Guide – Så viker du bröstnäsduken

Att bröstnäsduken är den accessoar som ökat mest i användande de senaste åren råder det inget tvivel om. Oavsett om man är en påfågel på Pitti eller föredrar en diskret, sober tolkning är det svårt att lämna bröstfickan tom. Vad finns det då för olika sätt att vika en bröstnäsduk? Vi redogör för tre av dem vanligaste och i vår mening mest lyckade.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-08-28 09:24  |  Lästid: 3 minuter

James Bond eller TV-vikningen

Varför den kallas dessa två saker kan man diskutera men jag tror alla känner igen vad vi pratar om. Den minimalistiska tolkningen där man viker näsduken så att den precis fyller bröstfickan och sticker upp ca 1-2cm. Vikningen är genomgående i exempelvis tv-serien Mad Men och passar enligt oss överlägset bäst i form av en vit näsduk i bomull eller linne. Vikningen gör sig allra bäst till en mer formell klädsel i exempelvis mörk kostym eller smoking. Näsduken på bilden är i irländskt linne och kommer från Shibumi-Berlin.

 

Guide - Så viker du bröstnäsduken
Bondvikningen ger ett diskret och sobert intryck men kan i ledigare sammanhang uppfattas som väl stelt.

Puff-vikning

Puff-vikningen innebär att man nyper tag i mitten på bröstnäsduken och låt den hänga med kanterna nedåt. Nyp sedan åt i mitten av näsduken så att det bildas en ”puff” och placera kanterna nedåt i bröstfickan. Korrigera sedan hur mycket av näsduken som skall sticka ut. Här vikningen passar framför allt för bröstnäsdukar i ull eller silke med mycket färg och mönster. Näsduken på bilden är i 70% ull och 30% silke och kommer från Drake´s London.

 

Guide - Så viker du bröstnäsduken
Puff-vikningen ger en lite ledigare känsla men fungerar utmärkt även till kostym. Fördelen är att man får fram färgen och mönstren i näsduken som kan plockas upp i någon annan del av klädseln.

Nonchalant vikning

Den nonchalanta vikningen påminner mycket om puff-vikningen men skiljer sig i det avseende att man istället för att placera näsdukens kanter nedåt i bröstfickan så viker man dem uppåt så att både de och mittendelen sticker fram. Detta ger ett än mer ledigt och imperfekt uttryck och skapar ofta lite liv till helheten. Den kanske största fördelen är att man här får fram ytterligare färger som ofta ligger i en ram i näsduken utkant. Här handlar det mest om att stoppa i näsduken, korrigera hur mycket som skall sticka ut men sedan bara låta den vara då hela vikningen bygger på att näsduken ser nonchalant nedtryckt ut i bröstfickan. Näsduken på bilden är i 100% silke och kommer från Mariano Rubinacci.

Guide - Så viker du bröstnäsduken
Den nonchalanta vikningen gör att både nyanser och mönster i mitten av näsduken samt på sidorna exponeras i bröstfickan.
(även översta bilden)

Hur går man då tillväga mer exakt?

Vi tycker att detta illustreras mycket bättre i film och har därför valt att visa när herrarna Alan See och Jake Grantham från The Armoury fick besök av Hong Kong Tatler och visade hur de vek sina näsdukar.

 

 

Nedan ser ni även Michael Hill, Creative Director från Drake´s London illustrera en rad olika vikningar för Mr Porter.

 

Sammanfattning

Oavsett om ni delar vår Jakes, Alans eller Michaels syn på hur näsduken skall vikas eller har en helt egen teknik rekommenderar vi att man följer sin egen personliga smak. Här handlar det sällan om rätt och fel utan mer om något så subjektivt som personlig smak och möjligheten att uttrycka sig genom sina kläder. Vissa gillar en mer yvig näsduk som sticker ut rejält medan andra föredrar en mer återhållssam tolkning. Värt att tänka på är såklart att vissa vikningar drar mer uppmärksamhet till sig vilket kan vara på gott och ont och kanske passar bättre respektive sämre beroende på arbetsplats och situation.

KavajOscar Jacobson i Loro Piana ”Top China” 100% Kashmir 

Skjorta – Oscar of Sweden ”1949”

Bilder – Kingmagazine.se

Dela på Facebook
Tweeta