Måttsytt med Mabro I

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-11-16 14:22  |  Lästid: 5 minuter
Bild 313114

Personligt val av tyg och modell med perfekt passform. Argumenten för att låta måttsy en kostym är inte särskilt svårbegripliga. Men hur stor är egentligen skillnaden mellan olika tillverkare och vad är viktigt att tänka på för att det skall bli rätt. Manolo vänder sig till italienska kostymspecialisten Mabro för att i en tvådelad artikelserie ta reda på hur det går till att måttsy och själva prova på att sy upp en kostym.

Att måttsy en kostym innebär förenklat att tillverkaren utifrån befintliga modeller anpassar plagget efter kundens individuella mått. Själva processen kan se lite olika ut. De allra flesta börjar med att ta grundläggande mått av kunden som längd, midja, axel- och bröstvidd för att sedan välja en grundmodell att utgå ifrån, även kallat masterplagg. Inte sällan har butiken ett utbud av standardmodeller som kunden själv kan prova för att den som måttar skall kunna skapa sig en uppfattning vilja justeringar som behövs, men även för att kunden själv skall se plaggets snitt. Sedan noteras eventuella justeringar i passformen, varefter kunden får välja tyg och andra detaljer. Den som måttar skickar all information till fabriken som sedan syr upp plagget innan det slutligen når kunden.

Det kan låta som en relativt enkel process, men Christoffer Parling, som är svenska agent för Mabro och Antichi Telai, menar att det krävs ett tränat öga för att det skall bli rätt:
– Det handlar främst om känsla för plaggets balans. Det är också vad som utmärker personer som kan ta mått. De har en helt annan förståelse för hur plagget skall sitta. Att ta själva måtten är egentligen en väldigt liten del av arbetet utan det handlar lika mycket om att hitta en modell som är smickrande för bäraren och se vilka justeringar som krävs.

Vad tittar du på när du måttar?
– För kavajen är de mest kritiska partierna frånsett längden första knäppningen och uppåt. Att den sitter bra över axlarna är centralt för att den skall falla snyggt. En person med något runda axlar, även kallat buteljaxlar, får ofta veck i ryggpartiet precis runt ärmhålen. Likaså har kunden väldigt raka axlar bildas lätt en nackhylla, där kavajen stramar åt just kring nackpartiet. Inte sällan är man lite ojämn i axelpartiet vilket måste kompenseras. Sedan kollar man på bröstet och kragen om brejdeln måste justeras något för att slagen skall falla snyggt över brösten, eller om det är någon annan del som ska justeras.
– För byxorna gäller de främst att de sitter snyggt runt stussen för att få en snygg passform. En platt stuss kan innebära att byxlinningen bör höjas något. För en person med lite vidare stuss är det ofta att rekommendera att sänka livet lite fram.

Bild 313115

Vad är den största fördelen med måttsytt?
– Du kan hitta en välsittande färdigsydd kostym, men om du verkligen är mån om detaljerna så erbjuder måttsytt en helt annan nivå. Det går verkligen att finjustera varje del. Sedan är självklart valfriheten där du själv får välja modell, snitt och tyg ett starkt argument.

Det finns ett enormt prisspann mellan olika tillverkare av måttsytt. Hur stor är egentligen skillnaden?
– Personligen tycker jag att skall man väl måttsy så bör man tveklöst satsa på en tillverkare som syr med full kanvas-konstruktion. Med en klistrad konstruktion är du väldigt begränsad i vilka delar som går att justera och det går inte att vara lika noggrann i ändringarna, vilket är det främsta argument för att välja full kanvas. Sedan är det självklart en fråga om plaggets livslängd. Jag har sett tillverkare som erbjuder superexklusiva vikunjatyger, men som syr kostymen med klistrad konstruktion. Det känns lite tråkigt att betala 80-90 000 för ett plagg vars konstruktion kommer att släppa efter ett par års användning.

Bild 313116

Vad är viktigt att titta efter när man väljer tillverkare?
– Det är svårt att ge generella råd, men man skall gå till en butik som verkar veta vad de sysslar med. Alla de italienska Full Kanvas-tillverkarna är bra. Valet däremellan är mer en smaksak. Vissa gillar Corneliani eller Belvest. Andra Mabro eller Zegna. Kolla gärna på deras färdigsydda konfektion för att få en känsla för märkets snitt. Sedan skulle jag aldrig handla måttsytt från nätet. Man måste kunna känna på tygerna och modellerna innan.
– Självklart är det även viktigt att ha förtroende för den som tar måtten. Jag minns när jag jobbade på Hans Allde och trogna kunder som skulle måttsy sa direkt åt mig att hämta Lasse eller Anders (Alldes mest erfarna måttagare, egen anmärkning). De skulle aldrig låta någon som är helt grön för dem ta måtten. Men det är något man måste ha respekt för. Det är ett relativt stort köp där det är oerhört viktigt att den som måttar är lyhörd. Sedan finns det självklart vissa rimliga gränser. Jag kommer inte rekommendera en två meter lång person att sy en Thom Browne-kort kostym.

Vad skall man tänka på när man väljer tyg?
– Det är väldigt individuellt, men välj ett tyg som du vet att du kommer kunna använda ofta. Byxorna tar alltid mest stryk, varför jag inte rekommenderar någon att sy upp en hel kostym i kashmir. En väg kan vara att låta sy upp två par byxor, vilket fördubblar kostymens livslängd. Likaså är det alltid bra att kunna använda kavajen som uddablazer för att skona byxorna.

Slutligen, har du några råd för den som skall sy upp sin allra första kostym?
– Jag rekommenderar en klassisk modell som man får mycket användning för. Även om det kan vara supersnyggt med en dubbelknäppt kostym i storskaligt glencheckmönster kanske man skall börja lite lättare. Sedan är det alltid viktigt att tänka på helheten och att kostymen passar i ens garderob. Välj inte en modell med breda flundraslag om du bara har smala skjortkragar eller 17 centimeters fotvidd om du bara bär låga kostymskor.

Bild 313117 Bild 313118

Bild 313119
I Stockholm går det att sy upp en kostym från Mabro hos Agassi, Alexis, Hans Allde, Hugo samt Lund & Lund. En måttsydd kostym kostar från 9000 kr.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta