Second Hand: Kavajen
Det var bättre förr. I alla fall om du frågar second-handnördarna. Vi har tyvärr varit ganska dåliga på att skriva om second-handmode. I en ny artikelserie kommer vi därför att behandla ämnet och ge köptips och råd för specifika plagg. Först ut är kavajen.
Fördelarna med att handla en kavaj second hand är många. Först och främst finns det ett ganska brett utbud med välsydda kavajer som jämfört med många av dagens diton erbjuder både bättre tyger och gedignare konstruktion. Främst finns det en uppsjö av svensksydda kavajer från allt mellan 50- till 90-tal. Även om ursprunget inte nödvändigtvis är en garant för bra kvalité brukar dessa erbjuda svårslaget bra valuta för pengarna. För att verkligen bli nöjd med sitt köpa finns det dock tre punkter bra att ha i åtanke.
1. Tygvalet – Det fina med gamla kavajer är ofta tygvalet. Det går att göra riktiga fynd med kavajer i ren ull vilka är bokstavligt talat omöjliga att slita ut. Det finns också en rad olika kavajer i väldigt grov ull och tweed. Dessa kavajer må vara helt underbara, men är också ofta ganska svåra att använda. Som jacka vid kallare väder passar det utmärkt, men att använda för inomhusbruk kam vara en ren bastuupplevelse. Därför brukar lättare ulltyger, eller linne och bomull för sommaren vara att rekommendera.
2. Passform och design – Välj en kavaj som sitter bra över axlarna och med ärmar som sitter tillräckligt högt upp. Nackdelen med många äldre kavajer är att de saknar sprund och är väldigt lågt skurna, vilket knappt någon torde passa i. Även slagen är väldigt viktiga att titta på. Breda slag kan vara helt underbart, men kräver också en något bredare skjortkrage. Välj därför en modell som du vet du kommer att våga använda utan att känna dig utklädd för 70-tals disco. Likaså är det viktigt att välja en form som man trivs i. Dubbelknäppt är suveränt men kräver också lite mer pondus av bäraren. Den som vill gå klassiskt bör satsa på en tvåknäppt som passar vid vitt skilda tillfällen. Det kan vara lockande att köpa väldigt många kavajer second-hand. Var sparsam i valet och gå till skräddaren med kavajen för att få ett plagg du garanterat kommer att använda.
3. Konstruktion – Handsydda detaljer som krage, slag och axlar, innerfoder försett med kavajtyget och mönsterpassning är bara några detaljer som förekommer på bra kavajer. Främst är det viktigt att se så att slagen faller snyggt och inte är stela. Behovet av att kavajen skall vara hansydd kan låta som snobberi i den högre skolan, men handsydda detaljer brukar vara följsammare vilket är centralt för att kavajen skall passa.
Kavajen på bilden är från Svenska Jelm Exclusive. Klassiskt Prince of Wales-rutigt ulltyg i tvåknäppt utförande. 135 kr Myrorna.