Det bästa från Baselworld 2019

Under förra veckan gick årets största klockmässa av stapeln i Schweiziska Basel. Vi var inte på plats i år men har följt lanseringar och nyheterna med spänning och har idag valt att summera våra tankar kring det viktigaste som presenterades.

Baselmässan har haft ett par svåra år. På 12 år har antalet utställare gått från 2 500 till dagens blygsamma 500. Den kanske största nyheten inför årets mässa var att Swatch Group med tunga varumärken så som Omega, Breguet, Longines, Tissot och Glashütte valde att hoppa av vilket man meddela redan under förra året. Självklart finns det en rad starka aktörer kvar så som LVMH med Tag Heuer, Zenith och Hublot, Breitling och inte minst Rolex och Patek Philippe.
Om någon av dessa och främst de två sistnämnda skulle kliva av blir det förmodligen spiken i kistan för mässan så som vi känner den. Samtidigt kan det även gå åt andra hållet då Swatch Group öppnat för att komma tillbaka om rätt förändringar sker. Under 2020 kommer t ex Baselmässan att ligga direkt efter SIHH-mässan i Genéve vilket underlättar enormt för åtminstone internationella besökare.
För att återgå till årets mässa och de nyheter som presenterats så har vi valt att fokusera på de aktörer som känns mest relevanta för vår bevakning.
Rolex har fått en hel del kritik bland entusiasterna som anser att 2019 var ett mellanår för företaget. Knappt en enda ny klocka lanserades utan det var snarare nya färgställningar och bandalternativ som präglade nyheterna. Samtidigt begär folk kanske orimligt mycket av Rolex som de senaste åren presenterat flera modeller som redan har en efterfrågan som överstiger utbudet med marginal.



Även Patek Philippe har mottagit tuff kritik sen en tid tillbaka då i princip hela sportsegmentet (likt Rolex) är otillgängligt pga enormt högt tryck som inte produktionen kunnat/velat möta. Detta har gjort att det varit mer eller mindre omöjligt att köpa eller ens prova en sportklocka från Patek hos någon återförsäljare i världen inkl. de egna salongerna. För 2019 lanserar man ytterligare versioner som lär få minst lika högt tryck men även en del mer eleganta alternativ.



Företaget Bulgari har länge främst varit förknippat med smycken men så hände något på allvar för ett par år sedan med linjen Octo Finissimo. En serie klockor med fokus på absolut lövtunn profil och en minst sagt intressant design. Sedan dess har man slagit inte mindre än fyra världsrekord och med lanseringen av sin modell Chronograph GMT slår man sitt femte för världens tunnaste automatiska kronograf. Kalibern mäter endast 3.3 mm vilket ger en total tjocklek på under 7 mm för boetten.

Vi ser flera spännande nyheter från anrika Breitling som verkar blicka allt mer bakåt mot en svunnen tid med mer återhållsam storlek och klassisk design. Grädden på moset är nyutgåvan av Navitimer ref. 806 från 1959. En av företagets och klockindustrins verkliga klassiker som tillhör en av de mest renodlade pilotklockor som gjorts. I nyversionen tar man tillbaka storleken till 41 mm vilket passar perfekt på handleden. Då det automatiska kronografverket först lanserades 10 år efter ursprungsmodellen har man valt att addera en manuell kronograf av kaliber B.09 vilket endast känns rimligt. Klockan är i stora drag identisk med 1959 års version men med en uppdaterad vattentäthet och lanseras i 1959 exemplar.

Hos Zenith var det en stor nyhet som dominerade och det är föga förvånande 50-års jubileumet av El Primero, ett av världens mest legendariska kronografverk. Detta firades med ett flertal versioner huserade med verket men vår favorit är modellen A386 Revival som består av tre versioner i vit-, gul- och roséguld. Boetten mäter 38 mm och de kommer inte att säljas som en trio utan var för sig där varje exemplar är begränsad till 50 exemplar.

Det händer mycket även inom TAG Heuer där deras modell Monaco och kaliber 11 också firar 50-års jubileum 2019. Mer om detta senare under året. Störst fokus på Basel fick istället modellserien Autavia med the Isograph collection. Modellnamnet Autavia kommer från Aut(o) och Avia(tion) vilket företaget valt att fokusera extra på i årets lansering. Den hyllar företagets historia inom flygning; ett område man är mindre förknippad med än t ex racing. Vår favorit är versionen i brons som med brunt läderband och tavla gifter sig perfekt med den matta bronsboetten på 42 mm.

Kommentarerna på sociala medier var inte nådiga när Tudor lanserade sin Black Bay P01. Versionen är inspirerad av en prototyp som företaget tog fram för militären under 1960-talet. Det bygger på ett system där ändlänkarna i boetten håller fast och låser vridringen så den inte kan röra sig från det inställda läget. Det är minst sagt en annorlunda design som kanske inte estetiskt är den som faller oss mest i smaken men heder till ett företag som vågar kliva utanför ramen med sina lanseringar. Boetten mäter 42 mm men med de långa boetthornen och placeringen av kronan klockan fyra lär den bäras betydligt större.

