Lär dig matcha mat och dryck

Osäker på vilket vin som passar bäst till kvällens trerätters? Sommelieren Totte Steneby på Gondolens Vinbar har svaren.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 18:24  |  Lästid: 2 minuter
Lär dig matcha mat och dryck
Illustration: Oliver


Anpassa maten
efter vinet istället för tvärtom. Mat går att förändra och
variera i all oändlighet – vin är mer konstant.


Glöm devisen
”rött till kött och vitt till fisk” Matcha istället vinets
grundsmaker med smakerna på tallriken. En söt efterätt går exempelvis väl ihop
med ett sött vin osv. Sötman i vinet balanserar sötman i maten och förstärker
smaken på råvarorna.


Systembolagets tre smakklockor
(fyllighet, strävhet, fruktsyra) ger en bra
indikation på vinets karaktär. En grundregel är att en kraftig maträtt alltid
bör serveras med ett fylligt vin, medan en lättare maträtt, typ en sallad,
passar bäst till ett lättare vin.


Enklare viner
passar bra till enklare mat där smakspektrat är relativt
begränsat, medan dyrare och mer nyanserade viner passar bra till exempelvis
viltkött, som är rik på smaker.


Öl fungerar
i regel till de flesta maträtter. Hemligheten bakom en lyckad kombo
är att balansera ölets beska med sältan i maten. Korv och sill är typisk mat
som passar utmärkt till en god lager.


Servera hellre vinet
för svalt än för varmt. Det gäller framförallt röda viner.
Att ett rött vin ska serveras rumstempererat är en myt som myntades när vi hade
mycket svalare inomhus. Kyl rödvinet en halvtimma innan servering.

– Gör till en vana att alltid hälla upp ditt vin
i en karaff en god stund innan förtäring. Det ser både trevligare ut och
tillåter vinet att reagera med syret i luften vilket får fart på vinets aromer.
Ju yngre vinet är desto längre kan det luftas utan att smaken påverkas
negativt. 

Dela på Facebook
Tweeta