Engelska skjortor – Part 2

Efter en genomgång i det lägre prissegmentet är det nu dags att gå upp ett steg och se vad den brittiska skjortmarknaden har att erbjuda i prisspannet 650-1000 kr. Ett segment som bjuder på både kvalité som brittisk skjorttradition.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-02-22 12:42  |  Lästid: 6 minuter

Det som främst utmärker skjortorna i dagens artikel gentemot de billigare varianterna är tygets kvalitet och knapparna, som håller en högre standard. Generellt är alla skjortorna i denna kategori faktiskt tillverkade i Storbritannien istället för i Asien och Östeuropa som är vanligt förekommande för de billigare skjortorna. Det ska också tilläggas att för alla de tre firmor vi redogör för vid detta tillfälle så är det deras färdiga skjortor, ready-to-wear, som vi tar upp. Alla tre tillverkarna har förträffliga tjänster för måttbeställda skjortor, vilket kanske rimmar mer med den klassiska hantverks- och skräddartraditionen på Jermyn Street och S:t James stadsdelen i London. Att kunna erbjuda färdiga kvalitetsskjortor för den som vare sig har tid eller intresse att måttsy kan då vara ett fullgott alternativ.

En sak som är slående med dessa något dyrare skjortor, jämfört med dem vi redogjorde för sist, minskar valmöjligheterna för ärmlängd rejält. Alla erbjuder i stort sett möjligheten kan korta ärmen åt kunden. För den med krav på extra lång ärm är utbudet mindre och kunden hänvisas istället till firmornas made to measure-tjänst. Detta kanske i och för sig är logiskt då det skulle kosta för mycket att lagerhålla ett stort utbud av färdiga skjortor i olika varianter om de tillverkas i en dyrare brittisk fabrik kontra en billigare i fjärran östern.

Jag fick en gång frågan varför nästan alla firmor inom klassiskt brittiskt mode består av två stycken efternamn? Frågade har flera gånger bollats med vänner i London över en pint. Det mest troliga är att de flesta firmor skapats av två personer som tidigare jobbat ihop, hos någon annan firma eller skräddare. Då det kräver både kapital och medför en viss risk så var det förr vanligt förekommande att en person vare sig hade råd eller vågade starta eget och valde helt sonika därför att gå samman med en likasinnad.

 

New & Lingwood

En legendarisk ekiperare med anor från 1865. Firman har ett mycket gott rykte och fick redan för drygt 150 år sedan privilegiet att förse alla unga män på prestigeskolan Eton College med deras skoluniformer samt sportkläder. Detta är något New & Lingwood för än idag varför firman har både en butik på plats i Windsor utanför London där skolan ligger samt inne i gentlemannakvarteren runt Piccadilly. 1922 öppnade firman just i London på klassiska Jermyn Street men fick dessvärre, som så många andra, se sin lokal förstöras under kriget. Efter återuppbyggnaden flyttade N&L dock ett par hundra meter till dagens adress och hörnet till den vackra kungliga arkaden Piccadilly Arcade. Det är inte så mycket som hänt sedan dess med firman annat än att på 70-talet gick den legendariska skofirman Poulsen Skone in i företaget och nu i sen tid har det samma skett med den klassiska skjortmakaren Bowring Arandel . Synar man skjortorna i sömmarna så kan det konstateras att det är klassiska brittiska skjortor av traditionellt snitt som gäller. De är tillverkade i England enligt traditionella metoder och får bedömas som mycket välgjorda. Utbudet av färdiga skjortor är inte enormt utan firmans fokus är på måttsömnad. Trots detta kan man utan problem fylla en klassisk garderob med alla färger och mönster. Ett tecken på att New & Lingwood har börjat anpassa sig efter nutidens efterfrågan är att företaget numera har vissa modeller i en smalare slim fit. Dessutom har de efter påtryckningar dammat av den klassiska full spreadkragen som de döpt till cutaway och som ser riktigt bra ut med en klassiskt knuten slips.

     

New & Lingwood Sea Island

Hilditch & Key

Liksom New & Lingwood är detta en gammal anrik firma som startades av två skjortmakare på Tottenham Court Road i London år 1899. På en punkt avviker Hilditch & Key från sina brittiska vänner eftersom företaget redan 1907 öppnade en filial i Paris på den anrika adressen Rue de Rivoli. En adress H&K än idag huserar på och bjuder där franska Charvet på ett värdigt motstånd. Efter kriget och under återuppbyggnaden av London tog firman tillfället i akt och flyttade till Jermyn Street där de än idag har två egna butiker. Hilditch & Keys har valt att nöja sig med dessa tre butiker och säljer istället sina skjortor genom andra återförsäljare runt om i världen. Firman tillverkar sina skjortor i en egen fabrik i Skottland enligt klassiska skrädderitraditioner. De berättar gärna för den intresserade om att samma gamla teknik och symaskiner fortsätter att användas år ut och år in vilket ska leda till en hög kvalitet och kontinuitet i

tillverkningen. Utbudet av deras färdiga skjortor är inte enormt men rymmer liksom flera andra inom detta segment hela det klassiska spannet. Istället finns deras måttsömnad för den som så önskar. Det intressanta med denna firma som just valt att fokusera på skjortan och dess höga kvalitet är att de kan redogöra på ett väldigt bra sätt för alla momenten i tillverkningen för den som är intresserad. Hilditch & Key syr med en singel nål med korta täta stygn som skapar både en god hållbarhet och en nätt känsla. Kragen är tvådelad och handsydd och har utbytbara lattor. Skjortorna levereras också med tunna knappar i äkta pärlemor för en lite mera exklusiv känsla. När processen är klar pressas slutligen skjortorna för hand.

Sett till modellerna så är de väldigt klassiska med ett delat ok för en bättre form och komfort. De är något längre i modellen än många andra skjortor för att de ska sitta komfortabelt över höften. Tygerna är av en mycket fin kvalitet och mönsterpassningen så god som man kan förvänta sig av skjortor i detta segment.

    

Hilditch & Key

Emmett London

Emmett får betraktas som en nykomling i sammanhanget då firman grundades så sent som 1992 av skräddaren Robert Emmett. Firman betraktas även som en uppstickare då de inte håller riktigt lika hårt på traditionen utan blickar framåt och på den något modernare mannen av idag. De har dock på kort tid mycket välförtjänt fått ett gott rykte och detta tack vara den höga kvaliteten man har på sina skjortor. De första åren huserade Emmett London på Kings road i Chelsea för att senare öppna på såväl Jermyn Street som i The City. Firmans fokus ligger på fina tyger av mycket hög kvalitet. Företaget håller ett mycket stort lager för dem som vill prova deras prisbelönta måttservice. Själva designen bygger på klassisk Jermyn Street tradition vad gäller hantverket men med en något mera modern approach. Det unika är att varje färdig skjorta endast görs i 25 exemplar. Detta för att skapa en exklusivitet samt att man ständigt vill kunna ha ett levande sortiment. Detta medför att man som kund vid nästan varje besök i någon av butikerna kan hitta en ny intressant och unik skjorta. Firman själv säger sig eftersträva en blandning av brittiskhet, humor och kvalitet. Detta lyckas de väl med och det bör påpekas att när man pratar humor och nytänkande på Jermyn Street så är det att ha ett kontrastfoder på insidan manschetten. En svensk betraktare som är van vi knappar som påminner mer om ett signalljus i trafiken och där blommigt kontrastfonder snarare är regel än undantag lyfter knappast på ögonbrynen över detta ”nytänkande”.

Emmett London

Emmetts butik på Jermyn Street, London.
Dela på Facebook
Tweeta