Om förlovnings- och vigselringar

 |  Publicerad 2007-07-05 17:19  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316215Att man växlar ringar när man gifter sig är självklart för de flesta, och om man gifter sig i kyrkan är det faktiskt ett krav. Det kravet finns inte när man gifter sig borgerligt även om de flesta har ringar även där. Det man kanske inte tänker på är att vigselringen som mannen får oftast har börjat som förlovningsring.

När man förlovar sig är det idag oftast en gemensam överenskommelse och man går tillsammans efteråt och skaffar ringar. Om man vill överraska sin blivande kan det vara klokt att skaffa några billiga temporära ringar så att båda får vara med och välja. Det är ju något som man förhoppningsvis ska ha på sig väldigt länge.

Visst finns det massor av färdiga ringar att köpa, men jag föreslår ändå att man går till en guldsmed och låter göra egna. Då får du en helt personlig ring, och det behöver inte kosta mer. Det som kostar i ringen är till största del materialet. Arbetet är en mindre del av priset om man håller sig till någorlunda vanliga varianter.

Oftast är förlovningsringen en helt slät ring utan stenar, men det finns även de som har något mönster i ringen. De är även oftast i guld, men vitt guld, silver och platina är också vanligt. I förlovningsringen graverar man sin partners namn och även datumet för förlovningen.

Egentligen kan man bära sin förlovningsring på vilket finger man vill, men absolut vanligast är att den sitter på vänster ringfinger. Förr i tiden trodde man att det gick en blodåder från det fingret direkt till hjärtat. Men det är även ett praktiskt finger att ha ringen på då det är den plats på händerna där den slits minst. I alla fall om du är högerhänt.

När det sedan är dags att gifta sig brukar kvinnan få en till ring som ofta är lite mer påkostad och gärna har några stenar, men det är verkligen ingen regel. Mannen använder oftast sin förlovningsring som vigselring och då graverar man in datumet för vigseln efter förlovningsdatumet. Men självklart kan även mannen få en extra ring om han vill. I så fall brukar ringarna sitta i den ordning man fick dem på fingret. Förlovningsringen längst in och vigselringen längst ut.

När du skaffar en förlovningsring är det bra att tänka på ett par saker:

  • Den ska vara bekväm att bära. Både för fingret du har den på och fingrarna brevid.
  • Den ska vara hållbar, ringar som man har på sig hela tiden slits mer än man kan ana.
  • Den ska passa ihop med en eventuell vigselring
  • Det ska finnas plats att gravera in två datum om du tänker använda förlovningsringen som vigselring.
  • Dela på Facebook
    Tweeta