Vem är: Martin Margiela?
Maison Martin Margiela föddes 1957 i Belgiska Louvain. Hans designfärdigheter införskaffades på den omtalade akademin i Antwerpen i mitten av sjuttiotalet.
Skolkamraterna hette bland annat Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Josephus Thimister, Dirk Bikkembergs och Walter Beirendonck varav några ingick i den legendariska gruppen ”Antwerpen 6”. Likt ett upproriskt punkband gjorde de revolt mot modebranschen.
Tidigare under åttiotalet hade de japanska avantgarderna, med Comme des Garcons- designern Rei Kawakubo i spetsen, vänt upp och ner på modescenen med sin excentriska och nyskapande design. Och Martin Margiela och de andra fem skulle föra avantgardens fana vidare. Med plagg med alldeles för långa armar, fodret och sömmarna på utsidan och armhålor flyttade från sin utgångsposition skapade gruppen ett perfekt motgift mot den ”lyxiga och ytliga” modeindustrin.
1985 flyttade Martin Margiela till Paris för assistentjobb hos Gaultier. Där stannade han i tre år för att sedan öppna eget. 1997 fick han, sin icke-traditionella design till trots, ansvaret för det anrika modehuset Hermès damlinje.
Martin Margiela är inte bara excentrisk till sin design, utan även till sin person. Medan andra designers glatt går ut och vinkar till publiken efter sina visningar stannar Martin Margiela kvar backstage. Han låter nämligen aldrig sig fotograferas. Och all kontakt med media sker via fax.
Som en sann avantgard har han vägrat kompromissa med sin design. Och kollar man på de tidigare medlemmarnas visningar idag så lägger du direkt märke till Margielas plagg. Dries van Noten gör fortfarande snygga kläder, men hur mycket avantgarde är det? Dirk Bikkembergs gör sneakers som ser ut som fotbollsskor. Avantgarde?
Ann Demeulemeester är väl i så fall den som vid sidan av Margiela kan placeras i det facket.
Om Dolce & Gabbana får ta på sig ansvaret för logohysterin som rådde för ett par år sedan, så är Martin Margiela den som frias från misstanke först av alla. Hans logotyp består av en tygbit med siffrorna mellan 0-23. Tygbiten är sedan fastsydd i nacken med fyra enkla sömmar, som även blottas på utsidan. På så vis är det lätt att avslöja ett Margiela-plagg.
Nedan följer en förklaring till de siffror du behöver ha koll på:
0. Plagg omgjorda för hand för kvinnor
1. Damkollektionen
4. Garderob för kvinnor
10. Herrkollektionen
14. Garderob för män
0 + 10. Plagg omgjorda för hand för män
11. Accessoarer för män och kvinnor
13. Andra objekt och tidningar
22. Skor för män och kvinnor
Det kan vara lätt att uppfatta Margiela som en ”galen” designer som bara ägnar sig åt att ta fram svårburna plagg. Men det är inte helt korrekt. De flesta av plaggen går att bära i vardagen och till hösten är Margiela ovanligt basic. Tjocka koftor, finstickade mössor, grovstickade tröjor. Långa halsdukar och en väldigt fin brun skinnjacka med vintagekänsla.
Inte mycket avantgarde och hurra för, va? Men glöm inte att Margiela jobbar mycket med dolda detaljer som gör att plaggen – vid extra granskning – får helt andra dimensioner. Ta skon här på bilden (som du kan beställa på Browns Fashion). Det är en gammal sko från sjuttiotalet som fått ett rejält ansiktslyft. Man har bytt ut sulan, doppat den i färg och – vips – en helt ny sko. Tidigare har skon även funnits i svart, vitt, vitt med röda inslag och till hösten kommer förutom brunt även en gråsilvrig variant.
Martin Margielas plagg säljs i utvalda butiker i Sverige. Men för den totala upplevelsen bör du bege dig till flaggskeppsbutiken i London, som vi tidigare skrivit om här