Engelska skjortor Part III
Då var det dags att knyta ihop säcken och avsluta denna artikelserie om det brittiska skjortutbudet. Det sker med flaggan i topp och en genomgång av tre av de absolut skarpaste tillverkarna av färdigsydda skjortor på den gröna ön i väst: Turnbull & Asser, Emma Willis och Drakes.
Med en påtaglig prisökning kan man inom denna kategori skjortor med all rätt förvänta sig mer av kvalitet, konstruktion och tillverkningsmetoder. I snitt ligger priset för en färdig skjorta hos dessa tillverkare mellan 1500-2300 kr. En relativt hög kostnad för en färdig skjorta jämfört med vad vi har tittat på tidigare. I denna kategori kan man gott jämföra sig rent kvalitetsmässigt med de bästa italienska tillverkarna som ligger i samma prisklass eller ännu högre. Frågan är dock om dessa brittiska skjortor är värda det? Rent kvalitetsmässigt så är svaret ja, de är jämförbara med de bästa kontinentala tillverkarna vad gäller val av tyg, hantverksmässigt utfört arbete, yrkesskicklighet etc. Det som till syvende och sist alltså avgör är vilken stil och vilken känsla man vill ha. De brittiska skjortorna som har presenterats här är relativt konservativa och klassiska i snittet. I stort sett alla firmor baserar sin konstruktion på klassiskt Jermyn Street-skrädderi och tradition. Vidden är generösare, kragarna inte lika extravaganta, tygerna i de flesta fall lite mer diskreta, längden mer tilltagen. Inget är rätt eller fel utan det är individens personlighet som får fälla avgörandet beträffande vilken stil man föredrar.
Turnbull & Asser
Detta är kanske det mest självklara valet av alla vi har redogjort för. För många är Turnbull & Asser kungen av brittiska skjortor, inte minst som kunglig hovleverantör till Prince Charles. Denna firma konstaterar att skjortor är deras främsta produkt och det är detta man kan, och man kan det bra, mycket bra. Liksom många andra på Jermyn Street har T&A en lång historik. I Turnbull & Assers fall lades grunden 1885 och sedan dess har tillverkaren varit inofficiell leverantör till den brittiska aristokratin, premiärministrar, rockstjärnor och kändisar som alla uppskattar just en bra skjorta. Skjortorna tillverkas för hand i firmans egen fabrik i Gloucester på den engelska landsbygden. Detta är en förklaring vi nämnt tidigare som medför en högre kostnad men även en garanti för kvalitet och kontroll av produktionen. Det som är påtagligt för denna firma är att de lämnar väldigt mycket information om skjortorna och tillverkningsmetoden via deras hemsida. När man besöker dem i butiken så är även personalen väldigt kunnig vad gäller detta. Något som vittnar om man är stolt över sin produkt och faktiskt kan den.
Turnbull & Asser lägger väldigt stor vikt vid att hitta de bästa bomullskvaliteterna. Firman garanterar bland annat att deras skjorttyger inte har utsatts för någon som helst kemisk behandling. Bomullen kommer från Gizadeltat i Egypten och består av extra långa fibrer. När tygerna slutligen anländer till England så gör man ytterligare kvalitetskontroller för att försäkra sig om att ha bästa möjliga vara. Skjortorna är försedda med i första hand en klassisk turndown collar. Dessa kragar har en mera gedigen tillverkningsmetod då inget klister används utan kragen sys ihop med ett tunt foder som mellanlägg. Detta ger en stabil men ända mjuk och följsam kragen vilken ser bra ut både med och utan slips.
Själva kroppen är av traditionellt snitt och i standardutförande relativt vid. De har ett fyrdelat ok klippt för hand. Denna konstruktion ska medföra en extra komfort och följsamhet men är i ärlighetens namn i vidaste laget för en normalbyggd. T&A syr även sidosömmarna och skörten i ett moment och adderar en extra söm för ökad hållbarhet. Skörten är som på många Jermyn Street skjortor i längsta laget, då det för en klassisk britt är ett gigantiskt snedsteg om skjortan skulle lämna byxans linning och visa lite hud. Turnbull & Asser lägger även stor vikt vid detaljer så som mycket eleganta knappar i bästa australiensisk pärlemor. De använder bara ”kravmärkta” musslor som alla kommer från ekologisk hållbara källor. Lystern i dessa knappar är enastående. Knapparna är sedan fästa med en låssöm för att risken för att de släpper ska vara mindre. Om man tittar vidare på knapphålen så är det sydda med ”tvinnade” aviga stygn för hand. Detta är en klassisk teknik som syftar till att knappen skall vila mot sömmen och inte mot skjorttyget för att på detta sätt minska risken för slitage på tyget.
Sett till helheten så är mönsterpassningen mycket bra, vilket man kan och bör förvänta sig i denna prisklass. Skjortan som sådan är sydd av 33 delar exklusive knappar och slutresultatet är det mest brittiska av brittiska. En klassisk skjorta i dess rätta bemärkelse. Den har oerhört hög kvalitet, sticker inte ut, sitter inte åt och har tillverkats på samma sätt man alltid har gjort. För varför bryta ett vinnande koncept?
