Slipskvalité med Amanda Christensen
Reportage: Steget från skjortan till slipsen är naturligt. Svenska Amanda Christensen besitter med närmare 125 års erfarenhet av slipstillverkning en unik kunskap inom området. Manolo träffar Gustaf Lundström på företaget för att diskutera sidentyg, seven-fold och stoppstygn.
1885 startade den 21-åriga lärarinnan Amanda Christensen tillverkning av kravatter med devisen ”att inte sälja ett pris utan en kvalité”. På bara två år lyckade Christensen bygga upp ett företag med över 20 anställda. 1949 blev företaget Kunglig Hovleverantör, något de kan titulera sig än idag. All tillverkning sker idag i italienska Como där en rad olika slipstillverkare huserar.
Gustaf Lundström, som arbetar med försäljning och design på Amanda Christensen framhåller slipsens unika ställning inom herrgarderoben:
– Slipsen är verkligen en av få accessoarer och smycken vi män har. Tyvärr saknar Sverige den slipskulturen som finns i exempelvis England eller Italien. Nu börjar dock en yngre generation få upp ögonen för slipsen och vågar bära något färgstarkare modeller till så väl uppklätt som en lite ledigare klädsel. Det är viktigt att avdramatisera slipsen som accessoar. Själv bär jag ofta virkade slipsar som är ett utmärkt exempel på ledigare slipsmode. Liksom att bära slips till skjortor med button down-krage.
Vad utmärker då en kvalitetsslips? Sett till själva konstruktionen och sömnaden menar Gustaf Lundström att det är en rad olika faktorer som spelar in:
– Stoppstygnet, som håller ihop slipsens baksida, skall sitta bra. I regel sitter detta 4,5 centimeter ovanför slipsens nedre del där de båda avigsidorna delar sig. På sämre slipsar går det att se hål efter att stoppstygnet flyttats. Likaså är det viktigt att öglan på baksidan inte är för liten för att rymma slipsens avigsida. Testa även längden så att den inte är för kort. Vissa personer kan behöva en längre slipslängd. Känn även över hela slipsen så att det inte finns några ojämnheter.
För att utnyttja sidentyget maximalt skärs själva slipsen ut av tre olika delar, vilket även sägs ge slipsen ett bättre fall gentemot om den sys i ett enda stycke. Som mellanlägg till bättre slipsar används ofta ett tunnare ullfoder, vilket ger slipsen en levande form utan att slipsen veckas.
En ständigt återkommande fråga är slipsens bredd. Amanda Christensen arbetar i nuläget efter två bredder, 6 och 8 centimeter.
– Det påverkas i väldigt hög utsträckning av modet med skjortkragens och kavajslagens vidd. Men det är tydligt att den något bredare slipsen kommit tillbaka efter år av smal dominans. Som slipstillverkare är det viktigt att ha koll på rådande mode för att kunna ställa om utifrån vad kunderna faktiskt efterfrågar. Personligen tycker jag att slipsens bredd skall väljas helt efter ens ansiktsform och kroppsvidd. Personer med ett brett ansikte och kropp bör välja en normalbred slips, annars kan slipsen se oproportionerlig ut, säger Gustaf.
Vilken betydelse har det att slipsen sys för han gentemot om den sys på maskin?
– På en bra handsydd slips så läggs mycket fokus kring den s.k. ”öglan” eller slipsens pulsåder, som sys försiktigt för hand. Drar man försiktigt i öglan på sin slips så drar den ihop sig som ett dragspel och man kan lätt räta ut den igen. På en maskinsydd slips läggs inte lika mycket fokus kring denna detalj och pulsådern kan mycket lättare gå av vilket förstör slipsen. Även sömnaden av fodret är viktigt, vi använder oss av ett högkvalitativt ullfoder som noga appliceras för hand. Allt för att få en så fin form på slipsen som möjligt. Sedan kommer handsydd slips i kontakt med en maskin under själva tillverkningen, när den pressas med en så kallad Liba-maskin för att få sin form.
Riktiga slipsnördar pratar ofta om six-, seven- eller ninefold som ett kvalitetstecken. Vad innebär det?
– En vanlig slips består av fyra vik. Sex- och seven-fold innebär helt enkelt att slipsen har två respektive tre ytterligare vik. Seven-fold-slipsar saknar ofta foder utan består helt av siden, men med sin konstruktion blir slipsen tjock, rik och fin. Six-fold-varianter tillverkas i större utsträckning med ett ullfoder. Fördelarna med båda dessa slipsar är att du får en väldigt rik och mustig slips. Priset blir något dyrare eftersom det kräver mer siden, men kunder som efterfrågar denna typ av modeller uppskattar också verkligen slipsar. Det är kvalité att veta att du bär en handsydd slips som hålls ihop av enbart 2 stoppstygn. Nackdelen med dessa varianter är att du måste vara noggrannare med hur du vårdar din slips. Släpper någon av stoppstygnet kan det vara finito med slipsen.
