Fox Brothers Ltd – The original flannel
De italienska väverierna får ursäkta. Världens bästa flannell kommer från västra England, eller närmare bestämt från byn Wellington i Somerset och Fox Brothers Ltd.
Företaget, som idag inte bara förser de förnämsta skräddarna på Savile Row utan skrädderier och kostymtillverkare över hela världen med detta borstade matta tyg av brittisk ull, kunde ha varit ett minne blott om det inte vore för en riskkapitalist samt en tygentusiast. Mer om detta senare men först en kort historik.
Just historien är något som spelar stor roll och har påverkat hela företaget. Med anor från mitten av 1700-talet men formellt startat 1776 av Thomas Fox lades grunden för en enorm tygindustri som under sina glansdagar försåg 5000 personer, i stort sett hela Wellington, med arbete. Firman var känd för sin omtanke om sin personal och lär har varit en av de första företagen i Storbritannien med pension åt de anställda. Den industiella revolutionen hjälpte till i utvecklingen och automatiseringen av firmans tillverkning. Runt sekelskiftet 1900 fick företaget en av sina största orders någonsin då man levererade mycket tyg åt den brittiska armén. Vad många inte känner till är att Fox Bros utvecklade och tillverkade det tyg som användes av armén under Boerkriget och som senare blev känt som khaki.
När företaget presenterar sin historia är det speciellt två personer som både stillmässigt och politiskt spelat en mycket viktig roll i historien. Sir Winston Churchill var stilmässigt känd för sina dubbelknäppta kritstreckrsrandiga kostymer i flannellull från just Fox Bros. I sen tid har Fox Bros och skräddaren Henry poole & Co återskapat denna kostym i samma kvalitet som den som Churchill bar 1936. En annan ikon som företaget gärna återkommer till är Edward VIII, Duke of Windsor. Han må ha varit regent under en ytterst kort period men för oss anglofila modefantaster kommer han att gå till historien som en banbrytande stilbildare. Den ruta som idag kallas Prince of Wales check efter det mönster Edward VIII gärna bar den skapades av Fox i deras flannelltyg.
Historien och traditionen gör sig även påmind på ett annat sätt genom att både tidigare och idag är flera av de anställda både tredje och fjärde traditionens Foxanställda. Företaget menar att hantverkstraditionen på detta sätt är nedärvd. De jobbar även med ett omfattande lärlingsprogram för att tillgodose att de nya blir upplärda av de äldre och att kvaliteten inte går förlorad i hantverket.
Personerna som 2009 valde att blåsa liv och axla ansvaret för Fox Bros framtid är Deborah Meaden, mest känd som riskkapitalist från brittiska Dragons Den, samt Douglas Cordeaux som har en gedigen textil och modebakgrund med en förkärlek för kvalitet och Made in Britain.
När de 2009 tog sig an företaget fick de inte bara en anrik historia att förvalta utan också ett av Englands största tyglager till förfogande. Företagets byggnader är omfattande och paret lär ha hittat över 100 år gamla ulltyger som fortfarande låg inpackade i sina pappersrullar.
Det är i första hand Douglas som med stor entusiasm driver Fox Bros på daglig basis och som även till stor del ansvarar för företagets marknadsföring. På detta plan har han till vår och världens anglofilers stora glädje valt att starta The Merchant Fox. Bakgrunden till detta är att när han flyttade till Somerset för att driva Fox så fann han en rad andra tillverkare av olika produkter i detta område som alla bedrev sin verksamhet efter klassisk och mycket god hantverkstradition. Under The Merchant Fox marknadsförs och säljs dessa produkter med avsikt att hylla området och hantverket samt att på detta sätt hjälpas åt. Förrutom Fox ull- och flannellvaror är det lädervaror från Bakers en firma i Colyton, vävda kuddar från Somerset samt bälten från Dorset. Förrutom dessa lokala varor säljs även väskor från Globe-Trotter men då med flannelfoder tillverkat av Fox. Det förs morgonrockar tillverkade av Budd och även dessa i Fox flannell. Samt väskor tillverkade av Chapmans, som nämnts tidigare på Manolo, vilka förvisso tillverkas i Cumbria men där lädret kommer från Bakers i Colyton.
Ett besök på The Merchant Fox räddar julen då man kan hitta riktigt många bra klappar där. Vänner av traditionell brittisk hantverkstradition jublar högt.