Emma Willis
Steget från Turnbull & Asser till uppstickaren Emma Willis kan tyckas långt. Likheterna är dock fler än man kan tro. Emma Willis startade som ung skjortmakerska sin firma i London 1987 och tog som de flesta andra steget till Jermyn Street drygt 10 år senare. Där huserar hon än idag men säljer även sina skjortor på varuhusen Harrods och Selfridges.
Emma Willis tillverkar alla skjortor i egen fabrik i Gloucester ett stenkast ifrån Turnbull & Assers fabrik. I fabriken jobbar åtta stycken personer med lång erfarenhet och stor yrkesstolthet. Emma själv besöker fabriken minst två dagar i veckan för att vara delaktig i tillverkningen och kvalitetskontrollen.
Själva tillverkningen sker enligt den gamla traditionella brittiska skräddarkonsten och många av symaskinerna är äldre än vad personalen är. I fabriken så ritas och klipps alla mönster och som en naturlig följd sys alla skjortor senare för hand här. Att kunna erbjuda denna tillverkningsmetod medför att skjortorna blir dyrare än många andra på marknaden. De färdigsydda ligger mellan 1600-2000 kr och om man vill prova Emma Willis bespoke och måttsy en skjorta så börjar detta på ca 3000 kr.
Tillverkningssättet påminner mycket om hur Turnbull & Asser tillverkar med samma handsydda kragkonstruktion utan klister och med ett tunt mellanlägg. Sömmarna sker med samma täthet som de andra bättre tillverkarna för ökad hållbarhet och ligger på 7-8 stygn per cm och även Emma Willis använder sig av en single needlesöm. Knapparna är tunna och av finaste möjliga pärlemor. En sak som gör denna firma lite extra intressant är deras fokus på fina tyger. Willis använder sig i första hand av de absolut finaste Schweiziska och Italienska tillverkarna. Ett exempel på detta är att man i många skjortor använder bomullstyger på Alumo som många anser vara en av världens bästa tillverkare av skjorttyger.
Lite intressant kuriosa är att Emma själv varje månad förekommer i det brittiska livsstil- och modemagasinet GQ. Under fliken Style Shrink svarar Emma på läsarnas frågor beträffande manligt mode i allmänhet och skjortor i synnerhet. Firman har även börjat få en stor internationell publik. Detta kanske som en följd utav att USA:s president Barack Obama bär vita skjortor från Emma Willis ihop med sina marinblå och svarta Canalikostymer.
Drakes
Varför nämna Drakes vid en genomgång av det brittiska skjortutbudet när det är slipsar som denna firma är specialister på? Jo, helt enkelt för den magiska förtrollning denna firma försätter en i när man en gång besökt dem eller första gången köpt något från dem. Oavsett vad man köper från Drakes så är det makalöst! Kvaliteten, hantverket, utseendet och känslan, Drakes är riktigt bra.
Firman grundades i slutet på 1970-talet av Michael Drake i London och gjorde då i första hand slipsar. En produkt som firman än idag framförallt fokuserar på och tillverkar för hand i centrala London.
Men nu är det inte slipsar utan Drakes skjortor vi skall redogöra för. Det skall här tilläggas att firman inte har något enormt utbud av skjortor att välja på utan ett 15-tal modeller varje sommar- och vinterkollektion. Jämfört med de klassiska Jermyn Streetfirmorna så får man nog säga att färgerna och snittet på Drakes skjortor är lite modernare. De har bara en vidd, en modell som de själva säger är vare sig för vid eller för smal… Efter att ha provat denna skjorta kan man tillägga att med svenska mått mätt rör det sig inte om en slimmad skjorta men inte heller en vidd alá Turnbull & Asser. Det brittiska arvet gör sig dock påmint när man låtit skörten vara längre än framstycket. Det är helt enkelt en modell som lämpar sig bäst för att ha nedstoppad i linningen. En detalj som är lite rolig är att från storlek 16.5 och upp så blir skjortorna lite längre och man får en extra knapp framtill.
Det finns två modeller att välja på. Den ena har en krage som firman kallar cutaway men som i ärlighetens namn påminner mer om en klassisk turndown collar. Denna modell finns bara med dubbla manschetter. Den andra modellen har en krage Drakes kallar spread men som objektivt sett snarare är en klassisk cutaway. Denna senare modell har en enkel manschett med två knappar. Skjortorna designas i London men sys för hand i Italien av finaste egyptisk bomull från Ginzadeltat. Själva hantverket är liksom för de andra skjortorna i detta segment föredömligt utfört. Sömmarna sker med en singel needle. Knapparna är av bästa möjliga pärlemor och detaljerna med ett delat ok för ökad komfort liksom mönsterpassning är klanderfritt.
En sak som gör Drakes lite extra spännande är att deras skjortor ser väldigt bra ut även utan slips. Ibland får man känslan när man bär en blazer och annan brittisk skjorta att någonting saknas i helheten. Om det i Drakes fall har att göra med att kragsnibbarna är relativt korta eller att tygernas mönster är lite modernare är svårt att säga men på något bidrar skjortorna från Drakes till en harmoni i helheten såväl med som utan slips.