Klassikern: Trenchcoat

Men inte så:

Redaktionen  |  Publicerad 2008-09-09 04:25  |  Lästid: 2 minuter

Trenchcoaten är allt som ett plagg för basgarderoben ska vara, lika okänsligt för väder och vind som för nya trender och stilar. Ursprungligen gjordes den i Thomas Burberrys patenterade bomullskvalitet gabardin för att skydda de engelska officerarna under boerkriget (1899–1902) och när äventyraren Sir Ernest Shackleton gav sig i väg för att korsa Antarktis 1914 gjorde han också det i en stryktålig rock signerad Burberry.

De kommande åren fick många fler stifta bekantskap med Thomas Burberrys skapelse, det första världskriget härjade i Europa och en halv miljon soldater levde bedrövliga liv i skyttegravarna, dock välklädda i Burberryrocken. Det var också i samband med det som trenchcoaten fick sitt namn, trench är det engelska ordet för dike eller skyttegrav, och ännu i dag ser man spåren efter kriget i rockens praktiska spännen och remmar där allt från handgranater till gasmasker kunde sättas fast.

På 1940- och 1950-talet fick trenchcoaten sitt stora genombrott som modeplagg. Coola, amerikanska filmdeckare hjälpte till att sprida rocken till vanligt folk och snart hade både damer och herrar sina varianter av trenchcoaten hängande på galgen i hallen. En liten paradox till att trenchcoaten var detektivernas favoritplagg är att också element på andra sidan av lagen anammade den. De stora fickorna svalde mängder av mikrofilm till glädje för kalla krigets spioner och den generösa skärningen dolde lätt en mafiosos hagelbössa.

Trenchcoaten har genom tiderna uppträtt såväl enkelknäppt som dubbelknäppt och materialen har skiftat i allt från plast och poplin till läder och bomull. Modeskapare som Jean-Paul Gaultier, Karl Lagerfeld och Burberrys Christopher Bailey har alla gett sig på att tolka plagget, men trots metamorfoserna har trenchcoaten aldrig förlorat sin identitet.

James Coburn

En av de absolut tuffaste skådisarna på 70-talet fick ofta roller där en trenchcoat delade på uppmärksamheten. Perfekt castingarbete.

Humphrey Bogart

Troligen mannen som bidrog mest till den ökade försäljningen av trenchcoaten under 40-talet. När man ser hans avslappnade elegans är det inte svårt att förstå att fler ville sno stilen.

Olof Palme

Sverige förlorade inte bara en statsminister 1986, utan också en sharped dressed man. En trenchcoat ovanpå kostymen tillhörde Palmes vardagsgarderob.
Peter Falk. Som tv-deckaren Columbo löste Falk brott på löpande band. Samt hur en i övrigt rätt sjaskig look snäpps upp av en trenchcoat.

Gösta Ekman

Trenchcoaten är inte 100 procent stilig av sig själv, utan behöver hjälp på traven av kavaj, schysta skor och kanske en hatt. Annars finns risken att du ser ut som en dagdrivare som fortfarande bor hemma hos mamma, som Gösta i filmen Morrhår & ärtor från 1986.

Herr Flick

Richard Gibsons rollfigur i ’Allå, ’allå, ’emliga armén får stå som symbol för hur fel det kan bli om du drar på dig en svart trenchcoat i skinn och är lite oförsiktig med hur du hälsar på folk. Att bli tagen för SS-officer är aldrig bra.

Bild 428960

Tacka första världskriget för den snygga trenchcoatenn.
Här på Humphrey Bogart, 1943.

Av: Peder Edvinsson

Dela på Facebook
Tweeta