Klockexperten: Så blev IWC Ingenieur en tidlös klassiker

Klockingenjörskonst i sin renaste form. Kings klockexpert Andreas Weinås ger dig bakgrunden till den ikoniska modellen IWC Ingenieur.

IWC Ingenieur introducerades i mitten av 50-talet, ett årtionde som kom att revolutionera framför allt kategorin sportklockor med synnerligen specifika användningsområden. Tillverkare som Rolex, Omega och inte minst IWC slogs alla om att introducera klockor riktade till nischade yrkesgrupper som dykare, ingenjörer, racerförare och piloter. Många av dessa modeller definieras i dag som tidlösa klassiker och tillhör varumärkenas bäst säljande modeller.
En av dessa är IWC Ingenieur, en klocka som togs fram för att vara exceptionellt motståndskraftig mot en av klockans stora fiender – magnetism, en vanlig orsak till att klockor går fel. Detta går att förhindra genom konstruktionstekniska knep och, som i fallet med Ingenieur, genom att hindra magnetismen från att ens ta sig innanför boetten. Lösningen var egentligen mycket enkel och har sitt ursprung i IWC:s pilotklockor där man inneslöt urverket i två skal: dels den vanliga yttre boetten i stål eller guld, dels ett andra skal i mjukjärn bestående av en extra baksida samt en ring runt urverket och tavlan.

Det var IWC:s tekniska direktör Albert Pellaton som introducerades den allra första Ingenieuren 1954. Vid lanseringen var modellen enkel och elegant med en 36 mm boett och skulle lätt kunna misstas för vilken kostymklocka som helst. Marknadsföringen riktades framför allt mot forskare och ingenjörer inom elektroteknik, metallindustrin samt järnvägen där magnetism var ständigt närvarande. Klockserien var i stort sett oförändrad fram till mitten av 70-talet då den genomgick en drastisk omvandling.
1976 lanserar IWC modellen Ingenieur SL, designad av ingen mindre än Gerald Genta. Samme man som fyra år tidigare legat bakom Audemars Piguets storsuccé Royal Oak. Gentas signaturdesign går att känna igen i den integrerade länken, lövtunna profilen och för tiden väl tilltagna storleken.
Ingenieuren, som var minst sagt offensivt prissatt, lyckades aldrig slå igenom i den rådande quartzkrisen som dominerade 1970-talet, och modellen SL sålde till slut i mindre än 1 000 exemplar. Sedan dess har Ingenieuren lanserats i en mängd utföranden inspirerade av såväl ursprungs-designen från 50-talet som Gentas designspråk, men det var kanske först i samband med årets nyhet Ingenieur Automatic 40 som man verkligen satte modellen i ramp-ljuset igen.
Ingenieur Automatic 40, som lanseras i totalt fyra versioner, säljs exklusivt i företagets egna butiker och kostar 142 000 kr i stål och 178 000 kr i titan.