Nytt från Mackmyra

Fireball-dimman lättar när en honungsvåg drar fram över bar-Sverige. Nu ger sig svenska Mackmyra in i leken – vi gurglade munnen, korkade upp nya Bee och ställde representant Jonathan Luks mot väggen.


Sveriges äldsta whiskeydestilleri strävar efter att annektera ny mark och nå personer även utanför seriösa whiskeyläger. Här kommer nya whiskeylikören Bee in som ett av de främsta medlen. På Systembolaget sedan i februari medan Mackmyra nu kör en marknadsmässig offensiv och presenterar en rad olika Bee-inspirerade drinkar.
Vad är grejen med nya Bee?
– Det är en likör gjord på vår whisky och svensk honung. Det som är lite kul är att vi inte kände till andra whiskykollegers honungsprodukter när vi började ta fram Bee, men vi brukar vara bra på att känna av trender och låg väl i första ledet den här gången.
22 procents alkoholhalt, kom igen!
– Nya Bee är ingen shot-utmanare till Fireball, när vi tog fram den utgick vi från smaken. Vi ville få fram en produkt med både bredd och djup där alkoholhalten skulle balansera honungstonerna. Den är tänkt som en avec, men fungerar utmärkt till en rad somriga drinkar. Den är alltså inte i första hand tänkt som en shot, även om det också fungerar.
Hur går ni vidare?
– Jag ser det här som en rolig och kompletterande produkt för både krogen och privatpersoner. Perfekt som del i somriga drinkar som man lätt kan göra själv, men som även passar i barmenyn. Vi samarbetar idag med många krogar och barer som har vår whisky, men vi jobbar förstås på att fler ska sätta både Bee och whiskyn på sina menyer.

Den svenska kopplingen och en likör som känns välgjord med synbara honungsslöjor gör att alla med s.k. ”sweet tooth” lär gilla nya Bee. Men klubbkidsen har större anledning att shotta Jack Daniel’s Honey och Jim Beam Honey medan whiskey-entusiasterna har för hårt och sockerskyggt smakregister för Bee.
Att det plötsligt började shottas whiskeylikör från Kanada och lukta kanel runt bardisken går att spåra i en lyckad satsning på kreddiga Kåken i Stockholm. Ska Mackmyra leta sig utanför avec-lägret siar King att det krävs ett liknande lyckat samarbete där Bee till exempel är ingrediens i en svalkande sommardrink med tydliga honungstoner. För honungsvågen kommer hålla i sig.


Backspegeln – Galliano Hot Shot
Att det var tack vare den söta likören Galliano som kortvariga relationer uppstod i början på 90-talet är kanske svårt att förstå idag. Men den italienska likören boomade rejält i utelivet för tjugo år sedan. Då i form av en skiktad shot med kaffe och toppad med vispgrädde under epitetet Galliano Hot Shot Den skyhöga sockerhalten (266 gram per liter jmf med 184 g/l för Bee, 133 g/l för Jack Daniel’s Honey) orsakade extra svåra bakfyllor – samtidigt som det gärna luktade gammal vanilj i sovrummet dagen efter.
Upprinnelsen till Gallianons popularitet stod att finna i Bo Bergströms seger i en kaffedrinkstävling 1987 med bidraget ”Hot Shot”. Bo använde dock Anisette, en likörvariant av franska hardcore-spriten Pastis som särskilt sommartid lägger ett anis-doftande lock över stora delar av Frankrike (och används som magmedicin i ex-franska kolonier i Västafrika där Pastis kostar ungefär som en flaska mineralvatten).
Källa: dricka.se