Så funkar bytesrätt
Det är julafton, och förhoppningsvis har ni fått en massa stiliga julklappar av släkt och vänner. Om något inte var precis som ni hade tänkt er blir det till att ge sig ut i mellandagarna för att försöka byta det istället. I dag tänkte vi gå igenom vad som gäller angående byten och återköp, så att ni vet vad som gäller när ni är på jakt efter era nya julklappar. Det här är lite av en djungel, så häng med i svängarna.
Köp i butik
Till mångas förvåning är ”öppet köp” ingen rättighet, utan något som varje enskild handlare tar ställning till om de vill erbjuda eller inte. Se till att kolla upp vad som gäller i just den butiken som du tänkt handla i. Samma sak gäller bytesrätten – kolla upp vad som gäller innan köp.
Om du vill byta eller lämna tillbaka någonting ska detta göras inom butikens angivna tidsperiod, och varan ska vara i samma skick som den var när ni köpte den.
Är det däremot fel på varan är det konsumentköplagen som gäller. Då kan du göra följande:
* kräva att felet avhjälps,
* kräva omleverans av en ny, felfri vara,
* få prisavdrag,
* få ersättning för reparation,
* häva köpet och få pengar tillbaka,
* hålla inne betalning,
* få skadestånd.Men du kan inte kräva alla alternativen vid ett och samma tillfälle. Det är egentligen bara kravet på skadestånd som går att kombinera med något av de andra. Du har rätt att reklamera en vara upp till tre år efter köpet.
Att börja kräva skadestånd för att en söm lossnar är lite overkill kanske. Här finns en bra genomgång av hur konsumentköplagen tillämpas, och hur varje punkt ovan funkar i praktiken.
Köp på internet/postorder
När du handlar via internet eller på postorder har du större rättigheter som konsument. Här har du nämligen en lagstiftad ångerrätt på 14 dagar. Dagarna börjar gälla när du mottagit leveransen. Observera att detta gäller för köp inom Sverige. Handlar ni från utlandet hittar ni mer information här.
Köp av privatperson
Handlar du av en privatperson gäller en tredje uppsättning regler. Köpare och säljare kan då komma överens om egna villkor för köpet. ”Befintligt skick” är en typisk sådan friskrivning som förekommer ofta. Likväl har du som köpare rätt att häva köpet om produkten är felaktig. Så här definierar Konsumentverket något felaktigt, i såna här sammanhang:
Varan kan ändå anses felaktig om
* den inte är sådan som säljaren har sagt,
* säljaren har låtit bli att upplysa köparen om fel av mera allvarlig karaktär som han kände till,
* den var i väsentligt sämre skick än köparen kunde förutsätta, med ledning av priset och andra omständigheter.
Du måste dock själv se till att undersöka produkten ordentligt. Om du antas känna till felen innan köpet har du ingen rätt att sedan gå tillbaka och ångra dig. Se till att skriva med ångerrätt i kontraktet från början, då har du en rimlig chans åtminstone.
God jul alla Manololäsare!
Källa: Konsumentverket Bild: SVT