Suitsupply – Kvalitetsparadoxen
Vi liksom många andra i modebranschen brukar motivera prismässigt dyrare varor med att ett gediget hantverk ligger bakom. Listan kan göras lång och utgångspunkten kommer alltid att vara att kvalitet kostar men lönar sig i längden. Denna vecka vill vi lyfta fram ett undantag i form av den holländska uppstickaren Suitsupply som gått från klarhet till klarhet när det kommer till att leverera riktigt bra kostymer till en i sammanhanget lågt pris.
Just Suitsupply är ett företag som vi får många frågor om. Flera av er läsare är nyfikna på kvalitén, passformen och hur priserna kan hållas på så modesta nivåer. Vi har gjort en djupdykning och även under en tid själva undersökt märket vars framtid får bedöms som mycket lovande.
Historien bakom Suitsupply startade för lite mer än 10 år sedan i Amsterdam. Den då unge och modeintresserade Fokke de Jong studerade juridik och började i egen regi att förse sina kurskamrater med kläder under ett eget namn. Fokke som är urtypen för en entusiastisk entreprenör tog aldrig någon juristexamen utan startade istället med lånade pengar sitt eget företag, föregångaren till det som är Suitsupply idag.
Fokke hade ett stort intresse för mode och såg med beundran på de stora kedjorna Zara och H&M:s skicklighet att driva processer och hålla nere kostnader. Även dessa giganters snabba och effektiva distribution var något som inspirerade. Produkten i sig lockade dock inte utan Suitsupplys ursprungliga ambition som man även idag arbetar efter är att förse mellansegmentet med högkvalitetskostymer till en lägre kostnad än vad som finns idag. Även om firman har andra varor än kostymer så är det dessa som står i centrum och majoriteten har fina italienska tyger från kända tillverkare, riktigt bra passform, hel- eller halvkanvaskonstruktion, öppna knapphål och hornknappar.
För en tid sedan gjorde Wall Street Journal ett intressant blindtest med två stycken kostymexperter i form av Salvatore Giardina, kostymdesigner och professor på Fashion Institute of Technology samt Salvatore Cesarani, som är designer och professor på Parsons The New School for Design. De fick bedöma en rad faktorer hos ett antal kostymer och Suitsupply delade förstaplatsen med en kostym från Armani som kostade nästan 4 gånger så mycket. De konstaterade båda två att kostymen var mycket bra.
På frågan hur priserna kan hållas nere så svarar företaget att de kontrollerar hela processen och gör allt inhouse. Historiskt sett har största delen av tillverkningen skett i Kina och fjärran östern men i sen tid har fler fabriker använts i Portugal, Turkiet och Italien. De ser hela tiden över sina kostnader och undersöker för närvarande även Mexico som tillverkningsland.
En sak som gör Suitsupply extra intressanta är deras ambition och strävan efter att vara lite nytänkande och intressanta. De menar att just den vanliga klichén inom klassiskt mode med hänvisning till en lång historia, arv och herrklubb inte tilltalar dem. De menar att i deras marknadsföring kommer vi aldrig se en äldre man vid en flådig bil med ett glas champagne i handen. Företaget har i sin ambition att vara nytänkande också anspelat mycket på sex. Vid ett tillfälle så pass mycket att de vid publicerandet av sina säsongsbilder blev utkastade från Facebook då sexanspelningarna var för vågade. En annan kollektion fick namnet ”not dressing women” där budskapet alltså var att följden av att bära firmans kläder skulle leda till något mer.
Lite intressant kuriosa var att företaget i somras även klädde de holländska olympierna i London. Frågan är om de rent stilmässigt inte kammade hem guldmedaljen i detta avseende?
I dagsläget har Suitsupply ingen butik i Sverige men en rad runt om i Europa. De storsatsar även på att etablera sig i USA där den tredje butiken precis har slagit upp portarna. Vi kan inte annat än att hålla tummarna och hoppas att företaget väljer att satsa även på en etablering i Sverige. Fram till dess får vi hålla tillgoda med en förvisso väl fungerande webshop.