hund. 

Jag är dålig på husvin och har nästan aldrig samma vin hemma. Oftast plockar jag en flaska från det tillfälliga sortimentet på Bolis som jag vet är gott att dricka här och nu. Just nu dricker jag mest röda viner från Loire, då vet jag att jag får ett bra vin för dryga 200-lappen. Säljer nya boken bra så kommer jag att köpa mer vin från Bordeaux.

Jag älskar min pizzaugn, som jag köpte på Vedugnar.se för nio år sedan. Den går varm på landet under ledigheter. Mysmatlagning på högsta nivå. När det kommer till köksprylar klarar man sig annars oftast väldigt långt på en bra kniv och en okej skärbräda.

Jag har alltid en burk rostad vitlökspuré  och olja i kylen. Sjukt användbart som smakförhöjare i all typ av matlagning. 

Krogrecensioner blir alltid personliga, särskilt nu när jag driver egen restaurang. Som tur är har jag klarat mig från dundersågningarna. Och om jag får en dålig recension är jag rätt bra på att förtränga den. 

Första besöket på Noma 2004 är en måltid jag aldrig glömmer. Allting andades nytt och jag klev ut därifrån rätt omskakad. 

Ingenting slår Bullens pilsnerkorv som nattamat efter en lång kväll på krogen.

Jag älskar att stå några timmar i hemmaköket på söndagar och förbereda söndagsmiddag och den kommande veckans måltider. Ofta blir det mat som är enkel att värma på, som kålpudding, oxrullader, söndagsstek och ragu. 

Jag bjuder nästan enbart över vänner på middag på sommaren. Oftast blir det något från grillen, gärna med bernaise- eller hollandaisesås till. Ett bra sätt att påminna vanliga människor om att såserna ska serveras varma och inte färdigköpta i kyldisk, haha.

Om jag fick bestämma min sista måltid så skulle det vara kaviar och iskall vodka. Det finns en hel del mat- och dryckeskombinationer där 1+1 blir 3, men kaviar och vodka spelar i en egen liga. Där blir 1+1 nästan 4.

Mikael Einarsson är krögare på hyllade Chez Jolie i Stockholm och har tidigare jobbat på restauranger som Astoria och restauranggruppen Leijontornet. I höst är han aktuell med boken ”Kocken och fiskaren” som han skrivit tillsammans med fiskaren Hubbe Lemon. 

Dela på Facebook
Tweeta