På besök hos AW Bauer

Vi har här på Manolo skrivit om ett flertal skräddare runt om i världen och deras passion för hantverk, passform och individuellt uttryck. Vi besökte förra året Sartoria Ripense och Andrea Luparelli i Rom, Thom Sweeney i Mayfair, London och nu senast Liverano&Liverano och Sartoria Corcos i Florens. Idag tycker vi det är dags för vår svenska stolthet och ett av världens högst aktade skrädderier; AW Bauer.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-03-24 10:46  |  Lästid: 6 minuter

Historien bakom AW Bauer är fantastisk. En verksamhet som i år firar 150 års jubileum och som precis likt grundaren Julius W Baur än idag står för en totalt kompromisslös produkt av högsta möjliga kvalitet.

Idag är det Frederik Andersen som är tillskärare och driver företaget tillsammans med Martin Ekolin i en tid bättre än den varit på decennier för AW Bauer. Efter år av slit- och släng mentalitet har uppfattningen till stor del svängt och kunderna som efterfrågar ett osviktande hantverk, perfekt passform och en individuell produkt har blivit fler och åter hittat in till den lilla lokalen på Brunnsgatan 4 i Stockholm. 

Frederik är skolad på Savile Row och närmare bestämt Henry Poole men när han för närmare 10 år sedan dök upp hos AW Bauer med en önskan att få starta som lärling var det dock långt ifrån självklart. Han möttes av tveksamhet men efter att ha visat stor målvedvetenhet och ambition fick han möjligheten på vilkoret att han skulle glömma allt han tidigare lärt sig och lyssna noga. 

Frederik med stor fallenhet för yrket lärde sig Frederik snabbt från de erfarna skräddarna och tillskärarna på Bauer och utvecklade allt eftersom en bred kompetens som sträcker sig över allt från mjuka lätta konstruktioner förknippade med södra Italien till den mer klassiska brittiska skolan med kraftig uppbyggnad av vattulin och tagel i mellanlägg. 

Vad som överraskade oss vid vårt besök är hur flexibla AW Bauer faktiskt är på just detta. Självklart är det med stor sannolikhet så att om man är ute efter en neapolitansk skräddarsydd kostym så görs den allra bäst i just Neapel men att tro att AW Bauer inte behärskar en lättare konstruktion är helt fel.

Vi fick börja med att titta lite i företagets ”arkiv” som sträcker sig tillbaka till sekelskiftet. 

 

På besök hos AW Bauer
Otroliga illustrationer av allt från vardagskostymer till hunting jackets och frack.
På besök hos AW Bauer
På besök hos AW Bauer
På besök hos AW Bauer

Vid en normal konsultation försöker man med dessa inspirera eller kanske fånga vad kunden efterfrågar men självklart går en bild från The Sartorialist lika bra. Sen är det dags för tygval och AW Bauer arbetar minst sagt med ett imponerande utbud av tyger som sträcker sig från supertunn borstad ”Top China” i 100% Kashmir från Loro Piana till närmast skottsäkra tweedtyger på över 500gr/m från Holland&Sherry. 

 

På besök hos AW Bauer
Loro Piana ”Top China” Kashmir är en av marknadens finaste kashmirvävar.
På besök hos AW Bauer
Fantastiska Donegaltyger i perfekt vinterkvalité.
På besök hos AW Bauer
En väv i tre olika färgställningar från Loro Piana vi gärna skulle äga en av varje.
På besök hos AW Bauer
AW Bauer har även en separat tygbunch för kavajfoder där allt ifrån de klassiskt enfärgade tygerna till smakfullt småmönstrade finns representerade.
På besök hos AW Bauer
Grövre tyger för rockar och ytterplagg finns självklart också representerade.

 

Vi fick möjlighet att medverka på en av kundernas första fitting och även om det är långt ifrån det färdiga resultatet det oerhört imponerande vilket hantverk som ligger bakom företagets produkter och hur väl plagget föll redan vid första fitting. 

