7 studentkostymer under 7 000 kr

Vi vet att många av våra läsare står inför student eller examen inom den närmsta månaden. För många är detta det första kostymköpet man gör och vi går till botten med vad man bör tänka på rörande såväl modell som färg och material. Vi har valt sju favoritmodeller som vi tycker erbjuder en bra produkt till rimligt pris.

Passform
Förra året fick vi kritik för att vår guide till studentkostymen kom ut i senaste laget så nu har vi valt att publicera den i god tid för att hinna köpa och ev. skräddarändra kostymen inför den stora dagen. Det är just detta som ofta är helt avgörande för resultatet och särskilt när man pratar om kostymer i den lägre prisklassen. Avsett ca 500-1000 kr av den totala budgeten för ändringar av kavaj och byxa. Det är värt varenda krona.
När man skall välja kostym är det viktigt att den sitter bra i de partier som är svårast och framför allt dyrast att korrigera. Axlar och bröst är mest känsliga och man bör därför vara noggran så man hittar en storlek som sitter bra redan i butik medan exempelvis benlängd och byxmidja är både enkelt och billigt att korrigera.
Tänk på att kavajens axel skall sluta vid den naturliga axeln och inte sticka utanför axelsömmen i kavajens överärm. Bröstet skall vara slätt och om slaget böjs är kavajen för smal. Ärmlängd bör anpassas så att den når till basen av tummen och visar 1-2 cm av skjortmanschetten. För byxor är det mycket en fråga om personlig smak men vi rekommenderar en byxa som når precis till skon.
Material
När man skall välja tyg till sin studentkostym är det helt klart en tunn ullvara som vi skulle rekommendera. Dels är det den mest naturliga fibern för en formell kostym men den har också ett bra fall och kommer vara användbar vid andra formella tillställningar så som dop, bröllop, begravning etc. Om det är ens första kostymköp bör man kanske hålla sig ifrån de mer exklusiva kvaliteterna och satsa på en prisvärd vara som fyller samma funktion. Känslan i s150-ull är fantastisk men också klart omtåligare. Undvik även för säsongsbetonade alternativ som exempelvis flanell, linne eller bomull om man vill få valuta för kostymen vid fler tillfällen.
Färg
Det är svårt att slå en mörkblå kostym. Dels då tonen av mörkblått kan gå från tydligt blå till midnattsblått som gränsar till svart. Möjligheten att bära den blå kostymkavajen som uddablazer skall inte heller ignoreras om man har en begränsad budget och precis börjat bygga sin skräddade garderob. Ett annat bra alternativ är grått som också finns i mängder av nyanser. Här kanske inte kavajen blir lika användbar för sig men byxan kan istället alternera med andra kavajer. Kostymer i svart avråder vi starkt ifrån då de inte bara förknippas med begravning men också är klart mer begränsade till vilka olika nyanser i skjortor, slipsar och skor som passar till.
Modell
När man skall välja modell till studenten skulle vi helt klart rekommendera en enkelknäppt kavaj med antingen två knappar eller en rullad treknäppning. Byxan kan vara flat front eller med plisséring men tänk på att den skall fungera i ett sammanhang som kräver kostym. Att köpa något som en investering för flera år är en god tanke men tyvärr så kommer med stor sannolikhet både preferenser och kroppsform att förändras under denna period. Därför är det ofta en bra idé att spara exklusivare kostymer till senare i livet när både budget, kroppsmått och personliga smaken kanske satt sig lite tydligare.
Vi har valt 7 kostymer under 7 000 kr som känns extra intressanta.






