Koka pasta som en italienare

Köksmästare Johan Ringkrans på restaurang Divino lär dig hur du får din pasta ”al dente”.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 18:24  |  Lästid: < 1 minut
Koka pasta som en italienare


Satsa på kvalitet
. Billig pasta blir oftast bara geggamoja i slutändan.
Personligen föredrar jag färsk pasta som har skön stuns och tar upp såsen
bättre än torrpastan.


Koka upp rikligt med vatten
i en stor kastrull. 10 gram salt, 100 gram pasta
och 1000 gram (1 liter) vatten är enligt gammal italiensk sed de perfekta
proportionerna för en lyckad pasta. Sedan är det bara att multiplicera med
antalet personer som ska äta.


Salta och häll
i några skvättar olivolja redan från början. Oljan hindrar
vattnet från att koka över och du slipper klibbig pasta. Lägg i pastan, koka
upp utan lock och rör om regelbundet.


Koktiden varierar
beroende på pastasort men brukar ligga på runt 9 minuter. Smaka
av efter drygt åtta. Perfekt kokt pasta ska ha en spänstig konsistens utan att
vara hård i mitten. Då är den al dente, som är italienska för tuggmotstånd.

– Låt pastan rinna av i ett durkslag, häll
eventuellt över lite olja och servera direkt. 

Dela på Facebook
Tweeta