5 saker att tänka på – Kavajens passform

Få delar har en mer avgörande del för ett lyckat resultat än passformen på en kavaj. Med passform pratar vi inte om silhuetten, vilket ofta kan misstolkas. Passformen kan vara smal eller vid men bör alltid vara anpassad efter hur bärarens kropp ser ut oavsett om man är korpulent eller smal.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-11-13 09:21  |  Lästid: 3 minuter

1. Axlarna 

En kavajs axel- och bröstparti är grunden till helheten och det man baserar storleken på. Det finns mängder med detaljer en skräddare med lätthet kan korrigerar men bröst och axlar är några av de svåraste. Satsa därför alltid på en så bra passform i just dessa partier som möjligt vid köp av kavaj. Tänk på att kavajen skall krama axlarna utan att strecka över ryggen och axelsömmen bör gå i linje med den naturliga axeln. En helt okonstruerad axel kan ofta bäras något smalare än en mer uppbyggd axel.

2. Naturliga midjan

För en elegant och smal silhuett bör kavajen vara som smalast och knäppas där bäraren har sin naturliga midja. En för hög eller låg knäppning riskerar att ge obalans i proportionerna. Den naturliga midjan ligger ofta i korrelation med kavajens längd där en kortare kavaj automatiskt får en högre midja och tvärtom. 

3.Forma plagget efter bäraren

Att få en smal silhuett handlar inte om att bara sy in sömmarna. Det handlar om att forma plaggets midja efter bäraren som kanske är bred över skuldror men smal i midjan. Det är här måttsydda plagg har sin största fördel då man kan anpassa kavajen redan i tillskärningen. I midjan brukar man prata om att du som bärare bör kunna ha en knuten näve mellan magen och kavajens knapp. Genom att ha format plagget via en rad sömmar behöver kavajen inte sitta tight.

4. Ärmar och ärmhål

En detalj mycket viktigare än måttet i kavajens midja är ärmhålet. Ju grundare dessa kan sys ju högre upp i ärmhålet kan kavajen gå vilket inte bara resulterar i en slankare silhuett men även optimal rörlighet. Även kavajens ärm kan korrigeras och har stor inverkan på helhetsintrycket. Tänk dock på att rörligheten går ner avsevärt i en för smalt skuren kavajärm. Ärmarnas längd är individuellt men bör enligt oss gå till eller strax innan handleden och visa ca 1-2cm av skjortans manschett. Är man osäker kan man knäppa skjortans manschett och se vart den stannar på handleden och sedan anpassa kavajärmen efter det. 

5. Kavajens Längd

Kavajens längd har alltid och kommer alltid variera efter rådande trend och ideal. Detta gäller förstås vidd i byxa och midja också så det är otroligt viktigt att inte prata om rätt och fel. Den längd som historiskt sett ansets som mest klassisk går till mellan tummens bas och knogarna samt täcker stussen baktill. Idag uppfattas detta som extremt långt i rådande modebild och längden bör även varieras beroende på bärarens kroppsform. Har man t ex något kortare ben rekommenderas en något kortare kavaj då långa ben ofta ger en smickrande silhuett. 

 

 

5 saker att tänka på - Kavajens passform
Smal passform som följer bärarens naturliga kroppsform utan att bli tight. Här ifrån brittiska Gieves&Hawkes. Den markerade axeln ligger perfekt i linje med bärarens.
5 saker att tänka på - Kavajens passform
Något kortare kavaj som ger en högre midja och knäppning men fortfarande har en exceptionellt god passform.
5 saker att tänka på - Kavajens passform
Ermenegildo Zegna lyckas här med bedriften att ge ett otroligt smalt och slankt intryck utan att kostymen sitter tight. Kavajlängden är modern utan att bli trendig och ärmlängden perfekt.
5 saker att tänka på - Kavajens passform
Patrick Johnson; mannen bakom P Johnson tailors i Australien i en närmast perfekt skräddad måttsydd kostym.
Dela på Facebook
Tweeta