MED KLAR BLICK

Redaktionen  |  Publicerad 2008-03-12 05:49  |  Lästid: 2 minuter
Lever inte ögonvitan upp till sitt namn? Möts du av en blodsprängdblick i spegeln? Chefsläkare Magnus Gjötterberg vid S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm reder ut ett och annat kring ögonbesvär.
Vad orsakar röda ögon?
– Det är ett diffust symptom och kan bero på allt från torr luft till svår ögonsjukdom. I de lindriga fallen är det ofta miljöbetingat – saker som torr, varm luft, vind, smuts och rök spelar då in. Vi sitter också mycket framför datorskärmar och glömmer att blinka, vilket gör att tårvätskan inte fördelas som den ska och ögat blir torrt och ansträngt. 
Vad händer i ögat?
– Blodkärlen vidgas som en försvarsmekanism för att öka cirkulationen.
Hur råder man bot på problemet?
– Det finns receptfria ögondroppar som fungerar som konstgjorda tårar, en trögflytande vätska baserad på cellulosa som smörjer ögonen. De enklaste dropparna är ren koksalt, men de hjälper inte så länge utan rinner snabbt bort.
Finns det någon risk med ögondopparna?
– Nej det är ingen fara, du kan i stort sett bada i dem.
När blir ögonproblemen värt ett läkarbesök?
– Om till exempel bara ena ögat är påverkat under en längre tid, om du upplever en synnedsättning eller om det helt enkelt känns alltför besvärligt. Har du kontaktlinser, tala med din optiker till en början om ögonen är irriterade.
Finns det någon risk med att snabbfixa ögonen med Clear Eyes?
– Clear Eyes och liknande ögondroppar finns inte receptfritt på den svenska marknaden, men har en snabb effekt på röda ögon och används flitigt till exempel bland modeller vid fotograferingar. Den innehåller ämnen likt adrenalin som snörper åt blodkärlen. Risken är att om den används ofta och över en längre period så kan den göra ögonen ännu rödare – blodkärlen vänjer sig att dra ihop sig, och när de sedan släpper så blir de dubbelt så vida. Dessutom kan det innebära att du döljer symtom på en faktisk ögonsjukdom. 
ÖGONFAKTA:

Virusinfektion – som till exempel vid en förkylning. Försvinner av sig själv inom några dagar. Tvätta ögonen med ljummet vatten. Använd ej kontaktlinser.
Bakterieinfektion – variga eller kladdigare ögon än vid en virusinfektion. Går över av sig själv efter någon vecka. Kontakta läkare vid långvariga besvär.
Allergi – störs du av kliande kan det vara en allergisk reaktion. Droppar mot allergi finns på apoteket.
Blödning – är ögat rejält rött kan det bero på en bristning i ett ytligt blodkärl på grund av till exempel en kraftig nysning eller tungt lyft. Försvinner av sig själv men kan ta några veckor.
Vagel – infektion i en talgkörtel i ögonlocket. Spricker eller går tillbaka av sig själv.
Dagen efter-ögon – alkohol i sig har en viss kärlvidgande effekt. Dessutom brukar alkohol nyttjas i lokaler med dålig luft, ofta med tobaksrök som i sig irritererar.

Av: Text: Niklas Vestberg

Dela på Facebook
Tweeta