Att uppdatera skjortgarderoben

Ämnet har behandlats förr. Både med matematiska ekvationer och mer stilmässiga grepp som lösning på den perfekta skjortgarderoben. Och inför det nya året är jag övertygad om att många med mig funderar kring hur skjortgarderoben skall få sig ett lyft. Vilka delar behöver uppdateras och vad är det egentligen som saknas?
Ett bra tips är att dela in skjortgarderoben i tre olika delar; jobb, fritid och fest. För den som sportar rutiga flanellskjortor dygnet runt blir detta aldrig ett problem, men för oss andra är detta ett bra sätt för att skapa sig lite överblick. För jobbet är tio skjortor en bra utgångspunkt för att kunna variera sig och slippa slita onödigt mycket på skjortorna. Färg- och mönstermässigt är det viktigt att satsa på en grund som klär ens ansikte och fungerar ihop med den övriga garderoben. Växla enfärgade, rutiga och randiga skjortor för att lättare kunna kombinera med dagens klädsel. Sedan är det bra att komplettera med två-tre skjortor för fest (främst då vita) och 4-5 ledigare skjortor för att bära på fritiden.
Nu är detta självklart inga regler som är huggna i sten utan vissa bär uteslutande vita kostymskjortor medan andra konstant använder ljusblå buttondown-skjortor. Poängen är snarare att en lyckad skjortgarderob täcker alla tänkbara tillfällen.
En aspekt som inte tagits upp tidigare är kvalitén på skjortorna. För den enkla sanningen är att det är väldigt svårt att ha för många skjortor. Däremot går det att ha alldeles för många mediokra skjortor. Istället för att bulkshoppa skjortor från skjortgrossist med halvtaskig passform är mitt absolut främsta råd att tänka långsiktigt. Många väljer att satsa på lite enklare standardskjortor till jobbet, vilket lätt slår fel. För det är de skjortor som används flitigast där kvalitén utmärker sig.
Jag tror aldrig man kommer att uppleva Eureka-känslan av att skjortgarderoben är komplett. Vissa samlar på sig 500 skjortor (antagligen alla från Barba, Borrelli och Truzzi). Andra nöjer sig med sin principfast smala skjortgarderob. Oavsett vilket är det inte mängd eller antal som spelar roll utan känslan. Den som väl testat en välsittande skjorta av hög kvalité kommer aldrig vilja byta ner sig. Låt vara att det tar fem-sex år att bygga upp en bra skjortbas. I slutändan är det de kortsiktiga köpen man ångrar.
Skjortor från toppen: Truzzi, Truzzi, Eton, Luigi Borrelli, Alessandro Gherardi .