Spotifygrundaren Martin Lorentzon i exklusiv intervju: ”Mitt mål är att bli 120 år”

Trots att han är god för 35 miljarder har Martin Lorentzon hittills nöjt sig med att göra småskaliga privatinvesteringar baserade på lust – som ett eget parfymhus. Men när det kommer till den egna hälsan har den 54-årige Spotifygrundaren gått all in. Han är övertygad om att han kan stoppa sitt åldrande och har som personligt mål att bli 120 år.

Som Spotifys grundarduo är Daniel Ek och Martin Lorentzon för evigt inskrivna i nutidshistorien tillsammans. De arbetade under många år som ett tandempar: Daniel Ek var vd och Martin Lorentzon arbetande styrelseordförande. Men ända sedan deras musikstreamingtjänst tog världen med storm för 15 år sedan är det Daniel Ek som varit bolagets ansikte utåt. Den 15 år äldre Martin Lorentzon har, ytterst medvetet, alltid hållit sig i bakgrunden.
Han har nu hunnit bli 54 år och lämnade allt operativt arbete i Spotify för fem år sedan. Men han sitter fortfarande i Spotifys styrelse och han är fortfarande bolagets enskilt största ägare, vilket gör honom till Sveriges rikaste techmiljardär. Medialt har han bibehållit sin låga profil och han har – till skillnad från Daniel Ek – inte varit involverad i några större rubrikskapande aktiviteter på flera år.
Men nu har den mytomspunne Spotifygrundaren sagt ja till att träffa King Magazine. Det är tidig morgon och vi befinner oss på en avlägsen del av Kungsholmen i Stockholm där Sniph har sitt kontor. Anledningen till att Martin Lorentzon gjort sig tillgänglig för en sällsynt intervju är att marknadsföra en ny doft från hans eget parfymmärke MA|LO (MArtin LOrentzon).
– Jag har ju en bakgrund som mjukvaruentreprenör och har hållit på med tekniska lösningar i hela min karriär. Det här med parfym är ju något helt annat än Spotify. Men på ålderns höst kan man väl få lov att testa något helt nytt, som bara är baserat på lust, motiverar han inhoppet i parfymbranschen.
Just det där med ”ålderns höst” är något han kommer att återkomma till – och revidera – långt senare under samtalet, där Martin Lorentzon blir mer personlig än vad både vi och han själv föreställt sig. Men i början handlar intervjun, precis som avsett, om hans eget parfymmärke och engagemanget i Sniph, den prenumererade upptäckartjänst för parfymer som Martin Lorentzon varit delägare i sedan 2017.
Hur uppstod ditt intresse för parfymer?
– Jag träffade en av grundarna till Sniph, Tara Derakshan. Hon har alltid varit besatt av dofter och det smittade av sig på mig. Jag var en av Sniphs första prenumeranter. När bolaget skulle ta in kapital blev jag också delägare. Det var vägen in, sedan dess har mitt intresse bara växt. Jag har numera hundratals parfymer hemma. Jag älskar att experimentera och testa nya dofter.
Mycket har hänt i parfymvärlden sedan Martin Lorentzons ungdom, konstaterar 54-åringen själv.
– Då på 80-talet hade man en eller två parfymer som man använde hela tiden. Själv hade jag Lagerfeld och Fahrenheit, de dofterna är för evigt förknippade med mina tonår. Dagens unga parfymkonsumenter är mycket mer nyfikna, de blandar mer och de har flera olika dofter som de använder vid olika tillfällen. Du har en parfym när du går till skolan, en annan när du tränar och en tredje när du går på dejt.
En annan stor förändring från förr är att uppdelningen mellan herr- och damparfym luckrats upp.
– Den uppdelningen menar jag är helt på väg bort. Själv gör jag bara unisexparfymer, säger Martin Lorentzon, och tar sin egen parfym Padre som doftexempel:
– Som du känner är det en ganska tung och komplex doft, med inslag av cederträ, skog och kardemumma. Traditionellt sett hade den nog klassats som en herrparfym, men det är jättemånga tjejer som gillar den och använder den, vilket glädjer mig mycket.
Varför heter den Padre?
– Jag tycker det är lite kul att döpa parfymerna till något som ligger mig nära. Jag har inga barn, men jag hoppas att få det en dag. Det är därför jag döpt den till Padre (pappa på italienska), för att jag hoppas att bli pappa en dag.
Även denna barnlängtan ska vi komma att återkomma till under samtalet. Men vi har inte pratat klart om parfymer än. Framför sig har Martin Lorentzon ytterligare två parfymer från sitt eget märke, Wizard och nykomlingen Role Play, vars namn också bär en personlig historia.
