Den perfekta linnekavajen
Materialval är sällan så viktigt som under sommarmånaderna. Många tycks tro att valet under denna period står mellan att minimera antalet kläder eller att svettas i skuggan. Med finess och förståelse för material går det dock att upprätthålla en sofistikerad stil året om. Inte sällan heter frälsaren linne.
Bernhard Roetzel, författaren bakom bland annat stilbibeln Gentlemannen, har i senaste numret av Bespoken, en för övrigt en mycket läsvärd tidning från brittiska Scabal om skräddarsydd livsstil, skrivit en initierad artikel kring lämpliga sommarmaterial för kostymen. En av värlens främsta stilskribenter och Scabal som driver skrädderi, säljer färdigsydd konfektion, men kanske främst känt som en av världens främsta tygleverantörer är verkligen en oslagbar kombination för den som uppskattar herrmode. En stor del av artikeln tillägnas just linnetyget där flera intressanta aspekter tas upp.
Den som läst Gentlemannen vet att Roetzel då är något vag i sin inställning till linne som kostymtyg. Efter att ha läst denna artikel uppvisar Roetzel tvärtom en är mycket positivt inställning till linne och menar att detta på många sätt är det optimala sommartyget. Inte minst gör den stora variationen av färger att linne går att använda till en uppklädd klädsel på jobbet såväl som under semestern i Västindien. Även om svenska klädkoder sällan är så strikta som i exempelvis Storbritannien kan det vara bra att tänka på att ett plaggs formella status främst grundar sig i färgen. Den som vill vara på den säkra sidan bör därför välja en mörkblå eller grå nyans för kontoret framför allt för ljusa linnekvalitéer.
En annan viktigt aspekt Roetzel tar upp är linnetygest tyngd. För även om linnetygets oregelbunda yta är en central del av materialets charm vill ingen att en kavaj skall tappa formen helt, vilket allt för lätta linnetyger tenderar att göra. Något tyngre linnekvaliteér ger samma yta, men bibehåller formen betyldigt bättre samtidigt som de minimerar risken att bli genomskinliga. Även linneblandingar med siden eller kashmir är vanligt förekommande för att ytterligare stärka tyget.
Liksom själva materialet är en viktig del är även konstruktionen central. Personligen tycker jag att en linnekavaj skall vara så avskalad som möjligt i sin kostruktion, gärna ofodrad eller halvfodrad, med undantag för ärmarna som kräver foder för att skjortmanschetten skall kunna glida ner smidigt. Även om ett lättare foder sällan påverkar kavajens andningsförmåga i större utsträckning blir känslan mycket lättare och ledigare. Likaså bör vadderingen vara så liten som möjligt för att ge en naturligt fallande axel. Napolitanska skräddare som är berömda för sina linnekavajer skippar ofta axelvaddering helt för att istället låta kavajen fall helt naturligt längs axeln. En av många är Luigi Borrelli som för sina lättare kavajer använder sig av en konstruktion som på många sätt påminner om konstruktionen för sina skjortor vilket företaget främst är kända för.
Många drar sig för att använda kavaj under sommaren, vilket självklart är lätt att förstå. Samtidigt fins det tillfällen då shorts och t-shirt inte känns särskilt lämpade där en förståelse för olika material och ett plaggs konstruktion gör det möjligt bära en kavaj avslappnat utan att behöva svettas ihjäl.