Stilstudie – Raglanrocken

En av de tydligaste trender och inslag vi sett på Pitti Uomo de två senaste vintrarna är återkomsten av Raglanrocken. En minst sagt klassisk modell men som stått utanför herrmodets mer kommersiella finrum sedan 90-talet till förmån för smalare och mer hårt skräddade rockar. Vi har tittat närmare på Raglanrocken och dess avslappnade elegans.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-01-23 11:32  |  Lästid: 3 minuter
Stilstudie - Raglanrocken

Till att börja med kan det vara på sin plats att förtydliga vad Raglan egentligen syftar till. Det är snarare namnet på en axelkonstruktion än ett plagg och återfinns även på kortare jackor samt stickade tröjor. 

Namnet härstammar från Lord Raglan eller FitzRoy James Henry Somerset 1st Baron Raglan som var brittisk adelsman och militär under Krimkriget på 1800-talet. I strid blev han skadad och tvingades amputera sin högra arm vilket ledde till att hans skräddade tog fram den här specifika axelkonstruktionen för att bättre dölja Lord Raglans krigsskada. 

Konstruktionen bygger på en horistontal ärmisättning där ärmens stycke sträcker sig hela vägen till rockens krage. Detta gör helt enkelt att man saknar en traditionell axelsöm som tydligt definierar vart den naturliga axeln slutar. Det finns såklart för- och nackdelar med de här typen av konstruktion. Fördelen är att den är i regel bekväm och rymlig vilket gör att den passar över de flesta plagg men den saknar samtidigt de formella inslag som en traditionellt skräddad rock med markerad axel har. 

Av denna anledning har raglanrocken alltid förknippats med mer avslappnade situationer och inte minst material så som tweed eller vattenavstötande bomull. 

Raglanrocken är i regel mer generöst skuren med en längd som sträcker sig precis nedanför knät och har inte sällan ett bälte i midjan. 

Även om det är en informell rock så finns det helt klart en charm i att bära en grovre raglanrock över en skräddad mörk kostym för en diskret kontrast mellan formalitetsnivå. Det är i vår mening lättare att addera ett ledigt plagg till en skräddad klädsel än ett formellt plagg till en ledig klädsel. 

I materialväg rekommenderar vi främst tunga och grova material så som fiskbensmönstrad tweed, gunclub-rutig ull eller varför inte en vattenavstötande bomullsväv. Färgmässigt är naturtoner som brunt, grönt, beige och grått säkra kort tillsammans med mörkblått. 

Polo Ralph Lauren

 

Stilstudie - Raglanrocken
Rödbrun Raglanrock från Polo Ralph Lauren.

Chad Prom

 

Stilstudie - Raglanrocken
Chad Prom som designas av B&Tailors Chad Park har flera intressanta raglanrockar i sitt utbud.

Oscar Jacobson

 

Stilstudie - Raglanrocken
Modellen Swing Car Coat från Oscar Jacobson.
Stilstudie - Raglanrocken
Berg & Berg lanserade den här hösten sitt första program av ytterrockar som mottagits extremt väl. Här är modellen Nisse i fiskbensmönstrad tweed.

Inspiration

 

Stilstudie - Raglanrocken
Skräddarsydd raglanrock från B&Tailor. (även översta bilden)
Stilstudie - Raglanrocken
Drake´s hade flera raglanrockar i sin kollektion för hösten.
Stilstudie - Raglanrocken
Modellen från Chad Prom ovan.
Stilstudie - Raglanrocken
Modellen Corb från Coherénce är inspirerad av franske arkitekten Le Corbusier. (Foto: The Armoury)
Stilstudie - Raglanrocken
Saman Amel erbjuder vad som kallas en Split Raglan där bakstycket av axeln har en raglansöm men framstycket har en mer traditionell axelsöm.
Dela på Facebook
Tweeta