– Båda namnen anspelar på min kärlek till rollspel. När jag var liten höll jag på mycket med Dungeons & Dragons. I dag är vi ett gäng vuxna som plockat upp rollspelsintresset och ses regelbundet, och då spelar jag ofta en wizard (trollkarl). Min senaste parfym Role Play handlar om att man som människa kan ikläda sig olika skepnader i olika situationer i livet. Ibland vill du bara drömma dig bort och vara någon annan, precis som i ett rollspel.

MA|LO ingår som en del av Sniph och lanserade sina första parfymer våren 2022. Att Martin Lorentzon skulle börja skapa egna parfymer var något som han kom på under det första pandemiåret 2020 när han, precis som alla andra, satt uttråkad hemma i sin lägenhet och försökte hitta på nåt kul att göra.
– Jag följde med Sniph på en affärsresa till Frankrike. Vi var i Grasse på franska Rivieran, där många av världens parfymer görs, men också i Paris. Att ta fram parfymer är ju en hel vetenskap och jag laborerade mig fram tillsammans med två fantastiska kvinnor i Paris, som hjälpt mig ta fram alla mina parfymer.
Hela parfymprojektet höll dock på att stranda innan det ens kommit i gång, berättar han.
– När jag var hemkommen från Frankrike drabbades jag av covid. Jag blev inte speciellt sjuk, men jag tappade luktsinnet helt. Jag kunde inte känna en doft på sex månader. Ett tag var jag rädd för att det aldrig skulle komma tillbaka. Det gjorde att lanseringen av parfymerna blev fördröjd med över ett år.
Hur var det att vara utan luktsinne?
– Fruktansvärt. Det är då man inser hur viktig lukten är för våra sinnesintryck. Visst, det är klart att det är värre att vara blind eller döv, men du missar mycket av livets goda utan lukt och smak.
Sniph har sedan starten med prenumerationstjänsten utökat sitt sortiment med egenproducerade parfymer, doftljus och en årlig adventskalender. Någon ekonomisk succé är det dock inte än så länge. I fjol omsatte Sniph 15 miljoner kronor och gjorde en förlust på 4 miljoner. De samlade förlusterna sedan starten uppgår till cirka 30 miljoner. Martin Lorentzon har stått för merparten av bolagets finansiering och är Sniphs största ägare med 25 procent av aktierna.
Hur ser du på din investering i Sniph?
– Det är en kul resa att vara med på. Det är en jättebra idé, men jag brukar alltid säga att själva affärsidén är bara 3 procent. Resten, 97 procent, handlar om genomförandet. Folk tenderar att överskatta affärsidén. Det är genomförandet som är det svåra.
Så hur tycker du genomförandet varit?
– Bra. Men de senaste åren har varit utmanande, med covid och annat, och bolaget har tvingats bromsa lite och fokusera mer på lönsamhet än på tillväxt. Men det är inget jag beslutat om, det är upp till bolaget, de fattar sina egna beslut.

Bolagets ledningsduo, grundarna Tara Derakshan och Lisa Kjellqvist, har genom åren ofta kallat Sniph ”ett Spotify för parfymer”. Martin Lorentzon tycker inte att det är fel att dra paralleller mellan de två bolagen.
– Det nya med Spotify var ju att man inte köper låten, utan man får tillgång till den och kan lyssna på den. Sniph bygger på samma tankesätt: man köper inte hela parfymflaskan, utan det är en prenumerationsmodell där du får testa nya parfymer varje månad.
Har det inte gått lite inflation i startupföretag som kallar sig för ”ett Spotify för” än det ena, än det andra?
– Haha, jo. Har du ett bolag som heter saker som ”Storeify”, ”Browify”, ”Alarmify” och ”Expensify” så är det med 99,9 procent säkerhet startat efter 2006 (året då Martin och Daniel grundade Spotify). Men det är ju bara smickrande. Det är lite extra lustigt, för alla tror att namnet Spotify kommer från en hopslagning av ”spot” (hitta) och ”identify” (identifiera), men så är det inte. Spotify var bara ett coolt namn jag och Daniel kom på och där domännamnet råkade var ledigt.
Den betydelse som Spotify haft för musikindustrin och vår samtid går knappast att överskatta. Näringslivsnestorn Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, kallade tidigare i år Spotify för det viktigaste företag som skapats i Europa de senaste 30 åren. Martin Lorentzon är med rätta stolt över sin skapelse, som med 220 miljoner betalande prenumeranter är världens största musikstreamingtjänst.
