Lär dig prata kök

Fackorden som får dig att låta som en mästerkock

Ansa:
Ta bort oanvändbara delar
Bräsera: Bryna exempelvis kött och späda med vätska. För att sedan koka
färdigt under lock.
Flambera: Hälla på uppvärmd sprit som konjak eller likör på maträtten,
för att sedan tända på spritångorna.
Griljera: Panera tillagat kött och steka det en kort tid i ugnen eller i
pannan tills det fått färg.
Putsa: Ta bort hinnor, benbitar och brosk på t.ex. kött
Pochera: Innebär att man sjuder fisk eller ägg i vätska
Poelera: Innebär att man steker en råvara i matfett på svag värme i ugn,
kastrull eller i en stekpanna.
Parfymera: Betyder att man smaksätter den med till exempel
likör, konjak eller dessertvin
Sautera: Steker fint skurna råvaror utan att de hinner få färg.
Tournera: Använder en liten kniv för att dekorforma grönsaker.
Tranchera: Skära en stek eller fågel i skivor eller mindre bitar