Klassikern: Västen

Värst i väst:

Redaktionen  |  Publicerad 2008-09-30 14:00  |  Lästid: < 1 minut

En av poängerna med att ha väst var i alla fall före skärpets tid att dölja knapparna som hängslena fästes vid i smokingbyxorna. Gördeln hade samma funktion – därför bars aldrig väst och gördel samtidigt.

 

En annan västregel är att du inte har den till dubbelknäppt kostym, men i övrigt har västen rätt fria tyglar. I flera omgångar genom tiderna har den varit på modet även utan sällskap av kostym, bland annat under de senaste åren och i höst gör den comeback som en del i den tredelade kostymen.

 

Den väst som härstammar från den tredelade kostymen har ett framstycke av dyrbart tyg, medan bakstycket kan vara av bomull eller linne. Men västar kan också vara stickade men då kallas de istället slipover. Den varianten kom till på 1850-talet vid Eton och Cambridge i England, och bars utanpå skjortan när det spelades cricket. Så funkar slip-overn även i dag, som ett lättare överdragsplagg där armarna behåller sina rörelsemöjligheter.

 

 

Lee Marvin

Alltid tuff, inte minst i västernfilmen Cat Ballou där han visar på en ny användning av slipsen och en väst med grymt tapetmönster.

 

Paul Newman

I kortspelsscenen i filmen Blåsningen lurar han stålarna av motspelarna i skjortärmar och väst.

 

Alfred

Drängen på gården Katthult i Lönneberga höll lagom kroppsvärme under arbetsdagen genom att jobba i väst.

 

De som inte har något under. Hellre en djupt v-ringad T-shirt under västen än ingenting alls.

Bild 428945
Lee Marwin i Cat Ballou, 1965.

Av: Peder Edvinsson.

Dela på Facebook
Tweeta