– Spotify har inte bara påverkat musikbranschen, utan det har fått folk att tänka på ett helt nytt sätt. Man kanske inte behöver äga bilen? Man kanske inte ens behöver äga sina kläder? Hela tänkandet kring ”ownership” har förändrats i grunden. Spotify var också tidiga med att utnyttja data och AI för att skapa bra spellistor, som varit en viktig del av framgången.
Har du sett The Playlist, Netflix dramaserie om hur ni byggde upp Spotify?
– Jag har sett två avsnitt, det första och det avsnitt som handlade om mig. Tyvärr måste jag säga att serien är väldigt dålig, och till stor del ren fiktion. Det är mycket hittepå. Beskrivningen av hur Spotify uppstod stämmer väl på ett ungefär, men karaktärsskildringarna är ju helt uppåt väggarna. Varken jag eller någon annan på Spotify har haft något med serien att göra.
I serien spelas Martin Lorentzons karaktär av skådespelaren Christian Hillborg.
– Han är säkert en bra skådis, men karaktären han spelar är ju helt hysterisk. Förvisso är han ganska rolig, men han säger och gör grejer som jag aldrig skulle göra. Bara för att ta ett exempel: I serien håller jag ett tal på Daniels bröllop där jag säger att han har en stor kuk. Det är ju fullständigt bisarrt. Jag var visserligen på Daniels bröllop, men det var en lugn tillställning och det hölls inga tal. Det enda jag känner igen mig i från karaktären är att jag gillar att skämta och att jag tränar väldigt mycket.
Netflixserien har ändå medfört en del gott, erkänner Spotifygrundaren.
– Jag har fått en del flådiga inbjudningar i min inbox på Twitter och Instagram från folk jag knappt känner, typ ”flyg in och förgyll vår fest”. Så det verkar ju som om jag fått en stämpel som en kul och crazy person som folk vill hänga med.

Oavsett sanningshalt i tv-serien konstaterar Martin Lorentzon att han i dag lever ett helt annat liv än under de första åren med Spotify.
– De senaste åren har jag inte haft så mycket fokus på jobb, utan på att jag själv ska må bra. Jag behövde det efter att ha jobbat i ett extremt högt tempo med Tradedoubler, det första bolag som jag byggde upp, och sedan Spotify. Det var många år när jag aldrig hade semester och arbetade stora delar av dygnet.
Han säger att han omvärderat många av de gamla sanningar han tidigare höll högt.
– Det bär mig emot att säga det, men för 20–25 år sedan kunde jag slänga ur mig ”Halvdag i dag?” om någon medarbetare gick från jobbet vid 17-tiden efter en normal arbetsdag. Det är ju helt förkastligt. Jag bidrog definitivt till den osunda arbetskultur som gällde då. I dag vet jag hur viktigt det är med sömn för att hålla långsiktigt. Att jobba i 18 timmar och bara sova i ett par timmar om dygnet, vilket jag gjorde i många år, är inte bra för ens hälsa och mående.
Hur mycket tid lägger du på Spotify i dag?
– Det är inte så mycket. Det handlar om att förbereda sig för de styrelsemöten vi har. Men det är bara fyra styrelsemöten per år. Utöver det är jag med på en del strategimöten och så brukar jag vara med som kulturbärare när vi har introduktionsdagar för nyanställda. Och sedan försöker jag peppa och stötta Daniel så mycket jag kan.
Hur ofta hörs du och Daniel nuförtiden?
– Vi har en ständig dialog och hörs flera gånger i veckan. Varje gång jag ringer honom, oavsett tid på dygnet, och jag frågar vad han gör så svarar han alltid ”jag jobbar”. Som vd är han alltid tillgänglig. Det är imponerande hur han kör på. Han var bara 22 år när vi träffades, nu är han över 40 och still going strong.
Vad gör du själv på dagarna?
– Jag läser mycket och jag tränar mycket, ofta två gånger per dag. Det brukar bli en power walk eller ett löppass på förmiddagen. Jag äter lunch ute på Astoria eller Riche nästan varje dag med någon inspirerande person. Och sedan på eftermiddagen eller kvällen blir det ett till träningspass. Jag kör mycket bollsport: padel, squash och innebandy. Jag tränar väldigt varierat och kör mycket rörlighet – yoga, massage och stretching – för att undvika förslitningar och skador. Träning är härligt, det är livet för mig just nu.
Inte så mycket jobb då?
