Intervju med Daniel Wegan; Bespokeskomakare hos Gaziano&Girling

Hantverk och kvalitet har alltid varit och kommer alltid vara en hörnsten i Manolos filosofi och inriktning. Oavsett om det rör sig om stickat, väv, skräddat eller skor vill vi gå på djupet och se vad som verkligen definierar ett superbt hantverk och optimal kvalitet. Och vilka är bäst på att svara på detta om inte personerna som faktiskt tillverkar produkterna. Vi fick möjligheten att intervjua svenske Daniel Wegan; Bespokeskomakare hos en av världens absolut främsta: Gaziano&Girling.
Gaziano&Girling är av naturliga skäl mest kända för sina RTW-skor. Så sent som 2006 drog Tony Gaziano och Dean Girling igång företaget vars filosifi var att tillverka världens finaste skor. På bara några år har G&G fått ett stort erkännande och respekt för skor med en hantverksnivå och materialkvalitet av högsta klass. Vad vi tänkte fokusera på idag är företagets bespokeskor och vi fick möjligheten att ställa lite frågor till vår svenska representant i företaget.
Vem är du och hur hamnade du där du är idag?
Jag heter Daniel Wegan och är Beställningsskomakare hos Gaziano&Girling.
Har varit hos G&G sen augusti 2009 och flyttade hit från Stockholm där jag är född och uppvuxen i en förort söder om stan.
Vad skulle du säga är den största och viktigaste skillnaden mellan RTW/MTO-skor och ren Bespoke?
Det är väldigt mycket som skiljer sig RTW/MTO och Bespoke men om jag ska nämna det som jag tycker är den största skillnaden så är det helt klart passformen. När en bespokesko är utförd på rätt sätt och passform, mönster och konstruktion stämmer och är i harmoni så är upplevelsen av att bära dom något helt annat än vad man kan få från RTW/MTO. Inte sagt att man inte får vackra och bekväma skor från våra RTW/MTO skor men bespoke är en annan känsla. Det som de flesta känner först är att dom är lättare och mer följsamma. Visuellt så är en av fördelarna med väl utförd bespoke att skorna behåller sin form längre. Detta beror på att formen är i harmoni med fotens och delar dess konturer. Med RTW så är det ofta så att formen på en sko går förlorad med tiden eftersom att det kan finnas delar av skon som foten innanför inte stödjer. I dessa områden uppstår det ofta bubblor och veck som stör skons linjer.
Hur ser processen ut om man som konsument vill tillverka ett par Bespokeskor från Gaziano&Girling?
Det går oftast till så att vi har ett första möte där vi diskuterar med kunden vad de är ute efter för typ av sko. Detta kan för vissa vara väldigt svårt och då får man försöka lista ut vad personen behöver för skor med tanke på yrke, livsstil och vad man har för garderob i övrigt. Personligen så försöker jag oftast styra folk åt klassiker då jag tycker skor först och främst och vara ett komplement till personen som bär dem och inte ta för mycket uppmärksamhet. Jag ser också gärna att skorna används mycket och blir ett par favoriter i garderoben och det blir lättare om skorna är klassiska. Det är också oftast det folk är ute efter när de tar klivet över till bespoke. Säkert 60% av vår produktion är oxfords i svart eller mörkare toner av brunt och kanske lite brogueing här och där.
Under det första mötet tar vi också fotens mått och konturer och distribution av olika volymer. Vi tittar också på vad personen har för skor annars och om man vill ha skorna lösa eller väldigt tajta. Hur folk bär skor och vad man upplever som komfortabelt kan skilja sig oerhört mycket och det kan vara väldigt svårt att lista ut hur kunden faktiskt vill ha sina skor. Det är därför det är så viktigt med provningar. Jag kan göra en sko som jag tycker passar utan en provning men för att den ska passa kunden krävs provningar. Under provningen för kunden säga sitt och det blir lättare att kommunicera med varandra när man har något som referens osv.
