Nya Oscar Jacobson

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-02-25 13:15  |  Lästid: 7 minuter
Bild 313590

Reportage: I september 2007 skrev Manolo om nya Oscar Jacobson. Då var planen att sudda ut gubbstämpeln och ge märket mer pondus. Med nya ägare och en helt ny ledning tycks märket nu drygt två år senare göra om samma resa.
– Den här gången har vi varit mycket konsekventare. Förändringen sker från grunden med allt från en ny byx- och kavajsilhuett till nya egenutvecklade tyger, säger Roger Tjernberg VD för Oscar Jacobson.

Vårkollektionen som i skrivande stund är på väg ut till butikerna är ett första resultat av märkets förändringsprocess. Hösten kommer innebära ännu större förändringar med bland annat en helt ny kavajkonstruktion, samarbete med Loro Piana och en ytterligare underkollektion.
– Sett till vår position är det inga dramatiska förändringar. Vi fortsätter att vara ett företag med fokus på konfektion. Stilmässigt händer det dock rätt mycket där vi har stärkt vår grundkollektion och adderat nya delar för att bli så heltäckande som möjligt. För kommande höst introducerar vi ett nytt koncept som vi kallar för Sartorial Leisure där vi tagit in lite workwear-influenser med tvättade tyger och helt okonstruerade kavajer. Sedan har vi skapat en exklusiv underkollektion tillsammans med Loro Piana där vi använt oss av en full kanvas-konstruktion, berättar Roger.

Den största övergripande förändringen ligger i kavajen och byxornas silhuett. För byxorna har märket anammat ett smalare snitt med en något lägre midja. Kavajen har fått sig en rejäl förändring med smalare ärmar och en något kortare silhuett, men framförallt en ny axel:
– Att skapa en mjukare axellinje har varit en väldigt viktig del för oss. Vi kände att den uppbyggda och relativt orörliga axeln som länge dominerat modebilden började kännas väldigt omodern. Därför har vi tittat mycket på de neapolitanska skrädderierna som är kända för sin mjuka silhuett. Det är en väldigt svårt detalj att få till eftersom det kräver större precision där man använder ett mjukare belägg för att forma axeln. Fördelen är att axeln blir mycket rörligare och lättare samtidigt som den blir mer kroppsnära, säger Roger.

Går det att få till en mjuk axel utan att sy för hand?
– Det jag tycker är spännande att vi faktiskt lyckas att skapa en naturlig känsla för en storskaligare produktion. För oss är det viktigt att kvalitén är jämn vilket är omöjligt att få till med handsydd konfektion. På gott och ont naturligtvis för känslan blir aldrig riktig densamma.

Idag sys alla era kläder i Litauen. Vad betyder tillverkningslandet för slutprodukten?
– Jag har varit med och sett hur produktionen flyttas från Sverige till Finland, Portugal, Östeuropa och nu Asien. Sanningen är att kvalitén blivit mycket bättre, medan priset är relativt oförändrat. De tillverkare som benhårt höll fast vid att producera i Sverige tvingades till slut förenkla sina plagg till grad att de blev intetsägande och förlorade sin själ. I nuläget är vi väldigt nöjda med kvalitén på vår fabrik och dessutom är avståndet till Litauen väldigt kort viktigt är viktigt för att vi skall kunna ha en överblick över produktionen.

Bild 313591
Ytterrock i kashmirtyg från Loro Piana. Polotröjan i 100% kashmir är även den tillverkad av den välrenommerade ull- och tygleverantören.

Roger pratar varmt om företagets arv och unika kunskap. Men finns det egentligen någon substans i det när konfektionsindustrin försvann för över 30 år sedan?
– På 60-talet låg faktiskt Sverige i framkant när det kom till konfektion och framförallt den moderna tekniken med fixerade plagg. Vi hade en rykte om att göra snygga och följsamma plagg. Våra mönsterkonstruktörer var världsberömda. Jag minns när jag jobbade på Tiger med en mönsterkonstruktör som hette Leif Menfors. Han hade rena rockstjärnestatusen när han åkte runt till tillverkare i Europa. Minns att vi besökte Chester Barrie och han hämtades upp i en Rolls Royce. Mycket av den kunskapen finns faktiskt kvar i Oscar Jacobson idag. Vi har anställda som vet exakt hur ett mellanlägg, ett knapphål eller ett belägg beter sig och vad som krävs för att få till alla detaljer tillsammans. Det finns en kultur och enorm kunskap i Oscar Jacobson vilket gör arbetet tacksamt. Det gäller bara att man gör något vettigt med den.