– Nej. Jag har gått lite på sparlåga jobbmässigt de senaste åren. Jag behövde det. De senaste åren har jag fokuserat mycket på mig själv, min egen hälsa och träning. Jag har känt mig lite mätt och trött. Jag har inte arbetat operativt sedan jag lämnade Spotify 2018.
Har pengar som drivkraft tappat sin lockelse för dig?
– Jag ska inte säga att jag är ointresserad av pengar i dag, men det landar nog i att genomförandet är, och alltid har varit, min stora drivkraft. Att någon gillar mina parfymer gör mig mycket gladare än att jag har mycket pengar. Det går ju inte att omsätta pengar i lycka.

Privatekonomiskt har Martin Lorentzon länge haft sitt på det torra. Spotifys enorma värdestegring har gjort att han i dag är god för drygt 35 miljarder kronor, enligt Forbes miljardärslista. Medgrundaren Daniel Ek är hacket efter honom, med en förmögenhet på drygt 30 miljarder kronor.
Båda grundarna har sålt Spotifyaktier för miljarder sedan börsnoteringen i USA 2018. Men till skillnad från Daniel Ek – som investerat i stora svenska industriprojekt som Northvolt och H2 Green Steel, den egna vårdsatsningen Neko Health, startat elitkonferensen Brilliant Minds och köpt en halvö på Djursholm för hundratals miljoner kronor – har Martin Lorentzon inte gjort några spektakulära saker med sina pengar. De fåtal kända privatinvesteringar han gjort vid sidan om parfymsatsningen är begränsade till en lyxig padelanläggning i London (kallad Padium), startupen Coffydoor (som levererar kaffekapslar till dörren) och det egna investmentbolaget Cervantes Capital (som investerar i små undervärderade teknikbolag på börsen och har en aktieportfölj värd en knapp miljard kronor).
Hur skulle du beskriva dig som privatinvesterare?
– Jag har ju fortfarande det mesta av min förmögenhet uppbunden i Spotifyaktier. Sedan har jag ett gäng som sköter min kapitalförvaltning via mitt privata bolag på Cypern. Det andra, som parfym och padel, handlar mer om mina privata passioner. Det är klart att det ska vara bra investeringar också, men huvudsyftet är inte att tjäna pengar på dem.
Du är ju rikare än Daniel Ek – hur kommer det sig att du är så mycket mer småskalig än han i dina investeringar?
– Du har helt rätt i den analysen, och det är helt fine. Man kan göra stort och man kan göra smått. Ska man förändra världen så är det ju stora projekt som gäller. All cred till Daniel som orkar och vill, men jag har inte riktigt haft den kraften eller det drivet. Jag har känt mig lite mätt och trött på den fronten.
Så vad gör du med dina pengar?
– Inte så mycket. Jag lever ganska enkelt och sparsmakat. Daniel tycker att jag borde unna mig mer. Men jag har liksom redan allt jag behöver. Jag minns när vi börsnoterade Tradedoubler, då belönade jag mig själv med en dyr cykel i titan. Och för ett par år sedan köpte jag den bästa och dyraste Hästensängen, det var välinvesterade pengar.
Martin Lorentzon bodde länge i en rätt oansenlig lägenhet på Östermalm, men för ett par år sedan köpte han en större våning i samma stadsdel. Den har han unnat sig att inreda för bästa möjliga sömn, berättar han.
– Sovrummet är helt ljud- och ljusisolerat, jag har AC med 18 grader, ett tungt täcke, Hästens bästa säng. Mitt sovrum är som en kokong. Och det funkar, jag sover som en bebis. Forskningen visar att kan du sova en timme mer på natten så lever du en timme extra.

Du pratade tidigare om din barnlängtan – har går det med förverkligandet av den?
– Jag har inga barn på gång. Jag har länge varit öppen med att det vore kul att bli pappa och det känner jag fortfarande. Samtidigt inser jag att det finns en tidsaspekt också, du vill ju helst inte vara för gammal som förälder.
Efter att tidigare ha varit tillsammans med Sniphgrundaren Tara Derakshan beskriver han sig i dag som singel och han bor ensam i våningen på Östermalm.
Vad ska du göra med din förmögenhet?
– Det är klart att jag funderar: vad ska jag göra? Ska jag starta en stiftelse? Skänka bort pengar? Skapa ett nytt Nobelpris? Men jag har inget svar än. Du sätter fingret på en existentialistisk fråga för mig. Det är ju viktigt att ha mening i livet.
Än så länge har du ju inga arvingar – så vad kommer att hända med dina pengar när du dör?
– Jag vill inte dö. Jag var på Harvard för en tid sedan och träffade professorn David Sinclair. Han är ett jättestort namn inom åldersforskning och har kommit att bli en nära vän till mig. Hans forskning kring hur vi kan leva längre och stoppa åldrandet är enormt intressant.
