Foster & Son – anrikt brittisk bespokeskomakeri

Foster & Son är en av tre klassiska bespokeskomakerier som fortfarande finns kvar i Londons West End. Sedan 1840 har firman funnits i samma kvarter och tillverkat skor åt kunder från hela världen. Manolo har gjort ett besök.

Förutom Foster & Son är det George J. Cleverley och John Lobb Ltd. som ingår i den klassiska trippeln. Cleverley är på flera sätt den firma som förnyat sig mest, och numera består en del av fokusen på att leverera skor åt stjärnor i Hollywood där ägarsonen George Glasgow Jr. bor. John Lobb Ltd. är tvärtom extremt konservativt i allt från vilken typ av skor som görs till lokalinredning och kundbemötande. Foster & Son kan sägas ligga lite grand mittemellan dessa två. De har precis som Lobb fortfarande en relativt traditionell approach, men precis som Cleverley har de ett mer modernt utseende på skorna generellt. Och precis som Cleverley har Foster & Son lanserat RTW- och MTO-skor, men Fosters modeller är mer traditionella än Cleverleys diton. För att ta några exempel.

Foster & Sons butik och verkstad ligger på Londons skogata nummer ett, Jermyn Street, på en adress de befunnit sig på sedan 70-talet. I butiksdelen samsas bespoke-samples från både förr och nu med nya RTW-modeller och accessoarer. Här möts vi av Andrew Murphy, företagets Business Development Manager, som har en diger bakgrund inom skoscenen i London.
– Jag är liksom ett med de här kvarteren numera, säger Andrew.
Han började jobba hos New & Lingwood 1983, först som bespokeskomakarlärling (på den tiden hade N&L en egen bespokeavdelning) men han hamnade snart i butiksdelen där han passade bättre. På 90-talet var han sedan med och etablerade Edward Green som eget varumärke i stan. Tidigare gjorde som kanske bekant företaget nästan enbart skor för andra märken.
– Ingen visste vad Edward Green var för något när vi öppnade butiken, och den första tiden sålde vi kanske ett-två par skor i veckan. Det var hårt arbete av många som fick det egna varumärket att lyfta, berättar Andrew Murphy.
Efter Edward Green var han ett drygt decennium hos Cleverley, innan han för ett par år sedan kom till Foster & Son.
– Här trivs jag väldigt bra. Det är ett företag med en fantastisk historia, men som också bryr sig om utveckling, säger han.
Som ett exempel på det sistnämnda tar han den ljusa och trevligt inredda butikslokalen. Förr var det ett betydligt mindre inbjudande ställe, det var väldigt mörkt i lokalen och folk som gick förbi och tittade i skyltfönstret där det stod gamla smådammiga bespoke-samples trodde ofta att det var ett museum.
Något gott förde dock det där lite misskötta skylfönstret med sig. Många utav skorna hade stått där i många decennier, och bland annat några svarta skor hade blekts en hel del av att vara utsatta för frekvent solljus under så lång tid.
– Då började folk komma in och säga att de ville beställa skor i samma nyans som skorna i fönstret. Vi började experimentera med olika sätt att bleka lädret, och hittade en metod som relativt skonsamt kan bleka ner det svarta lädret så det ser ut som att de är flera decennier gamla, säger Andrew Murphy.
Det är alltså något helt annat än vanlig patinering där man målar lädret, här bleks tvärtom färgen bort från vanligt anilinfärgat läder. Det ger en väldigt speciell look, som förknippas tätt med Foster & Son. Metoden kan man numera också få för ett extra pristillägg även på Fosters RTW-skor.


Bakom en spegeldörr går en smal trappa upp på lokalens ovanvåning. Trappen är smal främst då den också används som lästförvaring, då lästrummet våningen upp inte räcker till. På en avsatsdel mitt i trappan förvaras olika delar för skorna, som basläster, sulor, klackdistanser med mera. På ovanvåningen finns företagets verkstad. Här jobbar sex personer, Emiko Matsuda som är lästmakare men också maker, lästmakaren John Spencer, designern och tillskäraren Emma Larkin, lärlingen Sokol Priftaj och fantastiskt nog två stycken nåtlare vid namn Lucy Smith. Verkstaden dessa verkar i är inte stor men relativt välplanerad och med stora fönster ut mot Jermyn Street.
Det är dock bara en liten del av produktionen som görs här. Precis som brukligt för de engelska bespokehusen används en hel del frilansarbetare, Foster & Son har ungefär tio olika som de använder sig av i olika utsträckning, framför allt makers som gör bottningsarbeten.
Ett par bespokeskor från Foster & Son börjar på £3650 (cirka 49 000 kronor) inklusive lästade skoblock. Det är såklart väldigt mycket pengar och något få har råd med. Men företagets kundkrets har fortsatt förnyats genom åren.
– Vi har självklart en stomme med ett äldre klientel som är återkommande kunder. Men intresset för bra skor växer just nu, och det märker vi också av. En hel del yngre har börjat beställa bespoke av oss, det gör att vi ser ljust på framtiden, säger Andrew Murphy.