 

På besök hos AW Bauer
Plagget har mer eller mindre bara tråcklats ihop för att ge en indikation om vilka delar som behöver skäras till. Detta är en stor skillnad på färdigsydda plagg där man endast kan sy in vilket inte ger i närheten av samma resultat och balans till helheten.
På besök hos AW Bauer
En ledig kavaj som planeras få en rullad treknäppt silhuett. Knappar och vart knäppningen placeras bestäms av kunden vid första eller andra fitting så man inte skurit igenom tyget för tidigt.
På besök hos AW Bauer
Kunden valde en lätt och tunn uppbyggnad men som ändå har en markerad kant och ingen så kallad skjortaxel.
På besök hos AW Bauer
Vart bröstfickan kommer hamna kritas ut på ett ungefär för att ge kunden en uppfattning men kan självklart anpassas efter önskemål. Här rör det sig om ”patch pockets” vilket passar perfekt till del ledigare känslan i kavajen.
På besök hos AW Bauer
På besök hos AW Bauer
Frederik kontrollerar passformen och fallet och vad som behöver korrigeras till fitting nr två.

 

Ett skrädderi består såklart av en rad olika områden och kompetenser. Frederik som jobbar med tillskärningen har det som oftast framhålls som den svåraste och viktigaste då det handlar om att överföra kundens befintliga mått genom att rita upp ett unikt mönster för varje kund. Här är det inte bara måtten utan även estetiska preferenser som kommer spela in. Detta är en av de stora skillnaderna mot Made to Measure även från de bästa konfektionstillverkarna. I en måttsydd kavaj eller kostym används fortfarande företagets grundmönster där bärarens mått appliceras på. Detta ger självklart inte samma möjligheter som skräddarsytt till att förhöja eller dölja en kunds kroppsliga styrkor eller svagheter.

Nästa stora del i skrädderiet är såklart sömnaden. Här arbetar en rad anställda med att sy fast de flytande mellanläggen av hästhår och vattulin helt för hand vilket ger en helt oslagbar följsamhet och formar sig efter bärarens kropp över tid.

För att förtydliga lite mellan skillnaden mellan bättre skrädderier som AW Bauer och billigare RTW har vi valt att kort förklara skillnader som finns i deras konstruktioner. Man kan enkelt uttryckt hävda att det finns i regel tre sorters sätt att fästa mellanlägg i en kavaj.

Fixerade mellanlägg

Fixerade eller limmade där man pressar fast dem i maskin. En process som möjliggör för storskalig produktion men saknar optimal följsamhet. Vanligaste metoden för kavajer/kostymer under 6000kr.

Maskinsydda mellanlägg

Här har man vad man kallar flytande mellanlägg med tre fästpunkter men kanvasen (mellanläggen) är pikérade i yttertyget med maskinsömnad. Detta är den vanligaste konstruktionen på instegsmodeller av Full Kanvas för ca 6000-12 000 kr och man kan känna skillnaden mot limmade mellanlägg i framför allt slaget där ytmaterial och kanvas ligger separerade.

Handsydda mellanlägg

Här pikeras mellanläggen fast för hand med små stygn och ger den överlägset följsammaste konstruktionen. Här känner man oftast en ännu större skillnad när man separerar tyg och kanvas med fingrarna. Den här kontruktionen är genomgående de mest erkända och används hos de främsta skräddarna runt om i världen men även i det absolut premiumsegmentet inom konfektion som t ex Cesare Attolini för kavajer närmare 20 000kr och uppåt. Undantag finns självklart som bekräftar regeln och det finns billigare skräddare som kör maskinsytt och billigare konfektion med handsydd kanvas också.

 

På besök hos AW Bauer
Mönsterdelar för tillskärningen av kostym.
På besök hos AW Bauer
Kanvasen i ett slag pikéras för hand.
På besök hos AW Bauer

Frederik och AW Bauer har utöver de skräddarsydda kostymerna i år gjort ett mindre samarbete med Rasmus Wingårdh där man lanserat en konfektionskollektion med samma kompromisslösa hantverk och uppbyggnad som de skräddarsydda plaggen men med ett modernare formspråk och lägre pris. Fortfarande är det av naturliga skäl en produkt i premiumsegmentet men då fittings och måttagningsprocessen tas bort och man gör befintliga storlekar går det att hålla ner priserna till ca 22 000kr för kostymer, 20 000kr för rockar och 2 000kr för skjortor.

 

På besök hos AW Bauer
Frederik Andersen, tillskärare på AW Bauer.
Dela på Facebook
Tweeta