Efter första mötet och fotanalysen så tar vi med oss all information till verkstan och börjar först jobba på lästen. Det går till så att jag har vad vi kallar ”rough turns” Det är råmaterialet för våra läster och är en träläst som är betydligt större än vad den färdiga lästen kommer vara. Olika lästmakare jobbar på olika sätt men jag gör så att jag först gör en ”master” som bara är en fot men som är i princip färdig. Längden och fördelningen av volym stämmer och den har en tåform som den färdiga lästen ska ha. Däremot måtten vid insteg osv är lite större än den färdiga lästen kommer ha. Då skickar jag iväg ”master” lästen till en liten stuga i Frankrike där en läst blir två och skickas tillbaka till oss och då så arbetar jag ner lästen ytterligare och den här gången för båda fötterna och tar hänsyn till de variationer mellan höger och vänster som ofta finns medan jag försöker se till att de fortfarande ser ut som ett ”par”. När lästerna är färdiga så gör vi alltid en provsko i spill-läder som inte används i de ”riktiga” skorna. Provskon är nödvändig inte bara för att jag ska kunna kontrollera passformen men ännu mer för att kunden ska kunna få säga sitt om passformen och designen. Detta är viktigt för vad som är bekvämt för en kund kan vara direkt plågsamt för en annan och det finns alltid utrymme för små förbättringar efter första provningen.
Efter första provskon så görs de korrigeringar som krävs för att jag och kunden ska vara nöjda med den färdiga skon som nu produceras i skin av högsta klass och sys ihop helt för hand av någon av våra skomakare. Vissa av skorna sys i vår verkstad medan andra görs hos hantverkare som jobbar hemifrån.
När skorna färdigställts så skickas de iväg för att få skoblock tillverkade efter lästen som skon tillverkades på för att hjälpa skon att hålla forman i många år. Lästade skoblock gör vård av skon betydligt lättare då applicering av vax och kräm är lättare när lädret har ordentligt stöd bakom. När blocken är klara kommer skorna tillbaka till oss där de färgas och putsas innan avfärd iväg till kunden.
Vad är det svåraste momentet att få till när det kommer till skotillverkning?
Det absolut svåraste är veta exakt vad kunden är ute efter. Framför allt passform är något som är väldigt individuellt och hitta en perfekt kompromiss mellan komfort och estetik på en gång är svårt.
Vad gäller själva arbetet i verkstan så är det nog att se till att alla olika hantverkare förstår min och Tony Gazianos vision med varje par skor. De senaste åren har vi minskat antalet hantverkare och fört mycket av produktionen under eget tak vilket har lett till att en redan mycket god kvalitet höjts ytterligare till absolut världsklass.
Hur mycket behöver man i regel betala för ett par Bespokeskor från Gaziano&Girling?
I dagsläget börjar priserna på ca 35 000kr för skor i kalvskinn. Exotiska skin som alligator osv kan dock höja priserna med det dubbla.
Vad anser du är den viktigaste aspekten i en kvalitetssko? Passformen, materialen som används eller konstruktionen?
Helst skulle jag vilja säga allt men om jag måste välja så skulle jag säga passformen för utan komfort så blir skon aldrig den favorit som du sträcker dig efter fler dagar i veckan än du borde. Det mesta av passformen kommer från lästens utformning men materialen och konstruktionens inflytande på känslan i skon bör inte glömmas bort. Läst, material, mönster och konstruktion jobbar tillsammans och är en kedja bör ha så få svaga länkar som möjligt.
Om en kund gav dig helt fria händer att tillverka en skomodell åt honom, Hur skulle den se ut?
Svårt att välja men nog en oxford semi brogue med en lätt fyrkantig tå i ett mörkbrunt kalvskinn. Det är den typen av klassiker där vårt formspråk och skickligheten i vårt hantverk får skina.



