Oscar of Sweden 1949

Nyligen lyfte vi fram Stenströms och deras custom made tjänst här på Manolo. En annan svensk skjorttillverkare som trots sin storlek kanske inte är så känd för Manolos läsare är Oscar of Sweden eller Oscarskjortan som den även kallas.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-07-10 13:37  |  Lästid: 3 minuter

Märket har sin största marknad utanför de största städerna men är en stor svensk aktör som även säljer globalt. Det som fångat vårt intresse på Manolo är den satsning som Oscar gjort i sen tid med en premiumlinje under namnet 1949. Detta årtal är det år då företaget grundades i Borås. Ett område som har blivit något utav Sveriges textilcentrum med flera av landets bästa konfektionstillverkare och ett område med hög hantverkskännedom och tradition. Just hantverk och tradition är något som genomsyrar hela 1949-linjen vilka är skjortor som förvisso sys på maskin fast med mycket täta och bra stygn och som tillverkas i absoluta premiumtyger från företag som Albini, Andersons och Thomas Mason. Med denna linje försöker de att skapa en klassisk skjorta lite enligt det stilideal som rådde när företaget grundades. Till skillnad för företagets vanliga linje är skjortorna till största del befriade från konstrastknappar och tyger och fokus ligger på fina material och kragar. Alla knappar är i bästa pärlemor och känslan i skjortan påminner en del om de italienska kvalitetstillverkarna då passformen är relativt snäv och kragarna inte sällan i full spread.

 

Gingham rutig väv med spread krage
Klassiska enfärgade skjortor med smakfull krage och kvalitativa material ligger som grund för 1949-linjen.
En elegant skjorta i svag lavendel med en diskret mikroruta är ett trevligt alternativ till de ljusblå businesskjortorna.

 Manolo begav sig till Borås för att besöka Oscar of Sweden och för att prata skjortor och tyger med mycket sympatiska Mattias och Fredrik där samt för att få en genomgång av kollektionen. Vi passade även på att prova 1949-linjens nya MTM-tjänst. En måttbeställningstjänst som förs av flera märkets återförsäljare. Konceptet utgår från en standardskjorta och där ett antal justeringar sedan görs. Sedan får kunden själv välja ett tyg ur det mycket gedigna utbudet med allt från Thomas Masons vanliga silverline till Masons exklusiva egyptiska Giza 87 bomull som av många anses vara den bästa i världen. De för även tyger från exklusiva Andersons samt har ett rikt utbud av Sea Island-bomull. Just denna västindiska bomull blir lite speciell då det karga och blåsiga förutsättningarna gör att bomullsfibrerna där blir lite längre och lämpar sig väl för fina skjorttyger.

 

1949 linjen erbjuder ett stort utbud av tyger från några av marknaden främsta väverier.

 

Till MTM-skjortan valde vi ut ett randigt pinpoint/oxfordtyg ur Thomas Masons lite finare goldline och valde att göra den med en vanlig semi-cutaway krage istället för den idag så vanligt förekommande fullspreadkragen. Resultatet blev mycket bra och de mått som togs och de justeringar som gjordes ledde till en välsittande skjorta av hög kvalitet.


Rent prismässigt ligger 1949-skjortorna på mellan 1200-1500 kr och säljs i ett 20-tal butiker runt om i landet, bland annat: Hanssons i Malmö, Gregers i Umeå, Holmens Herr samt Herr Karl i Göteborg.

Vi uppmuntrar denna typ av satsning som rent kvalitetsmässigt ligger i linje med Stenströms och Eton men som i vissa fall kanske har lite roligare tyger i utbudet. Om de fortsätter att utveckla utbudet av kragar och en mer strukturerad MTM-tjänst så har vi helt klart tre svenska skjortmärken att räkna med. Lycka till.

Dela på Facebook
Tweeta