Manolo besöker Barbour del II

Efter gårdagens artikel om Barbours historia tänkte vi idag titta närmare på själva tillverkningen av märkets klassiska vaxade jackor. En process som innefattar en rad olika moment och detaljer som gör Barbours jackor helt unika.

Olof Enckell  |  Publicerad 2011-04-05 09:50  |  Lästid: 3 minuter
Tygrullen delas upp i längder innan själva tillskärningen. Eftersom själva färgnyansen kan variera mellan varje rulle används ett rosa papper för att särskilja varje rulle och slippa eventuella färgskiftningar i plaggen.
Jackans olika delar skärs ut. Den metalförstärkta handsken på bilden skyddar mot själva sågklingan.
De vaxade tyger kommer huvudsakligen från The British Millerain Co Ltd som är baserade in Rochdale, norr om Manchester.
Äldre mönster.
Efter att de olika delarna skärts ut skickas de till The Prep Area som förbereder allt inför själva sammansättningen av plagget. Här sys bland annat bälten, innerfoder och fickor.
Fabriken i South Shields är indelad i fem olika produktionslinjer där varje sömmerska har en egen uppgift och sedan skickar vidare plagget när den är klar. Varje uppgift klockas för att produktionen skall rinna på så smidigt som möjligt.
Fabriken i South Shields producerar uteslutande märkets vaxade jackor. Här produceras cirka femtio olika vaxade modeller – däribland klassikerna Beuafort, Bedale, Border och International. Totalt producerar fabriken med cirka 150 anställda runt 3000 jackor per vecka.
Här sys huvan till en klassisk Beaufort.
Innerfodret fästs i jackan.
De robusta mässingblixtlåset som blivit något av ett signum för Barbour sys fast.
Här sys kragen fast.
Med hjälp av måttstock markeras positionen för knapparna med en speciell penna.
En lasermarkör pekar ut de ovan nämnda markeringarna för att knapparna skall hamna exakt.
Varje jacka som kommer från fabriken får ett eget ID-nummer för att senare kunna se när jackan är tillverkad. Jackan ovan är tillverkad 1974 och har precis kommit in till märkets repair service.
I bakgrunden syns en Bedale för mitten av 80-talet som kommit in för att fräschas upp med bland annat ny dragkedja och lagning av slitningar. Tjänsten gäller hela livet.
En svårighet för de äldre jackorna är att hitta samma foder. Även om kontrasten mellan gammalt och nytt i detta fall är rätt tydlig är sömmerskorna är noga med att mönstermatchningen.
Jackan vaxas upp för att bli som ny.
Foto: Olof Enckell
Dela på Facebook
Tweeta