Rockar från Crombie – en tidlös klassiker

Lagom till att temperaturen efter en mild höst nu har krupit ner mot nollstrecket så har behovet av bra ytterplagg ökat. En trend de senaste åren har varit att tillverka eleganta funktionsplagg för att man skall kunna kombinera stil och funktion. Dagens text kommer att handla om något helt annat, tvärt om faktiskt. Vi vill idag lyfta fram det klassiska och urbrittiska ytterplaggsföretaget Crombie. Detta företag har tillverkat i första hand ytterplagg i ca 200 år och har till och med fått en modell uppkallad efter sig i form av Crombie-coaten som är en sorts klassisk paletå.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-12-04 15:00  |  Lästid: 4 minuter
Rockar från Crombie – en tidlös klassiker

Företaget som heter J&J Crombie Ltd. verkar under varumärket Crombie och grundades alltså i Skotska Aberdeen för ca 200 år sedan. Till början var de endast ulltillverkare och väveri men började relativt snart att även sy upp plagg. Det är dock försäljningen av ulltyg som genom årens lopp varit företagets stora verksamhet. Företaget fick snabbt ett mycket god renommé och blev välkända för den ytterst goda kvalitet som deras tyger höll. Bland annat erhöll de pris från drottning Victoria och prins Albert 1851. Något de även fick ett par år senare när Napoleon III gav dem ett erkännande i Paris.

Amerikanska inbördeskriget 1861 ledde till nya marknader för Crombie som försåg konfederationen med ”rebel grey fabrics” för deras ytterrockar. Detta eftersom södern inte hade några fungerande väverier i de blockerade staterna.

En liknande historia som är intressant ur ett historieperspektiv var att Crombie några år senare runt 1870 i det ockuperade Paris försåg staden med ulltyger som levererades med luftballong! Crombie fick i uppdrag att dra 1000 pund från Parisarnas konto hos Bank of England för besväret. En avsevärd summa på denna tid.

Väldigt tidigt började Crombie även att exportera till länder som Japan, Kanada och Ryssland. Just kopplingen till Ryssland har alltid och är än idag väldigt stark. Crombie tog fram grova rockar för det bistra och kyliga ryska klimatet och döpte även en modell till just ”the Russian coat”. Snabbt kom rockarna från Crombie att bli Tsarfamiljernas favoritplagg. Långt senare när den ryska ledaren Mikhail Gorbachev i december 1984 för första gången skulle beträda brittiska mark så klev han ur planet på Heathrow i just en ytterrock från Crombie.

 

Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Brittisk armeinspirerad ytterrock från Crombie.
Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Vattenavstötande regnrock.

Under hela 1900-talet ökade intresset för Crombie även på den europeiska kontinenten och de utvecklade lite tunnare och lättare tyger samt fler kavajer och kostymer. När första världskriget bröt ut tappade de dock mycket i omsättning och fick under denna period istället fokusera på att tillverka plagg åt armén till relativt låga marginaler. Crombie anpassade sig dock och man uppskattar idag att ca 10% av alla rockar burna av den brittiska armén under kriget kom från Crombie.

Efterkrigstiden var dock återigen bra tider för företaget då efterfrågan ökade enormt i takt med att ekonomin tog fart. År 1928 fanns det dock ingen kvar i ursprungsfamiljen som kunde driva verksamheten och företaget såldes till familjen Salt från West Yorkshire, en betydelsefull textilfamilj under denna period. Tittar man i företagets arkiv så framgår att strax efter försäljning så besöker The Duke of York, senare kung George VI fabriken och de tillverkar en unik ytterrock åt honom. Denna rock kom senare att kallas ”King Coat” och re-lanserades av Crombie igen 2009.

När andra världskriget kom var det återigen dags för Crombie att ställa upp för landet och producera militärplagg och tyg ämnade för kriget. Som en intressant kuriosa kan nämnas att de bland annat 1942 vävde ett tyg i mörkgrått som skulle komma att användas av den norska motståndsrörelsen.

Åren går och under 1960-talet var Crombie som varumärke väldigt kända och man kunde se allt ifrån presidenterna Kennedy och Eisenhower till The Beatles bärandes de kultförklarade ytterplaggen. Under slutet av 60-talet och en bit fram till och med 80-talet fick Crombie kultstatus inom subkulturer som mods- och skinheadrörelsen i England.

De hade länge även ett samarbete tillsammans med den legendariska Londonskräddaren Tommy Nutter. När han återkom till Savile Row nr 19 år 1982 med en butik med färdig konfektion så var det Crombie som tillverkat denna och med kunder som Elton John, Eric Clapton och Mick Jagger för att nämna några.

Från och med 90-talet och till idag har man öppnat ett par egna butiker o Edinburgh, London och Manchester samt en välfungerade webshop som förser hela världen med de klassiska plaggen.

 

Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Dubbelknäppt i kamel.
Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Grå fiskbensmönstrad rock med tilltagen längd.

Företagets historia och känsla för ”made in Britain” har varit viktigt för dem och löper som en röd tråd än idag igenom allting de gör. Många av de modeller som säljs idag har funnits lång tid och de jobbar hela tiden på att damma av gamla klassiker i ett uppdaterat utförande. När det kommer till material och produktion så strävar de i möjligaste mån efter att det skall vara tillverkat i Storbritannien vilket de till största del också klarar av.

Prisnivån är hög på Crombies plagg. Det är å andra sidan kvaliteten och konstruktionen också. Med tanke på hur otroligt klassisk stilen är så känns det som relativt välinvesterade pengar eftersom ett plagg från Crombie lär kunna känna med i stil och kvalitetsmässigt i många år. Ett perfekt alternativ för de som tröttat på konstmaterial och dunfoder. Detta är på riktigt!

 

Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Rockar från Crombie – en tidlös klassiker
Dela på Facebook
Tweeta