Om Covert coaten

Hösten smyger sig sakta men säkert på och det börjar bli dags att addera ett ytterplagg till klädseln. Ett plagg som har hamnat lite i skymundan men som är väl värt att lyfta fram är den urbrittiska Covert coaten.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-09-03 10:42  |  Lästid: 3 minuter

Covert coaten har sitt ursprung i det brittiska lantlivet som en elegant rid- och jaktrock vilket märks i form av en mittslits som delar sig på ryggen när man sitter i sadeln och väl tilltagna innerfickor med plats för såväl ammunition som dryck. Det är ett intressant faktum att många av de ytterplagg vi ser idag har denna bakgrund, som ett praktiskt och funktionellt ytterplagg att använda på landet för att senare sprida sig in till stan. Idag syns många av Londons affärsmän i såväl oljereockar och quiltade jackor som just covert coat-rockar över sina businessvidar. 

Själva rocken är tillverkad i ett något tunnare twilltyg vilket medför att den går att bära året om. Modellen är lite snävare och kortare än de klassiska Chesterfield- och Crombie rockarna som dessutom oftast är tillverkade i lite grövre ull eller fiskbens tweed. En iögonfallande detalj är att rocken har fyra stycken enkla parallella prydnadssömmar som kallas ”railroading” på både ärmsluten och nertill vid rockens kant.

Den vanligaste förkommande färgen är en sorts beige/olive, på engelska kallad fawn, samt mörkgrå eller marinblå. En annan detalj som skiljer rocken från andra är att den oftast har en påsydd sammetskrage som vanligtvis är i mörkbrunt eller marinblått Denna är utbytbar och syftar till att skydda kragen baktill som har en tendens att kunna bli lite solkig av nackhåret.

Covert Coaten finns varje år i kollektionen hos alla de stora brittiska märkena samt skräddarna. Den kanske största tillverkaren idag är Cordings of Piccadilly som är en unik institution när det kommer till att förse folk på landet, eller personer som vill se ut som dem, med rustika plagg. Som kuriosa kan nämnas att firman för några år sedan var på väg att gå omkull men räddades då av bland annat Eric Clapton som gick in som delägare. En av anledningarna till detta var att han är kund hos Cordings och stormtrivs med deras covert coat, som han har i alla tre färger, och vill kunna få dem tillhanda i många år fram över.

   

Traditonellt från Bladen, countrysports.se
Cordings of Piccadilly som
Modellen i en betydligt moderna styling signerad japanska Markaware.
New & Lingwood
Kanske inte en regelrätt Covert Coat, men svår att inte ta med. Från Savilw Row-skräddaren Richard Andersons RTW-linje.
Dela på Facebook
Tweeta