Konstruktionsmässigt arbetar Oscar Jacobsson i nuläget med fyra typer av konstruktioner; en fixerad där bröstpartiet pikeras för hand, en halv kanvas med flytande mellanlägg för slag och bröstparti, en full kanvas samt en helt ofodrad konstruktion utan mellanlägg. Prisbilden sträcker sig från 3000 till cirka 8000 kr för en kavaj.
– 90% är av vår försäljning är fixerade plagg och vi arbetar ständigt med att förbättra denna teknik. Det har hänt mycket med mellanläggen som idag är väldigt följsamma och hållfasta. Sedan är det kul att kunna erbjuda halv och full kanvas för något mer initierade kunder. Den okonstruerade konstruktionen är helt ny för i år och något vi tror starkt på. Men det är också en teknik som kräver väldigt mycket av tillverkare och inte minst mönsterkonstruktören. Passformen måste vara rätt från början.

Vad är det som får er att satsa på den ofodrade stilen?
– Det är dit vi ser att herrmodet rör sig. Det är ingen hemlighet att vi inspirerats mycket av italienska märken som Boglioli och Brunello Cucinelli, som förändrat modebilden med sitt naturliga formspråk. Det innebär en ganska stor kontrast till märken som Dior och Gucci som dominerade för några år sedan. Men vi märker att dagens kunder vill ha allt från en klassisk businesskostym för kontoret till en ofodrad manchesterkavaj för att gå och kolla på fotboll i.

Med full kanvas-kollektionen närmar ni er prismässigt många av de italienska märkena. Vad är argumenten för att välja Oscar Jacobson framför exempelvis Corneliani eller Caruso?
– Vi skiljer oss något från många av de italienska tillverkarna genom att ha en något mer skandinavisk passform och silhuett. Sedan har vi prismässigt ett bredare utbud, speciellt sett till vår baslinje. Samtidigt tycker jag vi håller en väldigt hög detaljnivå. Exempelvis vändsys alla byxor för att få en cleanare look. Alla kavajer har pikerade bröst för en bättre följsamhet, plus att vi använder uteslutande tungfoderlösning vilket kräver mer tyg. Nu när vi fått till en bättre passform är det sammantaget ett klart konkurrenskraftigt varumärke. Det finns fantastiska italienska tillverkare, men där brukar prisbilden också vara något högre.

Bild 313592

Bild 313593
Insidan på märkets nya okonstruerade kavajer.

Till kommande höst lanserar märket ett samarbete med tygleverantören Loro Piana. Märkena har tillsammans utvecklat unika tyger för en mindre kollektion av kostymer, kavajer, – ytterrockar och tröjor. Bland annat syns en tygkvalité som kallas för Cashmere Wish som består av 85% kashmir och 15% super 170-ull. Konfektionsdelen använder full kanvas-konstruktion och priset är från cirka 8000 för en kostym.

Tygerna har varit en viktig del i förändringen där Oscar Jacobson i betydligt högre utsträckning från tidigare valt att ta fram egna tyger. I höstkollektion är 70% av tygerna specialframtagna för märket.
– Detta har varit viktigt för att ge märket en unikhet. Fördelen är också att vi kan färgkoordinera kollektionen på ett bättre sätt. Vill vi ha en viss ton av beige genomgående i hela kollektionen kan vi få det, vilket är viktigt för att kunna presentera kläderna i butik. Samtidigt har vi sagt att vi kommer absolut inte göra några pajastyger utan vi vill vi hålla det klassiskt. Vi har kollat mycket i äldre tygarkiv och utifrån det tagit fram klassiska mönster i modern tappning. Dessutom jobbar vi främst med de italienska väverierna som har en fantastisk känsla för färg och lätthet i tygerna.

Vid sidan av kostymer och kavajer består Oscar Jacobsons utbud även av skjortor, tröjor, slipsar, halsdukar och näsdukar. Till hösten lanseras även en mindre väskkollektion.
– Detta kommer inte att bli vår huvudsyssla, men det är viktigt idag att kunna presentera en samlad look. Jag tror tiden med livsstilsmärken där kunder köper allt från topp till från ett och samma märke är förbi. Dagens kunder vill själva skapa sig en stil. Vi ser detta mer som ett sätt att presentera kollektion som en helhet sedan får kunden själv välja de delar han gillar.

Vårkollektionen har fått bra respons och försäljningen ökade med 16% från föregående år. I skrivande stund pågår försäljning till hösten. En viktig del i arbetet är att hitta nya butiker för märket, vilket Roger menar grundar sig i en enda sak.
– I slutändan handlar det om att tillverka riktigt bra kläder. Vi kan aldrig tvinga på en butik att sälja våra kläder. Nu känner vi dock att vi har en väldigt konkurrenskraftig kollektion som är intressant för en bred målgrupp, avslutar Roger.

Bild 313594 Bild 313595 Bild 313596

Bild 313597
Delar av Oscar Jacobsons samarbete med Loro Piana.

Bild 313598
Vändbar väst i quiltat nylon och flanell. Finns även i en jackmodell.

Bild 313599
Regnrock i vaxad bomullskvalité.

Bild 313600
Roger Tjernberg (VD) och Johan Möller, försäljningschef Oscar Jacobson.

Dela på Facebook
Tweeta