Stoppstygn
Ögla, ”slipsens pulsåder”.
Sidenkvalitén
Självklart spelar även själva sidenkvalitén en central roll. Vanligtsvis delas sidenkvalitén in i tre olika vävtekniker: reps, mogador och satäng. Reps är en något grövre kvalité där väven är extra tydlig. Lämpar sig inte minst till flugor. Mogador som är en bladning av siden och bomull påminner till stor del om reps även om den är något finskaligare i sin väv och syns på tunnare slipsar för sommarsäsongen. Satäng är närmast helt slät och syns ofta på enfärgade och något smalare slipsar. Sedan finns självklart även virkade slipsar med väldigt grov struktur.
Hur kan kunden bäst avgöra vilken kvalité sidenet håller?
– Eftersom slipsen får utstå väldigt mycket är det viktigt att själva kvalitén inte är helt stel utan faktiskt har lite stretch. Testa så att slipsen ger med sig något när du drar försiktigt i den. Likaså tenderar sämre kvalitéer att falla något snett. Testa att knyta den i butik och kontrollera så att den hänger rakt. Sedan kolla självklart även att slipsen är 100 procent siden. Polyester får helt enkelt inte samma lyster.
Hur ser du på i andra kvalitéer som kashmir och bomull?
– Kashmirslipsar är fantastiskt och inte minst något italienska tillverkare är grymt duktiga på. Det är rätt svårt att ta fram eftersom ulltyger sällan ger samma fall. Bland ulltyger är dock kashmir den allra bästa eftersom andra kvalitéer riskerar att bli något för grova till en slips. Likaså blandar många kashmir och siden för att få kashmirens yta, men få liknande egenskaper som siden. Bomullsslipsen är även den ett bra alternativ under sommarsäongen. Vi håller på att fram en ny modell för nästa vår som jag tror starkt på.
Vad har du för tips för den som råkar spilla på sin slips?
– Det finns en del produkter som fläckbortagning för siden. Dessa fungerar ofta på fläckar som ”matchar” slipsen men om det är en rödvinsfläck eller dylikt då är det tyvärr bara att slänga slipsen. Ibland kan man gå till kemtvätten. Men be dem alltid att tvätta hela slipsen och inte punktrengöra en viss del, vilket ger ett ojämnt resultat.
För förvaring rekommenderar Gustaf att hänga upp dem eller rulla ihop den.
– Siden är ett väldigt förlåtande material, men om de viks så kan de vecka. Detta gäller framförallt när du reser. Det bästa är att rulla ihop dem och lägga dem i skorna. Om de viks kan de få bestående veck.
Reps
Mogador
Dry Satäng
För höstens kollektion har Amanda Christensen arbetat tydligt med att introducera mer färg i sin kollektion och Gustaf nämner själv Etro som en inspirationskälla där klara färger blandas med något murrigare.
– Vi var lite nervösa inför hur den skall tas emot bland våra återförsäljare, men det blev den bäst säljande kollektionen. Det visar tydligt att många efterfrågar starka färger och mönster även för hösten, säger Gustaf.
Vart går gränsen rent tekniskt för vilka mönster och färger som kan återskapas på en slips?
– Svårigheten ligger framförallt i mönster i en väldigt snarlik färgskala som riskerar att ser väldigt platt ut, men i princip kan man göra vad som helst idag. Vi testar nu allt från graffittikonst till serietecknade figurer dock mycket smakfullt. Sedan är det lätt att det blir väldigt spexigt, men samtidigt är det viktigt att hela tiden tänja på gränserna för att kunna utvecklas som varumärke.
Hur ser du på printade slipsar?
– Printade slipsar behöver inte alls vara ett sämre alternativ, vilket inte minst tillverkare som Ralph Lauren och Emilio Pucci visat starkt. I Sverige har det i regel varit väldigt svårsålt, men den stora fördelen är att det helt suddar ut gränserna för vilka färger och mönster som kan tryckas.
Nästa vårs kollektion spinner vidare i samma spår även om färgerna naturligt får en än starkare position. Även bröstnäsduken får en central roll till. Bland annat introduceras en kvalité i vanligt slipstyg vilket är betydligt grövre än den enklare sidenkvalité som används för övriga näsdukar. En linje med mönster från Liberty kommer liksom en ny bredare storlek som kan används både som snusnäsduk och näsduk för kavajfickan att lanseras.
Överlag är Gustaf väldigt positiv till slipsens ställning i herrmodet och ser hur ekonomiskt sett sämre tider faktiskt kan ge slipsen ett uppsving.
– Vi ser ingen minskning alls. Många drar sig helt klart från att köpa en ny kostym för att istället uppdatera sin klädsel med en ny slips. Slipsen har alltid varit ett enkelt sätt att uppdatera garderoben.