The Gorge Line

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-05-09 15:29  |  Lästid: 2 minuter
Bild 314004

Det finns många detaljer på kavajen som aldrig får den uppmärksamhet de förtjänar. Som punkten där slagen möter kragen – även kallat gorget. En detalj som utifrån vinkel och placering på många sätt sätter känslan för hela kavajen.

Ni som gillar att förkovra er på smånördiga stilforum och bloggar har säkert stött på begreppet gorge line. Alltså den linje där kavajens slag möter kavajens krage. För många lär denna detalj gå helt obekymrat förbi. Tills den dag ni testar en gammal 80-talskavaj och inser vilket trött intryck en får lågt skuren gorget faktiskt ger. Tillsammans med de stoppade axlarna var en ”gorge line” som letade sig ner mot naveln ett typiskt kännetecken för Armanis ”power suit” som dominerade modebilden under 80- och stora delar av 90-talet.

Det skall sägas att detta är en detalj som inte bara påverkats över tid utan det finns skillnader mellan olika skrädderitraditioner. Kavajer från napolitanska skrädderier som Kiton och Cesare Attolini kännetecknas inte sällan av en väldigt högt skuren gorge line, medan Rom-baserade Brioni eller Savile Row-kollegerna för den delen anammat en något lägre skuren gorget. I hög utsträckning väldigt marginella skillnader, men ändå skillnader.

Vad är då en lämplig placering på kavajens gorget? En bra utgångspunkt för den som inte drömmer om att se ut som Richard Gere i American Gigolo är nyckelbenet. Med en högre placering blir intryck något mer rättfram, medan en lägre placering riskerar att ge ett något släpigt intryck. Men det skall självklart också stämma in med kavajens helhetsilhuett där en högre gorget helt klart lämpar sig bäst till ett smalare snitt med högre knäppning.

Bild 314005
Kavaj Belvest. Allra översta bilden: Alessi

Dela på Facebook
Tweeta