Bomullskavajen

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-02-16 17:57  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316758

Sverige saknar en solid kavajkultur. För många är kavajen närmast synonym med ett stelt och mörkt bruksplagg för kontoret. Tyvärr återspeglas även detta i mångas val av kavaj och allt för få vågar gå utanför den konventionella ullkavajen. Många missar därför helt bomullskavajen.

I ett jeansland som Sverige är det konstigt att så få bär bomullskavaj. Liksom linne ger bomullen en matt yta vilket tillsammans med just jeans är en suverän kombination. Den stora fördelen med bomullsblazern är dock att den aldrig riktig känns stel eller strikt. Likaså är bomull ett tacksamt material att använda. Det är enkelt att tvätta och ger efter användande en snygg slitning.

Hur skall då bomullskavajen se ut? Personligen tycker jag hybriden mellan just kavaj och jacka är det snyggaste. Ofodrad med utanpåliggande fickor och närmast obefintliga kavajaxlar ger ett avslappnat men ändå elegant intryck. Tillsammans med slips blir kavajen en snygg kontrast. Med jeans och t-shirt känns det mer naturligt. Nedan följer några snygga exempel:

Bild 316759

Acne har för våren tagit fram en ny kavajmodell med namnet Alchemist. Likt tidigare kavajer från Acne är även denna något kortare, vilket passar bra för till exempel jeans.

Bild 316760

Amerikanska märken brukar vara duktiga på just bomullskavajer. Här en något sportig modell från Paul Stuart.

Bild 316761

Seersucker är även det ett klassiskt bomullstyg. Här frånTresbienshop.net. Kavaj Henrik Vibskov

Dela på Facebook
Tweeta