Säger du att du inte tänker dö?
– Haha, nej. Jag tror på döden, men jag gör mitt bästa för att förbli frisk och hälsosam så länge jag kan. David Sinclair säger att den första människan som kommer att bli 200 år redan är född. Han menar att nästan alla sjukdomar är åldersrelaterade och han är övertygad om att man kan stoppa åldrandet. Jag håller på att läsa in mig på ämnet nu och bygger upp min kompetens inom longevity-fältet.
Vad är största lärdomen hittills?
– Hur viktig miljön och vår livsstil är för vårt välmående och hur länge vi lever. Titta på massajfolket i Kenya. De har inga hjärtinfarkter, ingen diabetes, ingen adhd, inga sömnproblem. Alla de sjukdomarna tycks hänga ihop med vår livsföring. Genetiken är underordnad.
Martin Lorentzon är långt ifrån den första techmiljardär som spånat in på frågor om hälsa, åldrande och evigt liv. Men det behövs inte en massa pengar för att haka på tåget, enligt honom.
– Det mest effektiva sättet att stoppa åldrandet är fasta, motion och sömn. Det kostar ju ingenting så det har alla råd med. Jag tränar varje dag, sover 8 timmar och kör ”16–8-fasta”.
Vad är ”16–8-fasta”?
– Jag fastar i 16 timmar om dagen. Jag äter inte någon frukost, utan börjar med lunch klockan 12 och äter min sista måltid klockan 20.
När Martin Lorentzon berättar om sina rutiner, som han kommit fram till tillsammans med sin läkare och dietist, så är det uppenbart att han lägger en hel del pengar och tid på sin egen hälsa. Ytliga skönhetsoperationer är inget för honom, men han sprutar in stamceller intravenöst två gånger per år. Han funderar även på att åka till Norge och ligga i tryckkammare i ett par minuter per månad. Allt för att bromsa åldrandet.
– Jag tar blodprov var tredje månad för att kolla alla mina värden och mäta min biologiska ålder. Sedan jag började med de här rutinerna för ett par år sedan har mina värden förbättrats för varje mätning och min biologiska ålder har sjunkit.
Vad är din biologiska ålder?
– Det är något mellan mig och min läkare. Men den är klart lägre än 54.
Vad siktar du på att nå för ålder?
– Min pappa är 91 år och fortfarande pigg och kry, så första målet är att slå honom. Att bli 100 är ju en bra milstolpe, men David Sinclair tycker att jag ska satsa på 120, så nu har jag det som mål. Men det viktigaste är inte siffran, utan att ha ett långt och bra liv. Drömmen är ju att leva ett aktivt liv i 119 och ett halvt år och sedan dö knall fall, säger han, men lägger till:
– Sedan kan jag trilla ner för ett tak eller bli påkörd av en bil. Då är det slut, oavsett.
Om du nu ska bli 120 år så har du 66 år kvar att leva. Vad ska du göra all den tiden?
– Jag vet inte. Jag har legat lågt nu i fem år. Jag behövde det efter många års slit. Men jag känner att min entreprenörskapsenergi är på väg tillbaka. Jag kommer absolut att engagera mig i nya företagsprojekt i sinom tid. Kanske gör jag något av mina gamla och nya kunskaper.
Faktum är att Daniel Ek redan har börjat exploatera affärsmöjligheter inom det område som Martin Lorentzon personligen gått all in på. I somras köpte Daniel Ek in sig som delägare i den schweiziska företaget Epiterna, som utvecklar läkemedel för att bromsa åldrandet. Daniel Ek står även bakom det AI-baserade vårdbolaget Neko Health, som lanserades tidigare i år och erbjuder helkroppsskanningar för att upptäcka sjukdomar i förtid. Martin Lorentzon är inte inblandad i någon av satsningarna, men anser att hans Spotifykompanjon är helt rätt på det.
– Det var jag som fick Daniel intresserad av träning och hälsa för många år sedan. Det här är ett väldigt underinvesterat område. Av sju års utbildning på läkarlinjen läggs bara tio timmar på preventiv vård. Det är ju helt sjukt. Det är klart att vi ska ha bra vård när folk hamnar på sjukhus, men det behöver läggas mycket mer resurser på förebyggande åtgärder.
Det låter lite som om du själv funderar på att investera i det här området?
– Jag har faktiskt ett hälsoprojekt på G. Det är inget jag vill berätta om, men det är därför jag är lite besatt av de här frågorna just nu.