Brittiska uppstickare – A.Sauvage

Veckans bidrag i vår serie om nya och spännande brittiska designers A.Sauvage rör sig ytterligare ett steg närmare modescenen Det kanske inte är helt rättvist att kategorisera A Sauvage som ett modemärke eftersom de inte på något sätt strävar efter att följa modets cykler eller de senaste trenderna. Firman har liksom de tidigare designers och firmor vi har redogjort för utgångspunkten i det klassiska och välsydda herrmodet.
A.Sauvage använder sig av klassiska tillverkningsmetoder och har riktigt hög nivå när det kommer till tillskärning och klippning i tillverkningsprocessen. Firmans butik och showroom ligger dessutom i klassiska Mayfair, inte långt från Savile Row. När vi syftar på att de är mer fashion över märket än många andra brittiska firmor i denna prisklass och inom samma geografiska område så syftar vi på att snittet liksom hos Rake är lite mera ungdomligt och lite snävare samt att kavajerna generellt är lite kortare. Det som dock är mest påtagligt är märkets kreativa process som leder fram till varje plaggs tillkomst men framförallt hur märket väljer att visa och marknadsföra sina alster. Mer om detta strax men först en kort historik om firmans tillkomst.
A.Sauvage har inte många år på nacken utan grundades för ett par år sedan av den nu 29-åriga Adrian Sauvage. En ung och kreativt lysande stjärna på den brittiska modescenen. Uppvuxen i Wimbeldon i London med föräldrar från Ghana samt med en lysande basketkarriär på gång var den unge Adrian ganska långt från en karriär inom det traditionstyngda brittiska herrmodet. Då han trots stipendier varken valde att plugga på ett universitet eller spela basket i USA var han tvungen att sadla om. I 20-års ålder stötte han på ett par bekanta i London som jobbade som stylister och fotografer. Adrian började tack vare kontakten med dem att arbeta som personal shopper åt kvinnor. Detta gick bra och allt som oftast var det dessa kvinnors män som skrev ut checkarna åt Adrian. Efter ett tag började dessa män efterfråga Adrians tjänster som shopper och stylist. Det var nu han insåg att det fanns ett glapp att fylla. Han menade att han inte åt dessa medvetna och relativt välbärgade män inte hittade bra ready-to-wear. Adrian som nu även jobbade som fotograf började med detta som utgångspunkt att designa egna kläder och A Sauvage som märke var nu fött med ambitionen att skapa en brygga mellan fashion och skrädderi. Han fick relativt snabbt kontakt med tv-profilen George Lamb som han också klädde och som senare kom att bli Adrians partner i firman. Tillsammans har de nu tagit märket vidare till en av de mest omskrivna och hetaste brittiska firmorna idag.
Vi har redan snuddat vid att A Sauvage för ett relativt modernt snitt. Adrian strävar dock efter en relativt klassisk look då han menar att män handlar mer sällan än kvinnor och inte uppdaterar sin stil så ofta. Ett kvalitetsplagg skall kunna bäras länge och matchas för att passa i olika sammanhang. I en intervju en gång har Adrian sagt att hans syfte är att underlätta för män när de klär sig. Han föredrar ett modernt snitt men inte för smalt. Ärmarna är lite smalare men sydda för en ökad rörlighet och en skräddarsydd look. Just rörlighet och funktion är viktigt och Adrian har sagt att modet idag är så smalt att det är svårt att ens sätta sig i en bil. Ett bevis till på att A Sauvage inte vill följa trender är att han menar att det som styr hans kollektioner är årstider och klimat i första hand. Höst betyder mer tweed, flanell och kashmir medan sommaren är bomull, linne och tunn ull.
Det vi menar med att A Sauvage är mer progressiva än sina jämlikar som inledningsvis nämnts blir påtagligt då man ser hur de valt att kommunicera. När det kommer till sociala medier ligger de i framkant. Adrian har till exempel valt en Tumblr-sida som lookbook under namnet This is not a Suit.
De har även valt ett kreativt sätt att visa sina plagg genom att i olika miljöer låta en mix av kändisar, konstnärer och vanligt folk få bära deras plagg och svara på frågan Vad betyder en kostym för dig?. Under ett projekt som A Sauvage kallar Captain and Native kan man följa detta genom en, oftast svart vit, fotoserie, som håller extremt hög stilistisk och konstnärlig nivå. Att Adrian inte glömt sitt ursprung blev extra påtagligt i förra årets sommarkollektion som döptes till Black Volta och där Adrian åkte till Ghana för att söka inspiration samt fota serien. Här uppmanar han vanligt folk att bära hans plagg i sin miljö samt uttrycka vem de är. Resultatet är fantastiskt.